dva nova slučaja

Cijeli razred s razrednicom u samoizolaciji u Varaždinu; nastava će se održavati online

13.09.2020 u 14:32

Bionic
Reading

U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji utvrđena su dva nova slučaja zaraze koronavirusom, a riječ je o mlađoj osobi i djetetu, zbog čega je jedan razred varaždinske osnovne škole i njihova razrednica u samoizolaciji, izvijestio je u nedjelju županijski Stožer civilne zaštite

Novooboljele osobe bile su sudionici svadbe održane 5. rujna u Varaždinu, s koje je do sada potvrđeno 11 pozitivnih osoba. Kako se radi o blažoj kliničkoj slici, liječit će se kod kuće.

Iz Stožera javljaju kako s obzirom na to da se kod djeteta radi o učeniku nižih razreda osnovne škole s područja grada Varaždina koje je u ponedjeljak prije stavljanja u izolaciju bilo na nastavi, a prve simptome je razvilo u utorak navečer, u samoizolaciju se stavljaju svi učenici iz njegovog razreda i razrednica. Samo na osnovi tog slučaja, u samoizolaciji je više od 20 učenika i jednako toliko roditelja.

U priopćenju stoji i „kako se u nekoliko obitelji nalazi više djece, teško je organizirati život po modelu samoizolacije i odvajanja te u većini slučajeva i drugo maloljetno dijete ostaje kod kuće s tim jednim roditeljem i izolantom”. Pod mjerom samoizolacije su do 21. rujna, a nastava će se do tada održavati online.

„Za sada su sva ostala djeca iz spomenutog razreda zdrava i nadamo se da će tako i ostati”, stoji u priopćenju županijskog Stožera.

Jedna se osoba oporavila, pa je trenutno u Varaždinskoj županiji aktivno 36 slučajeva zaraze, čemu se pribraja i jedan hospitalizirani strani državljanin.

Na liječenju u Općoj bolnici Varaždin je deset osoba, od kojih je jedna osoba strani državljanin, dok se dvije dodatne osobe liječe u Klinici za infektivne bolesti u Zagrebu. Na liječenju kod kuće je 25 osoba.

Ukupno je dosad u Varaždinskoj županiji registrirano 188 slučajeva zaraze i dodatnih 15 slučajeva koji se pripisuju zbog prijavljenog mjesta prebivališta.