svjetska inicjativa

COVAX prikupio preko dvije milijarde dolara za cjepiva za siromašne zemlje

  • Autor: V. B./Hina
  • Zadnja izmjena 13.11.2020 14:34
  • Objavljeno 13.11.2020 u 14:34
tportal

Izvor: EPA / Autor: BIONTECH SE / HANDOUT

Svjetska inicijativa COVAX, koju su zajedno pokrenuli WHO i Savez za cjepiva (GAVI), premašila je zadani cilj o prikupljanju više od dvije milijarde dolara za kupnju i distribuciju cjepiva protiv covida-19 siromašnim zemljama, ali ističe da joj još uvijek nedostaje sredstava

Zasad u instrumentu COVAX sudjeluju ukupno 184 zemlje, od kojih su 92 zemlje s niskim i srednjim dohotkom koje imaju pravo na pristup cjepivima protiv covida-19 u okviru GAVI-jeva COVAX jamstva za kupnju, tzv. "Advance Market Commitment", (AMC).

Sredstva za AMC omogućit će COVAX-u kupnju početnih milijardu doza cjepiva za 92 zemlje koje si to ne bi mogle priuštiti.

"I države i pojedinci diljem svijeta posegnuli su duboko u džepove i pomogli nam da ostvarimo cilj", kazao je šef GAVI-ja Seth Berkley, ali i upozorava da su im hitno potrebna sredstva za liječenje i dijagnostiku.

Do kraja 2021. treba im dodatnih 5,3 milijarde dolara za dijagnostiku i 6,1 milijarda za terapeutske postupke. Treba im također još pet milijardi dolara u 2021. za nabavku doza cjepiva protiv covida-19.

Američka tvrtka Pfizer i njemački partner BioNTech izrazili su volju da pomognu COVAX-u u nabavci doza za cjepivo protiv covida-19.

Europska komisija je jučer objavila da povećava na 500 milijuna eura svoj doprinos COVAX-u za osiguravanje cjepiva za zemlje s niskim i srednjim dohotkom.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!