rezervirano 4,6 milijuna doza

Cijepljenje protiv Covida-19 biti će besplatno, dobrovoljno i prema prioritetnim skupinama

13.11.2020 u 09:48

Bionic
Reading

Premda još nijedno cjepivo protiv covida-19 nije registrirano, po svemu sudeći primiče se trenutak obračuna s pandemijom, piše u petak Jutarnji list, navodeći da će cijepljenje biti besplatno i dobrovoljno, a obavljat će se prema prioritetnim skupinama

Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo naglašavaju da će cijepljenje biti neobavezno i besplatno te da je zasad osigurano dovoljno cjepiva da se s dvije doze procijepi više od polovice građana Hrvatske. Rezervirano je 2,7 milijuna doza cjepiva AstraZenece, 900.000 doza Johanson & Johansona te milijun doza Pfizera i BioNTecha. No, sigurno je da će cjepiva nakon što budu registrirana stizati sukcesivno jer svjetska početna proizvodnja neće biti dostatna da se svi cijepe u istom trenutku.

Većina kompanija koje su trenutno sa svojim cjepivima u završnoj fazi kliničkih studija počela je proizvodnju prošlog ljeta, ali ipak "pod ručnom", kako ne bi riskirali prevelike gubitke. S druge strane, da se ta velika proizvodnja već nije zahuktala, na prve doze cjepiva moralo bi se čekati barem do ljeta iduće godine. Ovako, neke kompanije najavljuju da bi prve doze cjepiva mogle biti spremne i prije Božića.

Sve to govori da planovi cijepljenja moraju biti spremni do trenutka kad cjepivo stigne. Temeljne smjernice za njih dala je i Europska komisija, koja naglašava da je strategija suzbijanja bolesti "najprije utjecati na smanjenje smrtnosti i opterećenja zdravstvenog sustava, a nakon toga krenuti na smanjenje širih društvenih i ekonomskih ograničenja".

Drugim riječima, prvi bi se trebali cijepiti stariji od 60 godina i imunološki kompromitirane osobe, a potom sve osobe koje su zbog posla izložene većem riziku, poput zdravstvenih djelatnika i zaposlenih u domovima umirovljenika te drugim ustanovama socijalne skrbi.

Slijedit će zaposleni u službama koje su nužne za funkcioniranje društva (dobavljači struje, plina, vode, javni prijevoz...). Također bi prioritet bili i zaposleni u sektorima gdje je nemoguća fizička distanca (šalterski službenici, prodavači, serviseri...), kao i socijalno ugrožene obitelji te oni koji imaju neki drugi rizik zbog kojeg je vjerojatnost za zarazu veća.

Drugim riječima, to znači da bi se u početku cijepljenja u Hrvatskoj primjenjivao obrazac koji se koristi u besplatnom cijepljenju protiv gripe, a potom bi se krug primatelja cjepiva širio, donosi Jutarnji list.