ODOBRIO GRČKI PARLAMENT

Upravo je rođena Republika Sjeverna Makedonija

25.01.2019 u 14:43

Bionic
Reading

Grčki zastupnici odobrili su preimenovanje svoje sjeverne susjede u 'Republika Sjeverna Makedonija' uz tijesnu većinu od 153 glasova 'za', svega dva više nego što je bilo potrebno, i 146 glasova 'protiv'. Time je završio 27-ogodišnji spor između Atene i Skopja koji je kočio Makedoniju u euroatlantskim integracijama. Rasprava u parlamentu trajala je više od 38 sati, a govorilo je više od 200 zastupnika

Glasovanje se prvotno trebalo održati u četvrtak navečer, no odgođeno je za petak poslijepodne zbog velikog broja prijavljenih govornika o pitanju koje je polariziralo Grčku.

Očekivalo se da će premijer Aleksis Cipras uspjeti u parlamentu potvrditi dogovor koji je postigao s makedonskim premijerom Zoranom Zaevom, no s minimalnom većinom. Cipras je prošli tjedan preživio glasovanje o povjerenju, pokrenuto na svoju inicijativu. Podržao ga je 151 od 300 zastupnika, pa se očekuje da će dobiti jednaku podršku za takozvani Prespanski sporazum.

Riječ je o dogovoru koji su Skoplje i Atena potpisali na Prespanskom jezeru koje se nalazi između država, a njime "Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija" mijenja ime u "Republika Sjeverna Makedonija". Time bi se trebao deblokirati njezin put prema članstvu u savezu NATO i Europskoj uniji, ali za to je bilopotrebno da sporazum ratificira i parlament Grčke čime bi Atena priznala državu pod novim imenom.

Velik broj Grka smatra da je Cipras dao previše ustupaka Makedoncima time što je dopustio da ona zadrži ime koje dijeli grčka pokrajina bogate prošlosti.

  • +7
Potpisan ugovor između Grčke i Makedonije o promjeni imena u Sjeverna Makedonija Izvor: Cropix / Autor: Maja Zlatevska / CROPIX

U nedjelju je u Ateni zbog toga prosvjedovalo više od 100 tisuća ljudi, a u četvrtak su prosvjedi ponovljeni u manjem broju.