neki novi turisti

Česi se raspametili za Jadranom, planule sve karte za vlak za Rijeku

12.06.2020 u 14:33

Bionic
Reading

Češki mediji javljaju da se mnogi Česi nakon uklanjanja ograničenja na granicama zbog pandemije koronavirusa vraćaju u Hrvatsku, svoju omiljenu zemlju za odmor. I ovaj put očito ne žele trošiti vrijeme na autocestama

'Interes je ogroman. Samo u četvrtak navečer, kada smo počeli prodavati oko 18 sati, prodano je više od 4.000 karata. To je najveći porast prodaje karata kod nas u povijesti', rekao je glasnogovornik RegioJeta, koji nudi direktnu liniju između Praga i Rijeke, za Aktuálně.cz.

Da je zanimanje Čeha tu liniju ogromno svjedoče i dvije potpuno rasprodane linije u srpnju, pa postoji mogućnost uvođenja novih linija.

Prvi vlak sa glavnog željezničkog kolodvora u Pragu do Rijeke kreće 30. lipnja. Vlak staje i u Ljubljani, a prije toga u Pardubicama, Brnu, Břeclavu i također u Bratislavi.

Od srijede Česi mogu doći u Hrvatsku i zrakoplovom. Smartwings se ponovno povezao sa Splitom, gdje će u početku letjeti do tri puta tjedno.

  • +5
Turisti u Hrvatskoj Izvor: Pixsell / Autor: Srecko Niketic/PIXSELL

Od sljedećeg tjedna privatni prijevoznik Flixbus također će početi voziti u Hrvatsku. Prve autobusne veze, koje će, kao u slučaju RegioJet-a, krenuti prema Rijeci, u četvrtak će krenuti s praškog željezničkog kolodvora Florenc. Tvrtka nudi dvije veze dnevno.

Prošle godine u Hrvatskoj je boravilo 740.000 Čeha. Iako je to bio pad od devet posto u odnosu na prethodnu godinu, čak je i 2019. Hrvatska bila zemlja u koju su Česi putovali najčešće.