RASPRAVA O OPOZIVU

Oreškoviću izglasano nepovjerenje. Vlada je pala!

  • +10

Rasprava o opozivu premijera Tihomira Oreškovića

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Bionic
Reading

Hrvatski sabor izglasao je nepovjerenje premijeru Tihomiru Oreškoviću sa 125 glasova, uz 15 glasova protiv i dva suzdržana. Orešković je prije glasovanja i žestoke rasprave iznio svoju 'obranu', ali nije došlo do iznenađenja. Nakon glasovanja, predsjednik Sabora Željko Reiner zaključio je sjednicu, koja se nastavlja sutra

16:32 Suzdržani su bili HDSSB-ovci Josip Salapić i Branimir Glavaš. Protiv opoziva su bili su saborski zastupnici Mosta, dva zastupnika Laburista i Gordan Rusak.

16:28 
S 125 glasova saborskih zastupnika premijer Tihomir Orešković opozvan je s te dužnosti. Dva su zastupnika bila suzdržana, dok je njih 15 glasovalo protiv opoziva.

16:26
Počinje glasanje o povjerenju premijeru Tihomiru Oreškoviću.

16:24 Premijer Tihomir Orešković
nakon kraja rasprave poručio je: Hvala svima na raspravi, građani su dobili jasnu sliku o razlozima ove krize. Budućnost će biti bolja za Hrvatska, hvala svima na podršci, posebice mojoj obitelji.

16:12 Ivan Vilibor Sinčić
poručio je kako je krajnje vrijeme da se agonija s krizom vlasti završi: 'nemojte se preslagivati, nećemo još jednu frankenšajn Vladu. Novi izbori su jedino rješenje'.

15:39
Izrazivši nezadovoljstvo odnosom Vlade prema nacionalnim manjinama, Veljko Kajtazi je također ponovio da će saborski zastupnici nacionalnih manjina podržati smjenu premijera, naime, kako je upozorio: 'Za stanje u kojem smo se našli nisu samo zaslužni vaši ministri već najviše Vi, premijeru. Imamo dobro riješen program nacionalnih manjina, ali samo na papiru i posljednjih šest mjeseci po tom pitanju ništa nije napravljeno'.

'Niti jedna Vlada ne može biti stabilna bez potpore kluba nacionalnih manjina, oni su bitan i jednakopravan faktor odlučivanja u ovom parlamentu', upozorio je Kajtazi.

15:27
Premijer Tihomir Orešković, koji je ranije danas odbacio sve optužbe koje mu HDZ stavlja na teret tražeći njegov opoziv,izašao je iz sabornice.

15:22
Završila je rasprava po klubovima i započele su pojedinačne rasprave, a prvi se javio HNS-ov Goran Beus Richembergh i kazao: 'Prevarili ste nas i sve nas tretirali kao pokusne kuniće. Radili ste eksperiment koji nema budućnosti'.

'Poštovani predlagatelji, ne mrcvarite više hrvatsku javnost, imajte snage priznati da ste nas odveli na stranputicu i dajte narodu mandat. Nemate pravo nas izlagati novome eksperimentu', upozorio je Richembergh i poručio: 'Vi, koji govorite da su izbori skupi i da nikome ne trebaju, samo želite poručiti da ste vi nezamjenjivi. Groblja su puna nezamjenjivih kao i zatvori poštenih i nevinih. Zato izbori odmah!'

15:17
'Ovo je tužan dan za Hrvatsku. Tužno je govoriti o opozivu Vlade, dok pola te Vlade nije u Saboru', kazao je Drago Prgomet iz Hridi s obzirom na to da uz premijera Oreškovića danas sjede samo ministri iz redova Mosta premda ga je na vlast uz pomoć te stranke postavio HDZ.

'Nisam sretan, nitko ne može biti sretan. Ovo je razgovor o opozivu Vlade, a ne o opozivu Oreškovića', zaključio je Prgomet i poručio: 'Govoriti o tome tko ima 76 ruku, a ne o politici, kadrovima i programima je štetno. Hrid će glasovati za opoziv Vlade i pozivam predsjednika Sabora da sazove sjednicu na kojoj će se raspravljati o samoraspuštanju'.

15:09
Klub zastupnika Bandić Milan 365 podržat će prijedlog opoziva premijera, kazao je u njihovo ime Milivoj Špika, podsjetivši kako je on bio jedan od onih koji je sumnjao u funkcionalnost ove Vlade i nažalost bio u pravu te je pozvao na okupljanje svih koji su spremni podržati osobu koju će za mandatara predložiti relativni izborni pobjednik.

