OBRAČUN

Čistka u varaždinskom SDP-u, isključeno pet stranačkih dužnosnika

  • Autor: Ivica Kruhoberec
  • Zadnja izmjena 03.07.2012 16:55
  • Objavljeno 03.07.2012 u 16:55
Vjeran Radeljić

Vjeran Radeljić

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Jurinec/PIXSELL

Gradski odbor varaždinskog SDP-a isključio je sinoć iz stranke dopredsjednika Srećka Kolenka i još četiri člana

Na sjednici varaždinskoga GO SDP-a, koja je počela u 20 sati, a završila iza ponoći, dovršen je stegovni postupak protiv dopredsjednika Kolenka, člana predsjedništva Brune Istera, voditelja savjeta za informiranje Damira Baraboša, predsjednika V. MO dr. sc Nevena Bosilja te Željka Domjana.

Njima se, uz ostalo, na teret stavlja pogrešno tumačenje stranačkog Statuta, zapošljavanje članova stranke uz protuusluge, samovoljno istupanje u javnosti bez suglasnosti stranke, samoinicijativno pokretanje stranačke Facebook stranice sa štetnim raspravama, prosljeđivanje novinarima informacija o odlukama Gradskog odbora, iznošenje lažnih i neistinitih informacija osobama iz središnjice SDP-a u vezi rada GO i njegovog predsjednika Vjerana Radelića kojeg su omalovažavali te konstantno mu narušavali ugled i pokušali ga srušiti.

Dok o isključenjima zasada šuti GO SDP-a, pa tako i predsjednik Radelić do kojeg smo pokušali doći, unutar stranke čuju se oštri komentari na već treće masovno 'čišćenje' u varaždinskom SDP-u u zadnje tri godine.

'Radi se zapravo o tome da pred lokalne izbore svoju čelnu poziciju u gradskoj organizaciji želi ojačati njezin predsjednik. Svoje ljude postavlja u nadzorne odbore i upravna vijeća gradskih tvrtki bez primjerene stručne spreme i drugih kriterija, zbog čega smo predmet kritika kao stranka. Otišao je tako daleko da je u nadzorni odbor gradske tvrtke postavio čak i članicu pod suspenzijom, i to u dogovoru s predsjednikom Županijske organizacije. Ne razumijem tko im to i zašto dopušta', veli naš izvor u SDP-u koji nakon svega razmišlja o odlasku.

Već iz formalnog obrazloženja pokretanja stegovnog postupka, kako dodaje, jasno je da se radi o obračunu Radelića s neistomišljenicima i mogućim konkurentima.

'Isključenima, koji vode privatne poslove i rade, ne treba odlaziti po mišljenje u Gradsku vijećnicu, niti im je SDP zavod za zapošljavanje, kao što je nekima koji su u vodstvo stranke došli izravno s burze, nakon čega se udomaćila autokracija, nepotizam i pogodovanja. Dovoljno je pogledati slučaj Optimarisk, tvrtke koja je dobila poslove reosiguranja sa svim gradskim tvrtkama. Njezin suvlasnik donedavno je bio blizak suradnik Radelića, ali čim se o tome počelo pisati izašao je iz vlasničke strukture pod nerazjašnjenim okolnostima pod kakvima je i besplatno dobio više od 100 tisuća kuna udjela', upozorava naš izvor napominjući da za sve postoji dokumentacija, pa čak i filmovi.

Ovisno o ishodu žalbenog postupka u Zagrebu, kako naglašava, lako će se vidjeti želi li SDP u Varaždinu promjene, kako je najavljivano, ili samo zamjene.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi