AFERA HYPO

Crna Gora kao probni balon za rješavanje kredita u švicarcima u Hrvatskoj

07.01.2016 u 12:30

Bionic
Reading

Kako javlja austrijski dnevnik Der Standard, zakoni o konverziji kredita u švicarskim francima u Hrvatskoj i Crnoj Gori zakomplicirali su odnose između investicijskog fonda Advent International, novog vlasnika balkanske mreže bivše banke Hypo Alpe Adria, i Hete, banke koju je osnovala Austrija kako bi konačno razriješila agoniju nastalu nakon bankrota 'Skandalbank iz Klagenfurta'. Također se najavljuje da bi model rješavanja problema kredita u švicarcima u Crnoj Gori mogao biti probni balon za istu ponudu banke Hypo mušterijama u Hrvatskoj

Točno nakon godinu dana od prodaje, Heta, nasljednica banke Hypo Alpe Adria u Austriji, mora se ponovno baviti prodajom svoje balkanske mreže. Balkanski holding Hypo sa svojih šest banaka oko Božića 2014. predan je u ruke američkog investicijskog fonda Advent i Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), a prodaja je finalizirana u srpnju 2015., podsjeća Der Standardu članku koji je napisala Renate Graber, nagrađivana novinarka koja godinama prati aferu Hypo.

Uvjeti prodaje Hypo Group Alpe Adria AG, kako se sada zove bivša balkanska mreža banke Hypo, mogli bi rezultirati novim troškovima za Austrijance, i to zbog zakona o konverziji kredita u švicarskim francima u Hrvatskoj i Crnoj Gori, čime bi se prihod od prodaje mogao istopiti na samo 50 milijuna eura.

Naime, Advent zbog hrvatskog i crnogorskog zakona o konverziji švicaraca očekuje značajne gubitke te traži njihovo nadoknađivanje od Hete, koja je pak angažirala pravne stručnjake čiji je zadatak provjeriti koliko su ta potraživanja opravdana u odnosu na prodajni ugovor. Heta, koja je u vlasništvu austrijske države, odbija reći o kojem se iznosu konkretno radi, no prodajni ugovor precizira da Austrijanci Adventu moraju garantirati rizike do iznosa od 1,8 milijardi eura, dok je za probleme u stranoj valuti - poput švicarskog franka - rezerviran iznos od 200 milijuna eura. To znači da će Advent morati za kupljenu bankovnu mrežu na jugoistoku Europe na kraju vjerojatno platiti najmanju cijenu predviđenu ugovorom - 50 milijuna eura. Kreditni volumen Hypo Groupa u švicarskim francima procjenjuje se na sveukupno 700 milijuna eura.

Der Standard još napominje kako je u Crnoj Gori Heta ponudila ljudima koji su imali kredite u švicarcima u vrijednosti do 250 tisuća eura plaćanje tek 45 posto iznosa, s time da pet posto moraju uplatiti do kraja ožujka, a ostatak do kraja lipnja ove godine. Heta tvrdi da su reakcije mušterija većinom pozitivne, a navodno svoju crnogorsku akciju gleda i kao probni balon te bi isti uzorak otpisa više od pola duga mogla onda provesti i u Hrvatskoj.

Austrijski dnevnik dodaje i kako će sve to uskoro postati i tema na istražnom povjerenstvu austrijskog parlamenta o političkoj pozadini afere Hypo, što najavljuje zastupnik Robert Lugar, kojega naročito zanimaju odluke austrijske države nakon nacionalizacije bankrotirane banke Hypo.