15. SRPNJA

Čeka se Oreškovićeva obznana: Ide li na izbore?

15.07.2016 u 12:03

Bionic
Reading

Premijer u ostavci Tihomir Orešković tijekom dana trebao bi obznaniti hoće li nastaviti političku karijeru u Hrvatskoj ili će političarske kopačke objesiti o klin i vratiti se biznisu. Podsjetimo, Orešković je 4. srpnja, na novinarski upit je li dogovorio to da s Mostom iziđe na izvanredne parlamentarne izbore u rujnu, odgovorio: 'Još nisam odlučio, imam još nekoliko dana. Odlučit ću do 15. srpnja'

Orešković petak provodi radno, u svom uredu na Markovom trgu, te je jutros prvo osudio teroristički napad u Nici i izrazio sućut francuskom predsjedniku Francoisu Hollandeu. Tijekom dana tehnički premijer održat će tri sastanka i dati jedan intervju, a posebno obraćanje medijima nije predviđeno, doznaje tportal u Vladi.

Moguće je da će upravo tijekom intervjua Orešković odgovoriti na pitanje hoće li se kandidirati na predstojećim parlamentarnim izborima, što znači da bi informacija ubrzo nakon toga trebala procuriti u javnost.

Objava odluke Tihomira Oreškovića željno se iščekuje jer bi njegova kandidatura mogla promijeniti trenutne odnose snaga na političkoj sceni. Podsjetimo, analitičar Žarko Puhovski za tportal je izjavio da mostovci, koji su otvoreno vrbovali Oreškovića, njegovom akvizicijom zapravo ne bi puno dobili, no s druge strane mogli bi puno izgubiti u slučaju da Orešković odbije njihovu ponudu.

Prema posljednjem CRO Demoskopu, Mostu je u posljednjih mjesec dana naglo skočila popularnost pa je opet treća najpopularnija stranka u Hrvatskoj za koju bi glasalo 9,8 posto birača, a Tihomir Orešković s podrškom od 7,7 posto četvrti je najpopularniji političar u državi (iza Kolinde Grabar Kitarović sa 17,1 posto, 'nikoga' s 15,9 posto i Zorana Milanovića s 12,4 posto). Oreškoviću za vratom diše budući predsjednik HDZ-a Andrej Plenković, sa 7,5 posto, a slijedi Božo Petrov sa 6,8 posto.

Tihomir Orešković podnio je ostavku predsjedniku Hrvatskog sabora Željku Reineru još 16. lipnja, nakon što mu je većina saborskih zastupnika izglasala nepovjerenje.

'S obzirom da mi je Hrvatski sabor, Odlukom o iskazivanju nepovjerenja predsjedniku Vlade Republike Hrvatske, donesenom 16. lipnja 2016. godine, iskazao nepovjerenje, podnosim ostavku na dužnost predsjednika Vlade Republike Hrvatske, kao i ostavku u ime Vlade Republike Hrvatske kojoj sam na čelu', napisao je Orešković u tekstu ostavke