istraživanje rtl-a

CRO Demoskop: Sve vodeće stranke u padu, stranka Dalije Orešković prvi put na ljestvici

  • Autor: M. Šu.
  • Zadnja izmjena 06.02.2019 19:53
  • Objavljeno 06.02.2019 u 19:33
tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: RTL

U redovnom mjesečnom istraživanju CRO Demoskop, RTL Danas otkriva kako građani vide vodeće hrvatske političare i što misle o strankama na početku izborne godine. Prema rezultatima istraživanja CRO Demoskopa za RTL HDZ i dalje najbolje stoji, ali i oni, kao i sve vodeće stranke, bilježe pad. Najviše pada Živi zid dok je svoje mjesto našla i nova stranka Dalije Orešković

Najveću potporu zadržava HDZ, njih bira 28,4 posto ispitanika što je nešto više od potpore u prosincu, ali manje od potpore na samom početku godine. Iako nešto sporijim tempom SDP nastavlja tonuti, a njihovo novo dno je potpora od 15,8 posto. Kada bi smo ovaj rezultat usporedili s prošlogodišnjim u isto vrijeme - pali su više od 5 postotnih poena. No otprilike toliko kaska i Živi zid koji idalje ostaje treća snaga, ali se ozbiljnije udaljio od SDP-a. Živi zid bilježi pad u odnosu na prošlomjesečno istraživanje od gotovo 3 postotna poena. Ovaj međumjesečni pad ujedno je najveći pad na ljestvici, ali još važnije i najveći pad podrške Živom zidu od kada se pojavio na političkoj sceni. Konflikti s medijima i ostalim strankama, kao i afera s Pernarovom strankom Abeceda demokracije, za koju su dobili novac, zasigurno su na to utjecali.

tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: RTL

Pad bilježi i Most, no značajno manje - sada je na 6,5 posto potpore. Svi ovi padovi, posebno Živog zida, mogli bi biti vezani s novom strankom Dalije Orešković. Stranka START tek je predstavljena i uživa nezanemarivih 4,6 posto potpore. Više nego dvostruko veću potporu od siječnja bilježi i GLAS - sada je na 3,8 posto.

Raste potpora i Neovisnima za Hrvatsku koji su, kao i HSS, nešto porasli dok je stranka zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića na sličnoj razini - tek 2 posto potpore. Zagrebački je gradonačelnik prošlog mjeseca ostao bez jednog zastupnika u Saboru, a iako najavljuje nove "žetončiće" građani to kroz potporu ne nagrađuju.

tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: RTL

NAJPOZITIVNIJA POLITIČKA OSOBA U ZEMLJI

Više od petine ispitanika baš niti jednog političara ne vidi kao najpozitivnijeg, stoga nitko od političara nema veliku potporu. Ipak, najbolje stoji aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović koju 17,9 posto ispitanika smatra najpozitivnijom. Takvu sliku o premijeru Plenkoviću ima 10,5 posto građana, a oboje bilježe pad osobnog rejtinga u odnosu na početak godine. Rast bilježi Anka Mrak Taritaš koja se pozicionirala na treće mjesto s potporom od 6,5 posto te tako istisnula Zorana Milanovića koji također raste, ali manje. On je najpozitivniji za 5,7 posto građana.

tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: RTL

Sličan postotak bira Daliju Orešković. Prošlog je mjeseca bila izuzetno aktivna, pa i ona bilježi rast. A baš kao što pada Živi zid, pada i potpora čelniku te stranke. Ivan Vilibor Sinčić prošlog je mjeseca bio treći izbor ispitanika, a sada je šesti. Pada i čelnik MOST-a Božo Petrov, a čak 21,4 posto baš nikog od političara ne vide kao najpozitivnijeg.

tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: RTL

LJESTVICA NEGATIVNOG DOŽIVLJAJA HRVATSKIH POLITIČARA

Na ljestvici negativnog doživljaja hrvatskih političara predsjednik Vlade Plenković i dalje drži prvo mjesto, no ipak za nešto manji broj ispitanika u odnosu na prethodni mjesec.

Da je Andrej Plenković najnegativniji političar u državi smatra gotovo četvrtina ispitanika - njih 23,1 posto. Na drugom je mjestu i dalje šef oporbe Davor Bernardić kojeg takvim vidi 11 posto građana. Oboje doduše stoje bolje nego prošlog mjeseca, ali zanemarivo. Milorad Pupovac i u siječnju je bio na trećem mjestu, ali ga u veljači još više građana negativno ocjenje. Ista je stvar i s Milanom Bandićem koji čak spominje mogućnost kandidature za Predsjedničke izbore, a gotovo 8 posto ispitanika baš njega vidi kao najvećeg negativca.

tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: RTL

Ivana Pernara čak tri puta češće nego u siječnju građani ocjenjuju najnegativnijim. Tako je mislilo njih manje od 2 posto, a sada gotovo 6 posto. Liječnički savjeti oko vitamina C, napadi na medije i novinare, pogotovo novac koji dobiva njegova bivša stranka Abeceda demokracije, čime se bavi DORH, građani su mu očito zamjerili. Milan Kujundžić stoji nešto bolje, ali je i dalje u top deset najnegativnijih, baš kao i aktualna predsjednica. Da su svi političari negativni, stav je gotovo 11 posto ispitanika.

tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: RTL

OCJENE GRAĐANA

I za kraj ocjene! Stabilnu trojku građani su dali predsjednici, navišu ocjenu očekivano su joj dali HDZ-ovi birači - vrlodobar četiri, a najnižu glasači stranke Pametno. Vlada se nešto približila trojci, ali i dalje je ukupna ocjena dovoljan dva, dok su događanja s prebjezima zastupnika, kao i svađe u Saboru na aktualcu, vjerojatno snizile ocjenu rada Sabora. Sabor sada bilježi najnižu ocjenu od početka mandata aktualnog saziva, a znamo da nikad rad parlamenta nije dobro kotirao kod građana.

tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: RTL

Napomena: Istraživanje je provela agencija PROMOCIJA PLUS od 31 siječnja. do 04. veljače 2019. CATI metodom (telefonski) na uzorku od 1300 punoljetna građana Republike Hrvatske.

Standardna pogreška uzorka iznosi +/- 2,77 posto, uz razinu pouzdanosti od 95%.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!