MORH ODGOVARA

'Ne obrađujemo Felića jer je Bošnjak'

14.04.2010 u 14:39

Bionic
Reading

Ministarstvo obrane (MORH) odlučno je danas opovrgnulo optužbe svojeg djelatnika Enesa Felića da iza današnje policijske premetačine njegova stana u sklopu istrage o objavi dijela registra branitelja stoji državni tajnik MORH-a Željko Goršić te da je na poslu bio diskriminiran na nacionalnoj osnovi jer je Bošnjak

'Odlučno odbacujemo sve optužbe. U MORH-u nema nikakve diskriminacije ni prema kome, ni prema spolu ni prema nacionalnoj pripadnosti ili bilo kojoj drugoj osnovi', izjavio je zamjenik načelnika Službe za odnose s javnošću i informiranje MORH-a, pukovnik Dražen Jonjić

Opovrgnuo je i Felićevu optužbu da je na radnome mjestu u karlovačkom Uredu za obranu bio žrtva dugogodišnjega mobinga i šikaniranja te da zbog svoje nacionalne pripadnosti nije mogao napredovati.

Felić je o tome pisao u predstavci koju je poslao premijerki, saborskom Odboru za ljudska prava, pučkom pravobranitelju, Ministarstvu uprave i Sindikatu državnih službenika. Karlovački branitelj koji je, kako su objavili lokalni mediji, više puta odlikovan zbog zasluga u ratu odgovornim smatra državnog tajnika Goršića, za kojega kaže da mu nikada nije izravno prijetio niti nad njime provodio mobing, nego je to, tvrdi, uvijek radio posredno.

Te optužbe također ne stoje, a na sve predstavke djelatnika Felića MORH se već nekoliko puta očitovao mjerodavnim tijelima, rekao je Jonjić, dodajući da napredovanje u službi u MORH-u ovisi o stručnoj spremi i zakonskim propisima te da su pravila jednaka za sve, pa tako i za Felića.

Felićev stan i automobil jutros je pregledala policija u sklopu istrage o objavi dijela registra hrvatskih branitelja na internetu. On je nakon toga novinarima izjavio da nema ništa s objavom registra te je optužio državnoga tajnika Goršića da mu je 'namjestio pretragu stana' jer nije pristao na premještaj u zračnu luku Pleso.

Felić se početkom tjedna novinarima požalio da ima problema na poslu te im je rekao kako je doznao da mu se sprema nešto u vezi s registrom branitelja pa je u šali navodno rekao kako se ne bi začudio da podnesu kaznenu prijavu i pretresu mu stan pod optužbom da je ukrao registar branitelja.

Policija i MORH prije su potvrdili da se provodi kriminalističko istraživanje nad više vojnih i civilnih osoba s karlovačkoga i zagrebačkog područja, a glasnogovornik MUP-a Krunoslav Borovec poslije je rekao da je više osoba i privedeno. O njihovu broju i imenima nije želio govoriti.

Mediji nagađaju da je u Karlovcu privedeno četvero osumnjičenika, među kojima i Diana Marković, bivša načelnica Ureda za obranu Karlovca i bivša Felićeva šefica. Felić je rekao da je i ona prije dva tjedna razriješena te da joj se 'smješta u paketu s njim'.