ministar obrazovanja

[VIDEO] Fuchs: Ne kanim ništa naređivati, ključ priče je u otkrivanju identiteta

21.07.2022 u 14:19

Bionic
Reading

Ministar obrazovanja Radovan Fuchs rekao je u četvrtak kako ključ cijele priče maturantice koja je diskvalificirana s državne mature zbog potpisa na eseju leži u otkrivanju identiteta i NCVVO-u ne kani ništa naređivati, već očekuje da prođe kroz akte i donese promjene ako su potrebne

"Ključ cijele priče leži u otkrivanju identiteta. Ne kanim naređivati ili tražiti išta nego očekujem da će NCVVO sjesti i proći kroz sve akte i donijeti potrebne promjene i zaključke, ako ih treba donositi, i istumačiti cijelu priču", rekao je Fuchs na konferenciji za medije nakon sjednice Vlade.

Poručio je kako se ne može izuzimati jedna osoba jer to ne bi bilo fer.

Maturu je ove godine polagao 28.451 pristupnik, od kojih su se 24 potpisala imenom i prezimenom, što pravilnik o polaganju ne dopušta. Na pitanje treba li mijenjati pravilnik kako takva pogreška ne bi bila eliminacijska, Fuchs je odgovorio da pravilnike treba mijenjati kada se utvrdi da nešto može biti bolje. Također je poručio kako neće iznositi svoje mišljenje o konkretnom slučaju. Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) mora ostati neovisna institucija, naglasio je, kako bi se maksimalno zadržala anonimnost onih koji polažu maturu kako ne bi bilo pritiska niti utjecaja na moguće rezultate.

Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadić

"Svima nam treba objektivno vrednovanje koje će doprinijeti da dođemo do sustava objektivnog ocjenjivanja da pritisci na učitelje, nastavnike i one koji ocjenjuju ispite više ne budu prisutni", istaknuo je Fuchs.

Do sada se nitko nije žalio na odluku NCVVO-a

Dodao je i da se od 2010. nije dogodilo da je netko radio bilo kakav pritisak na one koji ocjenjuju ispite u sklopu državne mature, a to su profesori srednjih škola koji, teoretski, mogu ocjenjivati test učenika kojemu su predavali a da to ne znaju.

"Do danas je negdje 350.000 učenika polagalo državnu maturu i koliko znam nije bilo nijednog problema s bilo kakvim pritiskom ili nečim vezanim uz žalbe u kontekstu otkrivanja identiteta", istaknuo je ministar.

Bitno je da se identitet bilo kojeg učenika ne otkrije kako bi zaista sva djeca, bez obzira na to tko su im roditelji i kakvog su materijalnog statusa, bili u potpuno jednakim pozicijama, poručio je.

Dodao je kako se i ranijih godina događalo da su se djeca greškom potpisivala, otprilike 20 do 50 učenika godišnje, iako im se stalno ponavlja da to ne smiju, a ova generacija je još pisala i probnu maturu.

Govoreći o konkretnom slučaju, podsjetio je da kad god se Ministarstvo umiješalo u rad NCVVO-a, to nije završilo dobro. Izrazio je uvjerenje da će maturantica željeni fakultet upisati na jesen.

Maturantici Lauri Mikić poništen je cijeli ispit iz Hrvatskog jezika na državnoj maturi, bez prava na prigovor, jer se na esej potpisala punim imenom i prezimenom.

Do polemike je došlo jer su učenici koji su predali prazan esej svejedno položili ispit iz tog predmeta, pa se govori kako je njoj trebao biti poništen samo esej. NCVVO pak tvrdi kako je razlika u tome što se potpisivanje računa kao neizlazak na ispit.

Ravnatelj NCVVO-a Vinko Filipović objasnio je da se potpisivanjem krše pravila o polaganju jer učenik time odaje svoj identitet, a što dovodi u pitanje objektivnost ocjenjivanja.