14:57
Za opoziv premijera i pad Vlade jer su bili 'avantura i eksperiment koji moraju prestati', glasat će i Klub HSU – Stipe Petrina potvrdio je Silvano Hrelja iz HSU-a.

14:47
'Predsjedniče Vlade, Hrvatska nije korporacija, interesi korporacija često se ne podudaraju s interesima države. Ponašanje poput otkazivanja sjednice Vlade pokazalo je da ne razumijete u potpunosti naš parlamentrani sustav’, poručio je Oreškoviću HDZ-ov Domagoj Ivan Milošević, koji je premijera kritizirao zbog čestih održavanja telefonskih sjednica Vlade te zastupnike pozvao da postupe po savjesti.

Istaknuo je i da je njemu osobno žao što trenutna kombinacija stručne i političke Vlade nije dala željene rezultate te je u ime HDZ-a zahvalio Oreškoviću na trudu i radu u proteklom razdoblju.

14:43 Nakon što mu je Mostov Bulj krenuo dobacivati na njegove opaske spram Mostova ponašanja, Petrina mu je poručio: 'Gospodine Bulj, vi bolujete od jedne čudne dijagnoze, zato se suzdržite od komentara. Danas branite Oreškovića, ja nisam glasao za njega, danas ću glasati za opoziv'

'Ali licemjerno je da vi drugoga prozivate za vlast, pogotovo vi gospodine Šimiću koji ste bili na drugoj strani i kad ste izgubili vlast ste se transformirali na drugu vlast. Ali ako se bira neki čovjek u roku od dva sata, ja za dva sata ne mogu kupiti odjelo, kakva je to principijalnost i moral?, kazao je još ranije Šimiću Petrina i poručio: 'Odradimo to momački i izađimo na izbore'.

Obratio mu se Reiner zamolivši ga da u obraćanju koristi 'način koji je primjeren ovom domu'. 'Vaš način nije primjeren. Sve se može reći, ali pitanje je u načinu', rekao je Reiner i dao riječ Šimiću, no ovajnije stigao replicirati Petrini jer je ovaj nastavio dalje govoriti iz klupe na što ga je šef Sabora opomenuo tvrdeći da od Sabora radi 'sprdačinu' i izbacio iz sabornice prijeteći mu saborskom stražom te zabranom da govori do kraja dana. Petrina se nije dao, ali je ipak izašao pa se vratio i stavio slušalice na uši nakon što je poručio Reineru da ga 'može potjerati, ali mu ne može zabraniti da se vrati'.

14:41
'Licemjerno je da drugoga prozivate za vlast, pogotovo vi, gospodine Šimić', kazao je Stipe Petrina podsjetivši da se onome tko s vragom tikve sadi, te tikve poslije obiju o glavupri čemu je podsjetio da je i Most odgovoran za ovu situaciju pa 'njega i gospodu 12 veliko ništa' zapitao zna li za ijedan slučaj u povijesti da je na čelo jedne zemlje došla osoba koja je odabrana za samo nekoliko sati?

14:37
'Odluka o vašoj sudbini kao premijera je očigledno unaprijed donesena. Nema smisla razuvjeriti zastupnike da glasaju drugačije i mimo stranačke stege. Istina je to da su oni koji vas opozivaju na krajnje neprimjeren način pozvali da preko vas dođu na vlast. Karamarko nije bio primjeren za mjesto premijera. HDZ nije dobio izbore. Tražili smo rješenje da ne dobiju mjesto premijera koje nisu zaslužili. Vi ste im bili ulaznica za vlast', rekao je Miroslav Šimić govorio u ime kluba Mosta.'HDZ želi golu vlast bez kamenčića u cipeli. Žele vlast i samo vlast i vjerujte da ih ništa drugo ne zanima. Upravo to će dobiti od nas iz Mosta: ništa', poručio je Šimić i Oreškoviću zahvalio na suradnji.

14:27
Da će glasati za opoziv premijera, kazali su u sabornici i zastupnici Goran Dodig iz HDS-a te Boris Miletić iz IDS-a.

14:17
'Opoziv Oreškovića je opoziv eksperimentalne Vlade i Mosta i HDZ-a. Nebitno je obrazloženje podnositelja zahtjeva koje smatram i neistinitim. Netko će reći da je to smiješno, ali je žalosno. Zastupnici HNS-a će glasati za opoziv Vlade RH', kazao je predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak i pobrojao razloge za opoziv: 'paraliza države, činjenica da je opoziv ove katastrofalne Vlade logičan korak i teško narušavanje ugleda Hrvatske'.

