globalna nestašica

Glavni tajnik UN-a u Kijevu, nada se produljenju sporazuma o žitu

08.03.2023 u 08:16

Bionic
Reading

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres stigao je u srijedu u Kijev u nadi da će ishoditi produljenje sporazuma između Rusije i Ukrajine o izvozu žitarica sklopljenog u ljeto prošle godine te tako izbjeći globalnu nestašicu jedne od osnovnih namirnica

Sporazum, sklopljen 22. srpnja prošle godine pod okriljem UN-a i Turske, omogućuje izvoz žita iz ukrajinskih luka koji je bio blokiran zbog borbenih djelovanja i istječe 19. ožujka.

Do sada je izvezeno gotovo 20 milijuna tona žita.

Kako bi osigurao produljenje Inicijative za crnomorsko žito, Guterres će danas razgovarati s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

Sporazum je omogućio izvoz žita i ostalih namirnica iz triju crnomorskih luka. Sporazum je prvi puta produljen u studenome, nakon teških pogađanja.

Ovo je treći posjet Guterresa Kijevu od početka rata. On, kako tvrde izvori, ne namjerava posjetiti Moskvu prije isteka sporazuma.

Rusija je prošlu srijedu izvijestila da će pristati na produljenje crnomorskog ugovora o žitu koji omogućuje siguran izvoz žita iz ukrajinskih luka, ali samo ako se uzmu u obzir interesi njezinih poljoprivrednih proizvođača.

Ruski poljoprivredni izvoz nije izričito na meti zapadnih sankcija, no Moskva tvrdi da ograničenja plaćanja, logistike i industrije osiguranja "predstavljaju prepreku" za izvoz ruskih žitarica i gnojiva.

Žito iz Ukrajine i Rusije je prije rata predstavljalo četvrtinu svjetskog izvoza. Crnomorska inicijativa se smatra životno važnom za sprečavanje humanitarne krize u zemljama u razvoju i za obuzdavanje cijena hrane u cijelom svijetu.