ugrožavanje sporazuma

Crnomorski žitni koridor: Ukrajina kaže da se nastavljaju inspekcije brodova

19.04.2023 u 11:16

Bionic
Reading

Nastavljaju se inspekcije brodova prema sporazumu o sigurnom izvozu žitarica iz ukrajinskih crnomorskih luka uz posredništvo UN-a, rekao je u srijedu potpredsjednik ukrajinske vlade Oleksandr Kubrakov

Napisao je na Facebooku da se "nastavljaju inspekcije brodova, unatoč pokušajima RF (Ruske Federacije) da ugrozi sporazum".

Ruska novinska agencija RIA izvijestila je da su inspekcije već obnovljene nakon dva dana razgovora, pozivajući se na ured za medije koordinatora UN-a.

Kubrakov je u Turskoj kako bi razgovarao o statusu crnomorskog žitnog koridora koji su Rusija i Ukrajina dogovorile prošlog srpnja kako bi pomogle u ublažavanju globalne prehrambene krize.

Moskva je rekla da je pristala na produljenje sporazuma samo do 18. svibnja. Kijev i UN traže sporazum kojim će se osigurati nastavak te žitne inicijative.

Kijev je naveo da su ruski inspektori prestali propuštati brodove koji su trebali prevoziti žito iz Ukrajine.

Ukrajinski ministar poljoprivrede Mikola Solski rekao je u srijedu da Moskva dodatno otežava Ukrajini sada kada su tri istočnoeuropske zemlje zabranile uvoz ukrajinskih žitarica i prehrambenih proizvoda.

"Rusi očito nisu mogli ne iskoristiti ove nijanse na zapadnoj (ukrajinskoj) granici", rekao je Solski novinarima.

Agencija RIA je u srijedu prenijela priopćenje ruskog ministarstva vanjskih poslova da Ukrajina i Ujedinjeni narodi uzrokuju poteškoće s inspekcijama brodova.

Ukrajina i Poljska postigle su u utorak dogovor o deblokadi tranzita ukrajinskog žita od petka, ali zabrane uvoza ostaju na snazi u Poljskoj, Slovačkoj i Mađarskoj.