OGLASIO SE I MESIĆ

'Crkva dovodi u pitanje Haški sud'

28.03.2011 u 14:58

Bionic
Reading

Bivši predsjednik Stjepan Mesić oglasio se na svojoj internetskoj stranici priopćenjem u kojem kritizira poziv biskupske Komisije Iustitia et pax upućen vjernicima da poste i mole za pravednu presudu hrvatskim generalima u Haagu

Mesić tvrdi da je riječ o političkom potezu Crkve koji nema veze s vjerom. 'Obrazloženje da se moli za pravednu presudu sugerira sumnju da presuda neće biti pravedna, odnosno dovodi u pitanje Haški sud, čime se Crkva (još jednom) svrstava na stranu onih koji se – objektivno gledano – protive kako priznavanju, tako i sankcioniranju ratnih zločina počinjenih na hrvatskoj strani', smatra Mesić.

Podsjeća da je Hrvatska inicirala osnivanje Haškog suda te uvela Ustavni zakon koji svakog građanina obavezuje na suradnju s njim.

Mesić implicira da Crkva tim pozivom želi zločin pojedinaca prevaliti na cijeli hrvatski narod i na sve građane Hrvatske. 'Svojom izjavom, kao i najavom nove, posebne, izjave dva dana uoči izricanja presude u Den Haagu, Komisija Iustitia et pax dodatno zaoštrava stanje na našoj unutarnjopolitičkoj sceni uoči parlamentarnih izbora.

Oni koji pozivaju na post i molitve za umirovljene generale prije donošenja presude to savršeno dobro znaju', kaže Mesić te se na kraju priopćenja opravdava da mu je obaveza i dužnost govoriti u ime onih koji su ga birali u dva mandata te da istupa kao jedan od njih jer je zabrinut za budućnost zemlje.