hrana kao oružje

Kijev poziva UN i Tursku da spriječe Rusiju u kršenju sporazuma o izvozu žita

15.02.2023 u 12:49

Bionic
Reading

Ukrajina je u srijedu pozvala UN i Tursku da izvrše pritisak na Rusiju da smjesta prestane s ometanjem isporuka ukrajinskog žita za opskrbu milijuna ljudi te da ne koristi hranu kao oružje

Nakon skoro šestomjesečne blokade zbog ruske invazije na Ukrajinu, tri ukrajinske crnomorske luke su krajem srpnja deblokirane sporazumom između Moskve i Kijeva, uz posredovanje Turske.

No, Ukrajina opetovano optužuje Rusiju da oteže s inspekcijom brodova s ukrajinskim poljoprivrednim proizvodima čime su smanjenje isporuke, dok trgovci bilježe gubitke.

Rusija odbacuje optužbe i tvrdi da ispunjava svoje obveze iz sporazuma o izvozu žitarica.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba i zamjenik premijera Oleksandr Kubrakov tvrde da Rusija namjerno oteže s inspekcijama i traži nepotrebnu dokumentaciju i nepostojeće razloge kako bi zaustavila inspekcije brodova.

Zbog "takvih destruktivnih poteza svijet u posljednja tri mjeseca nije primio 10 milijuna tona ukrajinske hrane", tvrdi Kuleba.

Istovremeno, tvrdi Kijev, Rusija je povećala nekontrolirani promet kroz svoje azovske i crnomorske luke i ističe da Rusija koristi komercijalna plovila, koja bez inspekcija prolaze Bosporom, za dostavu vojne opreme za nastavak rata u Ukrajini.

Rusija je ovaj tjedan rekla da bi bilo "neprimjereno" produljiti sporazum o žitu ukoliko se ne uklone sankcije na njihov poljoprivredni izvoz i ne riješe ostala pitanja.

Sporazum je u studenome produljen na 120 dana i trebao bi se obnoviti sljedeći mjesec, no Rusija je dala do znanja da nije sretna s određenim aspektima sporazuma i traži ukidanje sankcija na svoje poljoprivredne proizvode.

Iako izvoz ruske poljoprivrede nije izričito meta zapadnih sankcija, Moskva tvrdi da zbog blokiranja isplata i nekih drugih "prepreka" ne može izvoziti vlastite žitarice i umjetna gnojiva.

Izvoz ukrajinskog žita u sezoni 2022/23 koja traje do lipnja je pao 29 posto, na 29,2 milijuna tona.