OBJAVA REGISTRA BRANITELJA

Četvero privedenih, Felić zatražio odvjetnika

14.04.2010 u 09:23

Bionic
Reading

Policija je nakon šest i pol sati završila pretres stana Karlovčanina Enesa Felića koji se sumnjiči za odavanje državne tajne tj. objavljivanje registra hrvatskih branitelja na webu te je u pratnji policije odveden u Ured za obranu gdje je donedavno radio

Felić je u izjavi za tportal negirao bilo kakvu povezanost s objavom registra. Istovremeno Kaportal.hr javlja da je uhićena Diana Marković, bivša pročelnica karlovačkog Ureda za obranu - gdje je do prije 14 dana radio i Felić.

Oko 17 sati Felić je odveden na obavjesni razgovor u prostorije MORH-a i kako doznajemo iz straha da mu se nešto ne dogodi ipak je odlučio zatražiti pomoć odvjetnika.

Glasnogovornik policije Krunoslav Borovec potvrdio je za tportal da je uhićeno više osoba. Djelatnici vojne i temeljne policije temeljito su pročešljali i pretražili stan Karlovčanina Enesa Felića u Ulici Većeslava Holjevca, bivšeg djelatnika karlovačkog Ureda za obranu, te mu pritom oduzeli brojne CD-ove, filmove, slike... Ministar obrane Branko Vukelić kratko je rekao da ne može komentirati premetačine i istragu.

Policija je jutros u sedam sati došla u njegov stan, a pretres je započeo oko osam, kada su pronašli svjedoke, a sve u sklopu akcije otkrivanja onih koji su registar hrvatskih branitelja nedavno objavili na internetu i time odali državnu tajnu.

Enes Felić
, čije ime je objavio Kaportal.hr, poznat je Karlovčanima, jer je tijekom ratnih godina igrao bitnu ulogu na području grada Karlovca, a za svoj doprinos odlikovan je više puta. U sklopu iste akcije pretresene su i prostorije u karlovačkom Uredu za obranu.


Borovec potvrdio akciju policije i MORH-a

Pretresen je i Felićev automobil

Glasnogovornik MUP-a Krunoslav Borovec potvrdio je da je nastavljena operativna obrada vezana uz djelomičnu objavu registra branitelja na internetu. 'Obrada se provodi nad više osoba iz Zagreba i Karlovca, u suradnji vojne policije i pripadnika Ravnateljstva policije. Dio su vojne, a dio civilne osobe', rekao je Borovec.

Dobili smo na telefon i Enesa Felića, koji nam je potvrdio da mu je policija (oko 10 sati, op. a.) u stanu i da ga sumnjiče za objavu registra. Felić je prije nekoliko dana u razgovoru za Jutarnji.hr optužio državnog tajnika u MORH-u Željka Goršića za mobbing na nacionalnoj osnovi. U kratkom telefonskom razgovoru potvrdio nam je da i dalje stoji iza svojih riječi da mu sve smješta Goršić jer nije želio potpisati premještaj u Zagreb na Pleso. Felić se zbog mobbinga požalio premijerki Jadranki Kosor, saborskom Odboru za ljudska prava, pučkom pravobranitelju, Ministarstvu uprave, sindikatu i saborskom zastupniku Šemsi Tankoviću. Radio Mrežnica navodi da je Enes Felić već duže vrijeme želio otići iz MORH-a upravo zbog pritisaka kojima je bio izložen od strane visoko pozicioniranih dužnosnika Ministarstva s karlovačkog područja te je želio prijeći u Državni inspektorat i maknuti se iz vojnog sustava.

Felić: Ne znam što će biti sa mnom

Na pitanje je li objavio registar branitelja, Felić je odgovorio: 'Nemam veze s bilo kojom dodirnom točkom koja se tiče registra branitelja i to izjavljujem pod materijalnom i kaznenom odgovornošću.' 'Radio sam na poslovima mobilizacije i imao uvid u dokumentaciju, ali niti sam mogao niti htio skinuti te podatke', rekao je. Napomenuo je da nema pojma što će biti s njim i da mu je policija oduzela CD-ove, igrice, slike i filmove. 'Mali igra rukomet, pa su uzeli i DVD-ove s njegovim utakmicama', požaliose Felić. Kaže da ga terete za odavanje određenih podataka vezanih uz objavu registra po članku 351. Kaznenog zakona, koji se odnosi na odavanje službene tajne.

Ispred zgrade su se okupili Felićevi prijatelji i rekli da će se sve znati kad se vidi tko će zauzeti Felićevo mjesto u karlovačkom Uredu za obranu na kojem je radio do prije dva tjedna kada je premješten na radno mjesto zaštite na radu na zagrebačkom aerodromu Pleso.

Felićev i Goršićev bivši nadređeni iz ranih 90-ih kao zamjenik načelnika Ureda za obranu Miroslav Tomašević Goršića proziva kako mu je nudio da umjesto njega na fakultetu polaže ispit iz matematike. Tomašević je uvjeren da je ovo smještanje Goršićevo maslo, instruirano iz vrha HDZ-a.

Tomašević je rekao da je Felić čovjek na mjestu koji to nikad ne bi napravio te došapnuo da 'nema muda za to'.

Novinarima se obratio i Ivan Goršćak, predsjednik karlovačke udruge oboljelih od PTSP-a, i rekao da apsolutno treba objaviti registar branitelja jer to je braniteljima na čast, ali ne paše onima koji su se šuljali i poslije dobili povlastice koje nisu zaslužili.

Rakar opet na policiji

Istodobno se u sjedištu zagrebačke krim-policije u Heinzelovoj ulici nastavila pretraga posljednjeg računala oduzetog blogeru Marku Rakaru kojeg je prošlog tjedna policija na nekoliko sati uhitila zbog sumnje da je povezan s objavom registra na internetu, javlja Hina. Pritom mu je oduzeto više računala i računalne opreme.

Od njegova odvjetnika Mare Mihočevića doznaje se da je Rakar jutros ponovno došao u policiju prisustvovati završetku pretrage. 'Pretraga još traje i mi se nadamo da će ona danas završiti', kazao je Mihočević.

Razvoj događaja pratite na tportalu