MOŽE IZDRŽATI UDAR BOMBE

Raketna baza u plamenom obruču: Što je to podiglo dodatnu paniku u Žrnovnici?

18.07.2017 u 10:38

Bionic
Reading

Požar u Žrnovnici pokraj Splita ponovno je, kao i prije šest godina, zaprijetio raketnoj bazi koju je sredinom osamdesetih sagradila JNA. Objekt pod šifrom 181 Hrvatska vojska preuzela je nakon povlačenja JNA. Iako se i tada spekuliralo da bi moglo doći do razmjera neviđene katastrofe ako bi požar prodro u bazu, činjenica je da je ono što je ukopano duboko pod zemljom maksimalno zaštićeno

Tako je prije šest godina za Slobodnu Dalmaciju tvrdio poručnik bojnog broda Neven Pejković, koji je bio njihov vodič kroz bazu.

'Nema ni teoretske šanse da vatra izvana prodre unutar potkopa', ustvrdio je tada Pejković, a novinar Slobodne prenio je i to da su prostori opremljeni za potpunu hermetičku izolaciju od vanjskog svijeta u slučaju biokemijskog napada te udara dubinskih, penetrirajućih aviobombi ili čak atomske bombe snage 20 kilotona.

  • +6
Požar u Žrnovnici Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Objekt uvučen duboko u brdo Markovača površinom je velik kao stadion na Poljudu, a ukupna površina podzemne baze iznosi 7,5 tisuća četvornih metara. Sve te prostorije imaju toplinske i dimne senzore, a rakete i elektronički uređaji su pod posebnom halonskom protupožarnom zaštitom.

Baza ima svoju hidroforsku mrežu koja se napaja iz rijeke Žrnovnice i svaka se prostorija u slučaju požara može zatvoriti te izolirati na način da se spriječi dotok zraka i energije.

Da se sve ne bi prepustilo slučaju, područje oko baze jučer je natopljeno vodom, kako je za Dalmaciju danas potvrdio Damir Krstičević, ministar obrane.

Što se sve nalazi u bazi, vojna je tajna, ali poznato je da je HV kad je ušao u nju zatekao velik broj raketnih projektila RBS-15 švedske proizvodnje te dio nešto starijih ruskih raketa PP-15 i PP-20.