NIJE GOTOVO

[VIDEO] Moguće je da se plamen ponovo razbukta, ali ne bi trebalo biti veće opasnosti

18.07.2017 u 12:01

Bionic
Reading

Požar u Splitu i okolici prema informacijama Dražena Glavine, glavnog vatrogasnog zapovjednika u Splitsko-dalmatinskoj županiji, u najvećoj mjeri pod kontrolom. U gašenju požara na splitskom području od utorka ujutro pomažu četiri kanadera i dva zračna traktora. Na požarištima u Srinjinama, Žrnovnici, Podstrani, Strožancu i Splitu angažirana je ukupno 21 vatrogasna postrojba s 384 gasitelja i 102 vozila, a u vatrenoj stihiji koja od ponedjeljka bukti na više kilometara dugoj fronti od Omiša do Splita lakše je ozlijeđeno 80 osoba, uglavnom vatrogasaca

18:28  Splitsko Sveučilište i Studentski centar uključili su se u pomoć vatrogasnim postrojbama koje gase požar na području grada i okolnim područjima pa je u studentskim domovima oslobođeno 500 postelja, doznaje se u tom sveučilištu.

18:15  Na područje Splita izmješteno je u protekla 24 sata 390 pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske (OS RH) zbog potpore u gašenju požara te pet protupožarnih zrakoplova koji sudjeluju u gašenju požara. a trenutačno je na požarištima angažirano ukupno 438 pripadnika OS RH, priopćila je u utorak Samostalna služba za odnose s javnošću Ministarstva obrane.  

17:50 Predsjednik SDP-a Davor Bernardić dati će izjavu za medije povodom aktualne političke situacije u središnjici stranke.

17:00  Stanje na splitskom požarištu bolje je, kanaderi su i dalje na terenu gdje natapaju rubne dijelove fronte požara, dok je požar na Mosoru i dalje aktivan, ali ne ugrožava ljude i objekte, izjavio je za Hinu zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe (JVP) Ivan Kovačević. Po Kovačevićevim riječima, vatrogasci trenutačno koriste povoljne meteorološke uvjete kako bi zračne snage sve do večeri što više natopile požarište i tako ga u potpunosti stavili pod kontrolu.

16:50 Plenković je izjavio kako ne prihvaća ostavku ministra obrane Krstičevića. Kazao je kako mu nije poznato odakle predsjednici Kolindi Grabar Kitarović informacije na temelju kojih je donijela svoj zaključak o prekasnom slanju vojske na opožarena područja.

'Predsjednica i ja se nismo čuli. Ja sam bio u avionu i tada sam primio vijest o ostavci ministra Krstičevića. Nije mi poznato na temelju kojih informacija je predsjednica donijela ovakav zaključak', rekao je premijer. Više pročitajte ovdje.

15:57 Premijer Andrej Plenković u 16:30 održat će press konferenciju na kojoj bi mogao komentirati ostavku ministra obrane i potpredsjednika Vlade Damira Krstičevića.

15:50 Hrvatska vatrogasna zajednica (HVZ) priopćila je u utorak da je angažiranje vatrogasnih snaga izvan područja županije jedino moguće sukladno zapovjedi glavnoga vatrogasnog zapovjednika te poručila kako vatrogasaca na terenu ima dovoljno i da situaciju drže pod kontrolom. 

U povodu mnogobrojnih pitanja iz Hrvatske, ali i iz stranih zemalja, oko odlaska u pomoć kolegama vatrogascima u Dalmaciju, HVZ je na svojim internetskim stranicama izvijestio kako je, sukladno članku 36. Zakona o vatrogastvu, angažiranje vatrogasnih snaga izvan područja županije jedino moguće sukladno zapovjedi glavnoga vatrogasnog zapovjednika", izvijestila je Hrvatska vatrogasna zajednica na svojim internetskim stranicama. 

15:00  Brojni turisti ne odlaze iz Splita i okolnih mjesta zbog požara niti otkazuju aranžmane, no i oni su kao i stanovnici zabrinuti te vjeruju da će se sve što prije uspješno završiti, a s obzirom na upite onih koji tek trebaju doći postoji tek mogućnost da neki od njih odgode dolazak za koji dan.

Doznaje se to u utorak iz razgovora s turističkim djelatnicima i predstavnicima turističkih ureda iz Splita i okolnih mjesta, koji redom ističu da zbog požara nema i nije ni bilo panike među turistima, koji su uz pomoć domaćina, kao i ostali stanovnici slijedili upute kriznog stožera.

14:35 Iz Turističke zajednice grada Splita priopćili su kako su svi turisti s opožarenih područja zbrinuti i kako nisu ugroženi.

Kažu kako su tijekom cijele večeri primali upite turista te su u suradnji s turističkim djelatnicima, hotelijerima, privatnim iznajmljivačima i kampovima, pronašli zamjenski smještaj za one s ugroženih područja.

Zračni promet se odvija normalno, a trajekti i autobusi voze redovito, izvijestili su iz TZ Split i zahvalili svim vatrogascima, građanima, Torcidi, medijima i turistima koji su spašavali grad i županiju.

