tomaš petriček

Češki šef diplomacije u Daruvaru: Covid putovnica ne smije biti sredstvo diskriminacije

16.03.2021 u 17:21

Bionic
Reading

Šef češke diplomacije Tomaš Petriček rekao je u utorak u Daruvaru da covid putovnice, koje bi u srijedu trebala predstaviti Europska komisija, ne bi trebale biti sredstvo diskriminacije

Europska komisija u srijedu bi trebala predstaviti covid putovnice, odnosno digitalne certifikate o cijepljenju.

Bliži se turistička sezona, a najavljeni certifikati trebali bi cijepljenim osobama omogućiti putovanja u europske destinacije na ljeto, ali postoji bojazan da bi one mogle postati sredstvo diskriminacije.

"Za nas je važno da to bude što jednostavnije za građane, da se osigura velika zaštita osobnih podataka i isto tako želimo da covid putovnica ne bude nekakvo sredstvo diskriminacije prema osobama koje se nisu u mogućnosti cijepiti", rekao je češki ministar vanjskih poslova.

Prošle godine je u vrijeme korona krize u Hrvatsku došlo oko 500.000 čeških turista, istaknuo je šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman.

"Česi rado dolaze na hrvatski Jadran, a nadam se da će sukladno našem sloganu "Safe stay in Croatia" to biti i ove godine", rekao je Grlić Radman.

Češka u teškoj fazi epidemije

Češka, zemlja s 10,7 milijuna stanovnika posljednjih je tjedana među najteže pogođenim zemljama u svijetu i brojne regionalne bolnice preplavljene su priljevom covid pacijenata.

Hrvatski premijer Andrej Plenković tvitao je prošli tjedan da je Hrvatska spremna zbrinuti po desetak covid pacijenata iz Češke i Slovačke nakon što se telefonski čuo s kolegama Andrejem Babišem i Igorom Matovičem.

Petrišek mu je zahvalio na ponuđenoj pomoći.

"Češka vlada upravo prolazi stvarno tešku fazu epidemije covida-19 (...) idućih nekoliko dana može biti kritično i zato mi je vrlo drago da se ovdje pokazuje solidarnost u ovoj teškoj situaciji", rekao je Petrišek.