14:12
S obzirom na to da je podsjetio na svoju izjavu o slučajnoj državi, replicirao mu je Mostov Miro Bulj upozorivši ga da time vrijeđa sve one koji su dali živote za Hrvatsku, Milanović je rekao kako smatra da je bio jasan i da to što mu spočitava Bulj, nije rekao. ‘Ne igrati na niske igre i strast kod ljudi, apelirati na razum, a ne im prodavati ovako jeftinu muljažu’, poručio je Milanović.

13:55
SDP će glasovati za opoziv premijera u cilju odlaska cijele Vlade kako bismo što prije izašli na izbore, poručio je šef SDP-a Zoran Milanović i dodao: 'Nema razloga da nakon toga Sabor ne prekine sa svojim neradom. Ove okolnosti im omogućuju da ništa ne rade. Mi ćemo pokušati okupiti narodnu vladu. Hrvatska mora imati i glavu i srce i mišiće. Znam da se to neće dopasti svima, ali mi moramo ići na parlamentarne izbore'.'Ne kažem da je ovo sabor neradnika. Ovdje vjerojatno u svim redovima i bojama ima vrijednih i profesionalnih ljudi, ali ove ih političke okolnosti spriječavaju da išta daju od sebe i to nikakvo preslagivanje neće promijeniti', upozorio je Milanović te poručio: 'Rekoh za izbore spremni. Ne sretni. Tko će dobiti, odlučit će hrvatski politički narod. Jedna od opcija SDP, HDZ, partneri bez umanjivanja njihova doprinosa. Mi ćemo pokušati okupiti najširu narodnu progresivnu koaliciju i ići po povjerenje za jednu narodnu vladu što smo glavom, dušom i srcem bili i htjeli biti cijelo vrijeme''Zemlja nalazi u jednom čudnom, levitirajućem stanju. Ne znamo ni gdje smo ni kamo idemo i kad sam prije nekoliko godina govorio o slučajnoj državi, bio sam kritiziran, mada znate na što sam mislio, a sada to, na žalost, izgleda kao neka mračna stvarnost koju živimo. Ne možemo biti slučajna država i da bismo to prestali biti moramo ići na izbore što prije', zaključio je bivši premijer.

13:53
'Prvo, ljudi su bitniji od naših svađa. Oni ne vjeruju da je cijela priča nastala zbog svađa između pojedinih ljudi, nego misle da su razlozi duboko strukturni. Drugi je razlog svjetonazorske naravi - ova Vlada nije ništa učinila da spriječi ideološke podjele, koje mi, manjine, najviše osjećamo. Činjenica je da je premijer stao na stranu ministra Hasanbegovića. Treći su razlozi inherentni politici nacionalnih manjina. Ova je Vlada bila distancirana od problema manjina. Razgovarali smo u samo par navrata i samo o novcima i u tom trenutku nam je Vlada uskraćivala sredstva ', naveo je razloge Furio Radin zašto će manjinci glasati za opoziv.

'Imamo eksperiment-vladu. U svemu je i položaj manjina bio neuobičajen. Smatram kako je uloga Vlade da zaštiti nacionalne manjine, tako je dosad bilo, ali Vlada gospodina Oreškovića je podbacila na tom polju', dodao je Šandor Juhas

13:52
U SDP-u, doznajemo, kažu kako nisu znali da Laburisti neće podržati opoziv, a neslužbeno saznajemo i kako Laburisti smatraju da ima dovoljno ruku za opoziv pa njihove nisu potrebne.

13:33
I Reformisti će glasati za opoziv premijera, poručio je iz sabornice Radimir Čačić kazavši: 'Odgovornost je neupitno primarno na stožernoj komponenti koalicije, na Domoljubnoj koaliciji, a nakon toga i Mostu, ali to ne znači da nije odgovoran i premijer'.Istaknuo je i da potpisuje sve ono što je rekao Pupovac dodavši: 'Eskperiment kojem smo izloženi definitivno se pokazao neuspješnim. Neupitno je da Vlada od početka ne funkcionira. Umjesto Vlade koja okuplja građane, Vlade stručnjaka, svjedočili smo rastu ideoloških sukoba, rastu straha u zemlji'.

