BIVŠI ŠEFOVI DIPLOMACIJE:

'Clinton dolazi istaknuti Hrvatsku kao primjer regiji'

31.10.2012 u 07:00

Bionic
Reading

Američka državna tajnica Hillary Clinton stiže u Hrvatsku u srijedu, 31. listopada. Clinton u svoj prvi posjet Zagrebu dolazi na kraju turneje po regiji, a sastat će se s predsjednikom Republike Ivom Josipovićem, premijerom Zoranom Milanovićem i ministricom vanjskih i europskih poslova Vesnom Pusić, s kojima će razgovarati o ulozi Hrvatske kao saveznika u NATO-u, njezinu ulasku u EU iduće godine, kao i o gospodarskim odnosima dviju zemalja. Bivši ministri vanjskih poslova Republike Hrvatske, Tonino Picula i Gordan Jandroković, u razgovoru za tportal naglasili su važnost ovog posjeta

Tonino Picula, bivši ministar vanjskih poslova, u razgovoru za tportal izjavio je da posjet Hillary Clinton Hrvatskoj, ali i regiji općenito, ima veliko značenje.

'Nisu sve zemlje u regiji u istoj poziciji. Hrvatska je zaokružila svoje vanjskopolitičke ciljeve; članica je NATO-a, od sljedeće godine trebala bi postati i članica Europske unije. Hrvatska predstavlja jednu novu kvalitetu u regionalnoj situaciji. Hillary Clinton dolazi potvrditi američku privrženost regiji, kao i pokazati na hrvatskom primjeru kojim putem ostale zemlje zapadnog Balkana trebaju ići. Ova regija je zadnje područje koje čeka na integraciju u euroatlantsku maticu. Clinton dolazi zajedno s Catherine Ashton, europskom povjerenicom za vanjsku politiku, i smatram da će poruka koju donose sa sobom biti: 'Dovršite reforme, započnite reforme, SAD neće odustati od vas', kazao je Picula.

Picula je također dodao da Clinton računa na pobjedu svoje stranke na izborima, te smatra da će se nakon izbora 'početi događati nešto konkretno u regiji'.

'Clinton je jasno rekla da SAD neće odustati od Daytona. Potreban je nekakav novi impuls da BiH odradi reforme. To je država u kojoj se ništa ne događa. BiH je proces, a ne zemlja', naglasio je Picula.


Bivši ministar vanjskih poslova također smatra da Clinton i Ashton dolaze ne kako bi najavile nešto novo, već da bi komentirale učinjeno.

'Provincijalno je govoriti o nekakvom hrvatskom liderstvu u regiji, ali činjenica je da na hrvatskoj strani stoje djela. Ne bismo došli do ovoga gdje se sada nalazimo bez djela. Ali tu se ne staje; potrebno je još jače potegnuti nakon 1. srpnja. Ne smijemo zaboraviti da Hrvatska ima najdužu granicu prema BiH. Osim toga, pola milijuna stanovnika BiH ima i hrvatsku putovnicu, što znači da će nakon pristupanja Hrvatske EU-u i oni imati europsku putovnicu. Po tom pitanju ne možemo biti pasivni, dapače, čeka nas još veći posao. Između ostalog, ovaj posjet američke državne tajnice znači i ohrabrenje Hrvatskoj da ne odustane od regionalne politike', zaključio je Picula.

Gordan Jandroković
, bivši šef hrvatske diplomacije, također je naglasio važnost ovog posjeta.

'SAD igra važnu ulogu u stabilizaciji ovog područja. Hillary Clinton dolazi kako bi pokazala da je SAD zainteresiran za budućnost regije. Njen posjet je još jedna potvrda hrvatsko-američkog prijateljstva i podrške koju je davala Hrvatskoj tijekom integracije u NATO savez i sada u EU', kazao je Jandroković za tportal.

'Vrlo je jasno kako SAD gleda na ulogu Hrvatske u regiji, a to je uloga lidera. Uvijek naglašavaju hrvatska postignuća u NATO savezu i smatra da naša zemlja može biti most između euroatlantskih zemalja i jugoistoka Europe, regije koja još nije sigurnosno i politički stabilna. U svakom slučaju, SAD poštuje sve što je Hrvatska napravila', zaključio je Jandroković.