STIGLA I SUĆUT OREŠKOVIĆA

Grabar Kitarović iz Mongolije izrazila sućut Francuskoj

15.07.2016 u 10:28

Bionic
Reading

Na poziv predsjednika Mongolije Tsakhiagiina Elbegdorja predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović sudjeluje na 11. Azijsko-europskom sastanku na vrhu (ASEM) koji se održava u Ulan Batoru, izvijestili su iz Ureda predsjednice

Na početku obraćanja predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović je, povodom napada u Nici, izrazila sućut Francuskoj i francuskom narodu te kazala kako se u ovakvim situacijama moramo držati zajedno te kako isto zajedništvo i predanost moramo pokazati u nastavku odlučne borbe protiv terorizma.

Govoreći na plenarnoj sjednici ASEM-a posvećenoj promicanju i mogućnostima jačanja partnerstva Europe i Azije, predsjednica Republike u svom izlaganju posebno se osvrnula na temu povezivosti i partnerstava, naglašavajući mogućnosti koje za to pruža Inicijativa Jadran-Baltik-Crno more.

Kazala je kako Hrvatska prihvaća viziju izloženu u Deklaraciji iz Ulan Batora koja pruža platformu za ponovno jačanje postojeće razine suradnje i otvaranje novih poglavlja u ojačanim odnosima Europe i Azije. Dodala je kako podupiremo sve aktivnosti koje će nas zbližiti, ojačati te omogućiti održiv razvoj i gospodarsko blagostanje. Za to moramo otvoriti vrata i povezati ljude kako bi uspijevale trgovina, investicije, energetika, znanje i razmjena informacija, istaknula je predsjednica.

'Željela bih ovdje spomenuti inicijativu koja spaja Jadran, Baltik i Crno more i koju zagovaram s poljskim kolegom Andrzejom Dudom', kazala je predsjednica Grabar Kitarović. Za Inicijativu Jadran-Baltik-Crno more kazala je kako je neformalna platforma s ciljem jačanja sveukupne političke, gospodarske, infrastrukturne i sigurnosne suradnje u srednjoj Europi. Pojasnila je kako će proširenjem postojeće suradnje, koja se na predloženi način usredotočuje na konkretne projekte, srednja Europa postati sigurnija i konkurentnija.

U tom smislu hrvatska predsjednica kazala je kako se Inicijativom predviđa novi koridor za pristup tržištima Europske unije i srednje Europe, koji modernom prometnom infrastrukturom povezuje njene sjeverne i južne luke. Dodala je kako Inicijativa Jadran-Baltik-Crno more nadopunjuje kinesku inicijativu 'Jedan pojas, jedan put', napose u kontekstu spajanja Azije s Europom. Istaknuvši snažnu energetsku dimenziju Inicijative kojom se stvara energetski koridor kroz srednju Europu, napose plinski i LNG, predsjednica Grabar Kitarović ohrabrujućim vidi to što je realizacija ove inicijative privukla znatan politički i poslovni interes Azije.

Govoreći o Europskoj uniji i njenoj poziciji u razvoju povezivosti i partnerstva dvaju kontinenata, predsjednica Grabar Kitarović naglasila je važnost dijaloga zemalja EU-a i Azije, kroz ASEM i druge platforme, poput ASEAN-a ili strateških dijaloga, za nošenje sa svim globalnim izazovima s kojima smo suočeni, imajući na umu sadašnju političku i sigurnosnu arhitekturu koju čine regionalni režimi zasnovani na suradnji.

'Aziji i Europi su za nastavak blagostanja i rasta potrebni povjerenje i stabilnost. Svjesni smo da to svima nama postavlja određene izazove', kazala je hrvatska predsjednica te izrazila uvjerenje kako se povjerenje može izgraditi upravo dobrom povezivošću i ojačanim partnerstvima.

Na marginama 11. Azijsko-europskog sastanka na vrhu predsjednica Grabar Kitarović održala je bilateralne sastanke s mjanmarskim predsjednikom Htin Kyawom te predsjednikom Švicarske Konfederacije Johannom Schneider-Ammannom.

Orešković izrazio sućut Hollandeu

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Tihomir Orešković osudio je teroristički napad u Nici i uputio izraze sućuti predsjedniku Francuske Republike Françoisu Hollandeu: 'S dubokom sam tugom primio vijest o još jednom stravičnom terorističkom napadu u Francuskoj. Najoštrije osuđujemo nasilje i terorizam koji ponovo odnosi ljudske živote i nanosi bol mnogim obiteljima. Monstruozni napad u kojem su ubijeni i ranjeni deseci nevinih ljudi dok su slavili Dan pada Bastille u Nici, napad je na osnovne europske vrijednosti. Hrvatska je uz Francusku u borbi protiv terorizma. U ime Vlade Republike Hrvatske i osobno, želim izraziti najdublju sućut Vama i obiteljima žrtava. Ozlijeđenima želim brz i uspješan oporavak', stoji u pismu predsjednika Vlade Oreškovića francuskom predsjedniku Hollandeu.