'Na žalost koncept Vlade koji ni strukom ni odgovornošću nije u stanju realizirati reforme, od samog starta retrogradna ideologija, ništa od struke i reformi. Opet se potvrđujemo kao zemlja propuštenih šansi. Odgovornost Vlade i premijera je neupitna kao i nužnost njihova odlaska. Put u pakao ponekad je popločen dobrim namjerama. Orešković je po našem uvjerenju prihvatio dužnost kao patriot, koji je htio boljitak svojoj zemlji. S obzirom na to da sam duboko uvjeren kako su rezultati jedini kriterij, zahvaljujem premijeru na onome što je dobro učinio, bilo je i toga'.

13:30
'Neka nam ovo bude poruka da se Vlada ne sastavlja kao eksperiment. Ne smijemo se upuštati u ovako nešto. Nije drama što ćemo danas imati opoziv, ali bit će tragedija ako to ponovimo za mjesec dana. Hrvatska ovu vrstu eksperimenta sebi više ne smije dopustiti', kazao je SDSS-ov Milorad Pupovac kazavši da će SDSS danas dići ruku za opoziv i zaželiti sreću premijeru.

'Ovo je prva Vlada od postojanja Republike Hrvatske koja nije našla način da integira manjine u svoj program, prva Vlada koja nije znala zaustaviti porast netolerancije, govora mržnje i antietničkih poruka, na koje se odgovaralo općim porukama sve dok međunarodna zajednica nije reagirala i rekla 'dosta je'. Time je međunarodni ugled Republike Hrvatske teško narušen i još nije oporavljen', upozorio je Pupovac.

'Na žalost, od povjerenja u Vladu i institucije koje pada na vrlo niske grane, pa do toga kako funkcioniraju javne institucije, to se ne da popraviti mjerama fiskalne politike. Uz takvo stanje, nije moguće napraviti ono što vi smatrate neophodnim - razvoj i priljev investicija. Ako nam ovo ne bude pouka, svima nama, da se na ovakav način, ovakvim eksperimentom više nijedna vlada ne smije sastavljati, da se na brzinu s motivima koji su postojali tijekom siječnja, sastavlja Vlada, s nejasnim ciljevima i još nejasnijim ishodima', opetovao je zastupnik SDSS-a.

'Trebamo se pogledati. Mi trebamo biti ogledalo jednih drugih i ogledalo naše zemlje, a ne ružna slika koju pružamo građanima, iskrivljena slika zbog koje građani ne žele gledati u nas. Hrvatska treba novi početak, nove politike jer ove dosadašnje su se pokazale neispravne. SDSS će podržati taj novi početak', zaključio je Pupovac i pritom podsjetio Rusak, da kada govori o brizi za građane i o ogledalima neka baci pogled na zastupnike koji sjede do nje aludirajući na njezina 'preskakivanja' po saborskim klubovima.

13:21
Dio zastupnika Mosta i Domoljubne koalicije izašao je iz sabornice na sastanak.

13:17
Laburisti će glasati protiv iskazivanja nepovjerenja Oreškoviću, najavila je iznenađenje njihova Nansi Tireli objasnivši: 'Za ovu situaciju nije kriv Tihomir Orešković nego i drugi, ovo je trebalo biti nepovjerenje cijeloj Vladi'.

'Ovakvim rušenjem Vlade jedino što radimo je da HDZ-u osiguravamo 30 dana za preslagivanje čemu ne želimo doprinijeti. Čvrsto ostajemo pri tome da je najpošteniji način izlaska iz ove situacije samoraspuštanje Sabora čime nema roka od 30 dana za kupnju i prodaju, nego se u izbore ide odmah', poručila je Tireli.

Podsjetila je da je 'sve započelo zbog sukoba interesa jednog čovjeka koji je ujedno i predsjednik stranke zbog čega HDZ nas sve maltretira da je za ovu krizu kriv Orešković, a HDZ-u ne želimo držati ljestve u prljavim igrama'. 'Očito je da je želja Karamarka za upravljanjem policije i tajnih službi bila jača od njegova domoljublja, kazala je laburistica.

'Kad bi Laburisti bili sigurni da su obećanja HDZ-a drugačija danas nego prije nekoliko mjeseci, mi bi glasali za opoziv Oreškovića, međutim ne želimo sudjelovati u eksperimentu HDZ-a. Zaslužuje li HDZ da im pomognemo u ovome što su zakuhali samo zato da bi Karamarko postao nekakav narodni heroj? Odgovor je ne! Ovo što nam kuhate nejestivo je za razumnog čovjeka’, zaključila je Tireli.

