izgradnja povjerenja

Cipras posjetio Aju Sofiju na putovanju kojim želi poboljšati odnose s Turskom

06.02.2019 u 10:04

Bionic
Reading

Grčki premijer Aleksis Cipras u srijedu je posjetio bivšu carigradsku katedralu Aju Sofiju, u sklopu putovanja čiji je cilj poboljšanje odnosa s Turskom koji su dugi niz godina na niskoj razini zbog pitanja teritorija, istraživanja ugljikovodika i Cipra

Cipras se u utorak susreo s turskim predsjednikom Tayyipom Erdoganom koji je poručio da očekuje više suradnje od Atene po pitanju osam vojnika koji su pobjegli u Grčku nakon pokušaja puča 2016. godine.

Grčki premijer je na konferenciji za medije rekao kako Grčka ne odaje dobrodošlicu pučistima, no da je slučaj osam vojnika pitanje pravosuđa.

Otkrio je kako su obje države pristale smanjiti tenzije na Egejskom moru i krenuti s mjerama za izgradnju povjerenja. Nesuglasice s Turskom 'se mogu i moraju riješiti dijalogom', dodao je.

Ciprasu se u obilasku Aje Sofije pridružio Erdoganov glasnogovornik Ibrahim Kalin. Riječ je o građevini koja je bila jedna od najistaknutijih kršćanskih katedrala više od 900, pa jedna od najpoznatijih džamija još 500 godina. Od 1935. godine je muzej.