izvještaj un-a

Čovjek sve više uništava prirodu, stanje se pogoršava, bioraznolikost nestaje

  • Autor: V. B./Hina
  • Zadnja izmjena 15.09.2020 19:14
  • Objavljeno 15.09.2020 u 19:14
tportal

Izvor: EPA / Autor: Wojtek Jargilo

Svijet u velikoj mjeri nije uspio zaštititi bioraznolikost, priroda sve više pati, a stanje se pogoršava, navodi se u velikom UN-ovom izvješću koje je objavljeno u utorak

UN-vo globalno izvješće o bioraznolikosti donijelo je zaključak da nijedan od 20 ciljeva bioraznolikosti, koji su dogovoreni prije deset godina s rokom do 2020. godine, nije u potpunosti ostvaren.

Samo šest ciljeva - koji se tiču zaštite ekosustava i promicanja održivosti - "djelomično je ostvareno."

Krhki ekosustavi poput koraljnih grebena i tropskih šuma posebice su ugroženi, a koraljima sve više prijeti izumiranje, rekli su znanstvenici.

Prekomjerno ribarenje, prekomjerna eksploatacija, klimatske promjene, zagađenost i invanzivne strane vrste neki su od uzroka gubitka bioraznolikosti i degradacija ekosustava.

No prema izvješću postoje i svijetle točke, uključujući pad stope deforestacije, povećanu svijest o bioraznolikosti i očuvanju te veći udio kopnenog dijela i oceana na planetu koji su stavljeni pod zaštitu.

"Mnogo dobrih stvari se događa diljem svijeta, a njih treba slaviti i ohrabrivati", rekla je Elizabeth Maruma Mrema, izvršna tajnica Konvencije o bioraznolikosti, koja je objavila izvješće. 

"Kakogod, stopa gubitka biozarnolikosti je dosad neviđena u povijesti čovječanstva, dok se pritisci povećavaju. Živi sustavi Zemlje kao cjelina su ugroženi", rekla je. 

Dodala je da kontinuirana degradacija prirode povećava vjerojatnost širenja bolesti poput novog koronavirusa na čovjeka. 

Izvješće poziva na osam hitnih promjena da bi se zaustavilo propadanje prirode, uključujući obnovu ekosustava, redizajn poljoprivrede i smanjenje konzumacije mesa i ribe. 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!