13:15 'Da bi pala Vlada, moraju postojati ozbiljni razlozi. Lako ih je naći. Kad ujutro ustanete, vi, kolege desno, tu ste da bi došli na vlast i to je vaše legitimno pravo koje vam nitko ne ospoarava. Vi, kolege lijevo, branite nešto što se ne može obraniti. Gdje su oni ljudi zbog kojih smo mi ovdje? Njihove interese ne štitimo, nego štitimo ove ovdje, kazala je Gordana Rusak, inače saborska zastupnica koja je izabrana na listi Mosta te se iz Kluba zastupnika Hrida pridružila Klubu saborskih zastupnika HSLS-a i BUZ-a koji djeluje u sklopu Domoljubne koalicije s HDZ-om na čelu.

13:13 Glavašev stranački kolega Josip Salapić, koji također smatra da bi Orešković trebao Sabor izvijestiti o događajima u SOA-i, ocijenio je da bi Oreškoviću bilo lakše da je podnio ostavku: 'Čestitam vam na hrabrosti što ste došli na ovakav način, iz biznisa koji ste radili, da vas netko na kraju političkog puta šutne bez obrazloženja, a ne slažem se s tim da SOA postane nečiji kućni savjet i da se Agencijom šutamo, nju treba štititi'.

13:10 'Ne brinite, srušit će vas, tu nema dileme! Vi ste pokojni', poručio je Oreškoviću HDSSB-ov Glavaš pa zapitao: 'Je li bilo zlouporabe od pojedinaca iz redova vaše Vlade? Tko su ti ljudi? Kakvih je zlouporaba bilo? Vi ne možete otići s ovog mjesta dok ne upoznate Hrvatski sabor tko je htio vladati sigurnosnim službama i upotrijebiti ih u svoje osobne i stranačke interese'.

Orešković mu je replicirao podsjetnikom da on i predsjednica zajednički odlučuju tko će biti čelnik SOA-e i zajednički bivaju i brifirani.
12:50
'Sve optužbe protiv mene su lažne i neosnovane, a problem je što nisam podlegao pritisku da na čelno mjesto SOA-e postavim one koji po meni nisu ispunjavali osnove za taj posao', poručio je Tihomir Orešković u svojem obraćanju zastupnicima

12:35
'Gospodine Šukeru, koja to ozbiljna parlamentarna većina može u roku od tri sata izabrati najjači položaj u državi? Je li ovo odlučeno na tijelima relativnog izbornog pobjednika ili je to kadrovsko rješenje došlo izvan Hrvatske? Još ste se ovdje osvrnuli na obveznice i pokušali to umanjiti. Pravi iznos se približava najcrnjem scenariju kad ste vi bili ministar financija po kojem ste se vi zaduživali', podsjetio je Šukera Petrina.

'Mislim da sam bio dovoljno jasan. Nemojmo govoriti da trebamo sačuvati kreditni rejting. Svi trebamo govoriti da po nijednom financijskom pokazatelju Republika Hrvatska za svoja zaduženja ne bi smjela plaćati kamatnu stopu veću od tri posto', odvratio je Šuker.

12:34 Ivan Vilibor Sinčić
iz Živog zida osvrnuo se na Šukerovo spominjanje demokratskih standarda pa upozorio kako bi 'to što je napravio predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko u bilo kojoj normalnoj zemlji bilo nenormalno'. 'Karamarko je trebao davno prije to shvatiti, trebao dati ostavku', poručio je Sinčić.

12:33
Za raspravu o opozivu premijera Tihomira Oreškovića za sad je prijavljeno 13 rasprava u ime klubova te 11 pojedinačnih rasprava. U ime Hrvatskih laburista govorit će Nansi Tireli, u ime Kluba SDSS-Reformisti govorit će i Milorad Pupovac i Radimir Čačić, u ime Kluba nacionalnih manjina Furio Radin i Šandor Juhas, u ime SDP-a Zoran Milanović, a u ime HNS-a Ivan Vrdoljak

U ime novoosnovanog kluba bivših Mostovaca govorit će Ivan Lovrinović, u ime IDS-a Boris Miletić, u ime kluba HSS-HDS Goran Dodig, u ime Mosta Miroslav Šimić, u ime HDZ-a Domagoj Ivan Milošević, u ime Bandićevog kluba BUZ-ov Milivoj Špika, u ime Kluba HSU-Petrina Silvano Hrelja i Stipe Petrina, te u ime Hridi Drago Prgomet. Za pojedinačnu raspravu javili su se HNS-ovci Goran Beus Richembergh, Anka Mrak Taritaš i Nada Turina Đurić Božo Ljubić Stevo Culej iz HDZ-a, Ivan Vilibor Sinčić iz Živog zida, HDSSB-ovi Josip Salapić i Branimir Glavaš, Laburist Jaroslav Pecnik te Stipe Petrina