  • +6
Spaljena zemlja na predjelu Srinjine - Tugare Izvor: Cropix / Autor: Tom Dubravec / CROPIX

14:27 Ministar obrane Damir Krstičević podnio je ostavku nakon žestokih kritika od kojih je posljednja stigla od predsjednice koja je rekla da je vojska u pomoć vatrogascima stigla prekasno. Više čitajte ovdje.

14:00 Andro Krstulović Opara, splitski gradonačelnik, stanje na požaru ocijenio puno boljim nego jučer, ali je dodao i da je za očekivati da će poslijepodne vjetar biti jači i da postoji opasnost da se plamen razbukta, ali da s obzirom na broj snaga na terenu nema straha da se neće zaustaviti.

13:47 MUP je objavio na Twitteru da će očievid požara u Splitu obaviti kada se smanji temperatura.

13:21  Opožareno područje u Šibensko-kninskoj županiji obišao je i predsjednik Sabora Gordan Jandroković, koji se zahvalio svima koji su sudjelovali u gašenju požara. Komentirao je i kritike da državni vrh nije trebao ići avionom u London, nego da su trebali organizirati obranu od požara.

'Nisam vidio takve komentare, ima svakojakih komentara, ali najvažnije da zaustavimo što se dogodilo, požar katastrofalnih razmjera. Koordiniranim djelovanjem vatrogasaca, policije, vojske, navijačkih skupina, a tu si bili i građani uspjelo se staviti pod kontrolu. Nije vrijeme za međusobna optuživanja. Ovo je vrijeme solidarnosti, potpore i međusobnog rada da se ovo stavi pod kontrolu', rekao je Jandroković.

13:15 Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović iz austrijskog Sazlburga kritizirala je organizaciju gašenja velikog požara kod Splita. Vojska je mogla ranije doći, kazala je priključivši se tako mnogima kritičarima. Više čitajte ovdje.

13:03  Još nije ugašen požar koji je u ponedjeljak oko predvečer planuo na brdu Trtar u Bilicama kod Šibenika, ali vatrogasci ga drže pod kontrolom, kažu u utorak iz Centra 112 Šibensko-kninske županije te navode kako se na požarištu nalazi 38 vatrogasaca s 13 vozila.

 "Požar je pod kontrolom, ali još nije proglašen lokaliziranim. Nema novih momenata, kuće nisu ugrožene, gori borova šuma i nisko raslinje", ističu u županijskom Centru 112.

13:01 Tri kanadera u utorak ujutro su u vrlo kratkom vremenu ugasili najnoviji požar koji je izbio na Braču, a nakon ove akcije četiri kanadera i dva airtractora nastavljaju gasiti požare kod Splita, izvijestilo je Ministarstvo obrane.

 U MORH-u kažu kako su požar na Braču brzom reakcijom ugasila tri kanadera Oružanih snaga RH, koji su bili angažirani na požarištu Dugave-Srinjine-Žrnovnica-Perun kod Splita.

12:45 Kanaderi nadlijeću područje od Žrnovnice do Tugara. Otvoreni plamen i dim vide se iznad kamenoloma u Žrnovnici.

12:15 Ponovno se aktivirao požar na Strožancu, javljaju vatrogasci s terena, piše Slobodna Dalmacija. Otvoreni plamen pojavio se u Tavelićevoj i Budeševoj ulici. 

12:00 Iz Hrvatskog Crvenog križa priopćili su u utorak kako njihovi djelatnici danonoćno pružaju pomoć građanima i operativnim snagama koje se bore s požarom u Dalmaciji.

<<< Kako je bilo jučer: Jeziva noć u Splitu i okolici >>>

 'Dalmacija se još uvijek bori sa stravičnim požarom, a noć je bila posebno teška. Pripadnici operativnih snaga cijelu su noć djelovali na terenu, a podršku su im pružali članovi interventnog tima Gradskog društva Crvenog križa Split. Iako je požar trenutno pod kontrolom, sve snage su i dalje u stanju pripravnosti', ističu iz Hrvatskog Crvenog križa na svojim internetskim stranicama.

Ističu kako su njihove ekipe dežurale cijelu noć te su prema potrebi prevozili hranu i vodu najpotrebitijima, uključujući vatrogasce te ostale pripadnike operativnih snaga.

Plenković na požarištu iznad Podstrane Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Čagalj

Napominju kako je splitski Crveni križ u ponedjeljak navečer osposobio prihvatni centar u Spaladium Areni, u koji se može smjestiti oko 200 ljudi, a spas je u tom prostoru potražilo oko 20 osoba, većinom turista i osoba treće životne dobi.

10:20 Premijer Andrej Plenković jutros je stigao u Split i zahvalio vatrogascima, pripadnicima Hrvatske vojske, policiji, Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje, pripadnicima 4. gardijske brigade, navijačke skupine Torcida, svima koji su se našli u situaciji da žele pomoći u lokaliziranju požara.

'Mislim da je odrađen sjajan posao', poručio je premijer i naglasio kako je sustav obrane od požara jako dobro funkcionirao, uz vatrogasce, gradske i županijske službe, vojsku i građane.

  • +21
Požar u Strožancu Izvor: Cropix / Autor: Zvonimir Barisin / CROPIX

'Sve je rađeno u koordinaciji', rekao je Plenković te istaknuo, na pitanje novinara, kako je samo dojam da je situacija bila kaotična. Više pročitajte ovdje.