ZATVARANJE POGONA U SOLINU

Coca-Cola: U komunalni sustav ispuštamo čistu vodu

28.09.2011 u 16:22

Bionic
Reading

Na tekstu novinara tportala pod nazivom 'Peru spremnike, inspekcije ne reagiraju: Što je Coca-Cola ispustila u rijeku Jadro?' Reagirali su iz službe za odnose spomenute multinacionalne kompanije s prigovorom da je u tekstu iznesen niz netočnih i neprovjerenih informacija

Reagiranje iz Coca Cole objavljujemo u cijelosti

Vaš novinar Damir Petranović u spomenutome tekstu tvrdi kako se već gotovo tjedan dana s ušća rijeke Jadro šire intenzivni i neugodni mirisi i da u Službi 112 ističu kako smrad potječe iz Coca-Cole, odnosno punionice koja je upravo u procesu zatvaranja i selidbe u Zagreb i Srbiju, što je tendenciozno i netočno.

Naime, Coca-Cola HBC Hrvatska zatvorila je krajem kolovoza svoj proizvodni pogon u Solinu, ponajprije zbog njegove male iskorištenosti. Iskorištenost je
kapaciteta toga pogona niz godina iznosila svega jednu trećinu. To je vrlo jasno, kao i najava zatvaranja solinskoga pogona, još u siječnju ove godine izneseno i priopćeno javnosti.

Najveći dio proizvodnje preseljen je u Zagreb, koji je postao središnje opskrbno mjesto za Hrvatsku i Sloveniju i geostrateški je dugoročno primjerenije rješenje. Tek se dio naše proizvodne ponude uvozi iz susjednih zemalja.

Želimo naglasiti da Coca-Cola HBC Hrvatska od svojega pojavljivanja na hrvatskome tržištu 1968. godine proizvodi i posluje u Republici Hrvatskoj, zapošljava hrvatske građane i uplaćuje poreze u hrvatski državni proračun te da će, s obzirom na to da je dugoročno predana nastavku i daljnjemu razvoju poslovanja na hrvatskome tržištu, nastaviti aktivno raditi na povećanju učinkovitosti i jačanju svoje tržišne konkurentnosti te i dalje ulagati u hrvatsko tržište.

Jedno od velikih ulaganja, vrijedno šest milijuna eura, aktualno je uvođenje integriranoga informatičkog sustava SAP Wave 2, kojim će tvrtka biti još bliža svojim kupcima i potrošačima u Republici Hrvatskoj. Iz svega je toga jasno da se tvrtka ne namjerava preseliti u Srbiju, kako se u spomenutome članku ističe prenošenjem izjave zaposlenika Službe 112. Naglašujemo da nas nitko ni u jednome trenutku nije zamolio da to pojasnimo, nego je prenesena neprovjerena izjava Službe 112, čime se upućuje na stanje posve drukčije od stvarnoga.

Želimo naglasiti da smo u izjavi koju smo poslali kao odgovor na postavljeno pitanje o razlozima nezadovoljstva Solinjana pojasnili kako su mjerenja parametara obrađenih otpadnih voda u cijelosti u skladu sa zakonskim propisima. Tako je u Solinu, ali i u svim našim drugim punionicama. Naime, osim što proizvodimo prehrambene proizvode i dio smo tzv. čistije industrije, na to nas obvezuje i Coca-Colin standard kvalitete (The Coca-Cola Quality Standard), čije su odredbe u mnogim zemljama strože od nacionalnih propisa. Jedna je od odredba toga Coca-Colina standarda gradnja vlastitih pročišćivača, iako takva postrojenja u mnogim zemljama nismo zakonom obvezni graditi.

Coca-Cola HBC Hrvatska d.o.o. uložila je izniman napor u izgradnju vlastitih postrojenja za obradbu otpadnih voda i u Republici Hrvatskoj, a u komunalni sustav ispušta čistu vodu, što se kod svakoga našeg postrojenja može utvrditi već i vizualnim pregledom, a dodatno potkrijepiti dokumentacijom i analizama. Osim toga, vlastite smo ekološke pročišćivače otpadnih voda u Republici Hrvatskoj izgradili prije nego što su oni postojali u gradovima i mjestima u kojima posluju naše punionice. Zbog toga smatramo neprimjerenim insinuacije iznesene u naslovu članka podržane potpisom pod fotografijom kojom je opremljen tekst: 'Rijeka Jadro, izvor pitke vode za područje Splita, Solina i Kaštela svakim danom sve je ugroženija.'

Zaključak u kojemu autor ističe da će, dok se mjerodavne službe pokrenu i utvrde što se dogodilo, Coca-Cola biti već daleko od Solina i Splita s, kako dodaje, s lijepim poklonom za oproštaj, huškačke su i neistinite. Naime, već nekoliko dana, koliko traju završni radovi na konzerviranju pogona, neugodni mirisi koji se osjećaju stvaraju se pri čišćenju i posljedica su uklanjanja preostale biomase iz biološkoga dijela pročišćivača te nisu štetni, a u stalnome smo kontaktu i s mjerodavnim tijelima. Coca-Cola HBC Hrvatska će i nakon zatvaranja solinskoga pogona imati osobe zadužene za nadzor nad postrojenjima.

Također je iznimno važna činjenica da Coca-Cola HBC Hrvatska ne prekida svoje poslovne aktivnosti u Solinu. Štoviše, tvrtkino prodajno-distribucijsko središte ostat će na istome mjestu na kojemu je dosad radio proizvodni pogon i zapošljavat će više od 90 zaposlenika, a namjeravamo ga proširiti u regionalno prodajno-skladišno središte za cijelu srednju i južnu Dalmaciju.