nizak rizik

Česi koji su ljetovali u Hrvatskoj kući se vratili pozitivni na koronavirus, dvoje je oboljelo

13.07.2020 u 20:32

Bionic
Reading

U Hrvatskoj i Bugarskoj broj zaraženih posljednjih se dana povećava, a Češka prati tamošnju situaciju i dalje ih smatra zemljama niskog rizika. U prvih 11 dana srpnja Česi su u svoju zemlju uvezli koronavirus iz šest zemalja

Mahom je riječ o češkim turistima koji su se zarazili na odmoru. Na koronu je pozitivno devet čeških državljana koji su bili na odmoru u inozemstvu, a od toga je troje zaraženo u Slovačkoj, dvoje u Švedskoj te po jedan u Hrvatskoj, Velikoj Britaniji, Mađarskoj i Srbiji.

Ladislav Dušek, direktor Instituta za zdravstvene podatke i statistiku, kaže da se zasad radi o pojedinačnim slučajevima koji su beznačajni, no u budućnosti postoji opasnost od izbijanja žarišta zaraze nakon povratka turista iz inozemstva, piše češki portal iDNES.cz, prenosi Jutarnji list.

Češki ministar zdravstva Adam Vojtěch izjavio je tijekom vikenda da su dvije osobe donijele bolest iz Hrvatske.

Vlak prema Rijeci s češkim turistima krenuo s glavnog kolodvora u Pragu Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovacev / CROPIX

Ministar je također istaknuo Bugarsku i Grčku kao rizične zemlje. Prema njegovim riječima, ljudi bi trebali voditi računa o ovom riziku prilikom putovanja u ove popularne turističke destinacije i preventivno se zaštititi.

U Hrvatskoj i Bugarskoj broj zaraženih posljednjih se dana povećava, a Češka prati tamošnju situaciju i dalje ih smatra zemljama niskog rizika. Od zemalja članica EU, samo Švedska ostaje u kategoriji s visokim rizikom od zaraze. Nakon povratka iz Crne Gore i Srbije, Česi moraju od danas obaviti brzi test ili ući u dvotjednu karantenu.

Hrvatske vlasti čitavo vrijeme inzistiraju da nijedan turist koji boravi na našoj obali nije zaražen.