PERFORMANS U SPLITU

Crnim najlonom prekrili Peristil zbog Europske unije

01.07.2013 u 13:56

Bionic
Reading

Rano jutros grupa nezadovoljnih građanki i građana Splita postavila je crni najlonski pokrivač na Peristil

'Odlučili smo prekriti dio kulturne baštine našeg Splita, točnije Peristila u crnu boju, koja reprezentira dubinu bezdana patokracije, fanaticizma i ponerologije, okarakterizirane samovoljnim srljanjem hrvatske političke scene u bezglavu rasprodaju naše zemlje, domovine, baštine, političke legitimnosti, suvereniteta. Ovim se performansom želi ukazati na sadašnje stanje društva, točnije poluplemenskih odnosa rascjepkanih lokalnih zajednica što za nas predstavlja grad Split i kulture konzumerizma i divljeg kapitalizma što za nas predstavlja Europska unija', poručuju performeri.

Dodaju da ne vjeruju u sliku koju političari šalju javnosti o tome da je ulazak Hrvatske u EU najbolje što se dogodilo od osamostaljenja. 'Trenutno stanje u našima glavama, srcima, dušama i frižiderima ne može popraviti nikakva besplatna kava, kroasan, bar ne dok ne budemo sigurni da svaki dan, svaki građanin i građanka jedni drugima neće moći pružiti to, što EU sigurno neće dopustiti, jer ipak to bi značilo jačanje našeg integriteta i suvereniteta,što je suprotan potez od pijuna na Markovom Trgu', zaključuju performeri.

Inače,ovo je drugi put da je Peristil prekriven crnom bojom.'Crni Peristil' prvi je put bio 1998. godine. Evocirajući akciju 'Crveni Peristil', kojom je Peristil u siječnju revolucionarne 1968. osvanuo obojen u crveno, istog datuma 1998., umjetnik Igor Grubić na trgu oslikava krug crne boje uz poruku: 'poput čarobnog ogledala odražava stanje društvene svijesti'.

Zadnji je put Peristil osvanuo 'obojen' prije četiri godine. Torcida ga je prekrila ogromnom žutom vrećicom kakve su se dobivale u Kerumovim dućanima. Umjesto Kerumovog prezimena na vrećici je istim fontom bilo napisano 'Kodeks'. Tim je činom Torcida prosvjedovala protiv Kerumove namjere da u Nadzorni odbor Hajduka stavi svoje ljude, piše Dalmacija news