povećanje troškova

Cijene nezaustavljivo rastu pa je porasla i cijena besplatnih udžbenika, Vlada osigurala dodatnih 23 milijuna kuna

21.07.2022 u 16:40

Bionic
Reading

S obzirom na povećanje troškova proizvodnje, a ponajviše cijena tiska, Vlada je na sjednici u četvrtak uredbom izmjenom i dopunom Zakona o udžbenicima i drugim obrazovnim materijalima za osnovnu i srednju školu povećala faktor za izračun cijene udžbenika za osnovnu školu

Novac za nabavu udžbenika za učenike osnovnih i srednjih škola planirana su u proračunu za ovu godinu i projekcijama za 2023. i 2024. godinu u iznosu od 158 milijuna kuna, a izmjenama faktora bit će uvećana, procjenjuje se, za 23 milijuna kuna odnosno ukupno će iznositi 181 milijun kuna. Taj će se novac osigurati preraspodjelom u okviru proračuna Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Zakonom se, naime, uređuje postupak odobravanja, uvrštavanja u Katalog odobrenih udžbenika, izbora i povlačenja iz uporabe udžbenika i drugih obrazovnih materijala za učenike osnovnih i srednjih škola, kao i formula za izračun cijene samih udžbenika, a ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs objasnio je na sjednici Vlade da je razlog donošenja uredbe povećanje troškova proizvodnje.

Važeći Zakon ne propisuje mogućnost povećanja cijene udžbenika, a s obzirom na trenutnu globalnu gospodarsku situaciju u kojoj su uvećani troškovi proizvodnje udžbenika, ponajviše cijena tiska, potrebno je donijeti Uredbu.

"Tisak ima najveći udio od 34 posto u ukupnom trošku proizvodnje udžbenika, samo trošak papira uslijed globalnog poremećaja u lancu nabave povećao se za 80 posto, a povećanje cijena zabilježeno je i kod ostalih potrošnih materijala u tisku", naveo je Fuchs.

  • +105
Maturanti slave kraj školske godine Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic

Uredba je potrebna i s obzirom na to da su škole već krenule s nabavom udžbenika za iduću školsku godinu te će se njezinim donošenjem osigurati dovršetak tog postupka do početka školske godine.

Faktor za izračun cijene udžbenika za 1. do 4. razred osnovne škole uredbom se povećava s 0.1 na 0,115, za 5. i 6. razred s 0,14 na 0,161, a za 7. i 8. razred s 0,155 na 0,178.

Najveća dopuštena cijena udžbenika u osnovnoj školi računa se tako da se taj faktor množi s iznosom medijalne plaće u Hrvatskoj te kvocijentom satnice predmeta i ukupne satnice.