12:30
'Ministar financija se vraća iz Londona s porukom, jer to što su investitori predložili veću kamatnu stopu za zaduživanje, nije trebalo značiti da će tako biti. Tada je poslana poruka - dajte se saberite. Ako se ne saberete, kamatna stopa će vam biti ovolika. Ono što je prelomilo kod nas u HDZ-u odluku da gospodin Orešković ne radi svoj posao je upravo sjednica Vlade koja se taj dan trebala održati', konstatirao je Šuker.

'Ministar financija je usmeno izvijestio premijera što se dogodilo i tom konstatacijom je premijer trebao početi sjednicu Vlade. Međutim, što se događa? Predsjednik Vlade otkazuje sjednicu i odlazi iz Vlade. Ovo je nečinjenje. Što se to moralo dogoditi da se sjednica Vlade ne održi?', zapitao je Šuker.'Hrvatska po svemu u ovom trenutku ne zaslužuje veću kamatnu stopu od 2,5 do maksimalno 2,75 posto. Međutim, neke bjelosvjetske rejting agencije i neki drugi koriste situaciju da zarade na onima koji naprosto novce moraju uzeti. Hrvatska danas ima skoro 10 milijardi manje prihode nego 2008. godine, a na kamate iz državnog proračuna odlazi skoro 11 milijardi kuna. Ovo je bila idealna prilika da taj iznos smanjimo jer su smo mnoge kredite dizane u godinama kad su kamate 'otišle u nebo' mogli refinancirati dvostruko manjim kamatnim stopama', rekao je šef HDZ-ova Kluba.

12:27
Šuker je ustvrdio i da se Vlada predviđena Oreškovićem nije ponašala u skladu sa svojim ovlastima pri čemu se Oreškoviću posebno zamjera to što nakon što je vladajuća stranka kazala da više nema njihovo povjerenje, nije odstupio jer bi to učinio premijer u zapadnim zemljama.

Nekadašnji HDZ-ov ministar financija osvrnuo se i na nepovoljne kamate koje su ponuđene državi da se zaduži pa ustvrdio da je to Oreškovićeva krivnja: ‘Gospodin Orešković ne radi svoj posao dobro'. I to je bio trenutak kada je Orešković trebao sazvati sjednicu Vlade, upozorio je Šuker i podsjetio da je Orešković učinio upravo suprotno, i ne samo da je otkazao sjednicu Vlade, nego je i otišao iz Vlade.

12:23
Čitajući razna pravila po kojima bi Vlada trebala djelovati, a nije to činila, Šuker je nastavio nabrajati Oreškovićeve grijehe, a u trenutku kad je u sabornici nastala graja, poručio je: 'Ja se nadam da se protiv mene neće voditi istrage'.

12:17 Ivan Šuker
iz HDZ-a u ime predlagatelja Kluba HDZ-a počeo je obrazlagati prijedlog opoziva te je odmah optužio Oreškovića da 'namjerno nije sazvao sjednicu, odnosno da ju je otkazao'. 'Imali smo slučaj i da je prije dva tjedna otkazana sjednica Vlade, nitko nije obrazložio zašto', podsjetio je Šuker.

Događalo se, doduše. i ranije da je predsjednik otkazao sjednicu Vlade, ali bi je onda vodio potpredsjednik, no to se prije dva tjedna nije dogodilo, podsjetio je također Šuker, inače bivši ministar financija u HDZ-ovim vladama, te ustvrdio da je to 'dovelo do disfunkcionalnosti Vlade i do toga da se nije se poštivalo volju hrvatskog naroda zato što je uži kabinet vlade - a ne jedanput smo imali situaciju da smo u vladajućoj većini različito postupali, da je uži kabinet odrado svoj posao, a onda se to ne bi dogodilo, jer zastupnici su ovdje da provode odluke koje su donesene na određenim tijelima'.

12:15
HDSSB-ov Branimir Glavaš prigovorio je na trajanje Oreškovićeva odgovora upozorivši da 'Orešković ne može biti smijenjen, a da mu se ne omogući da priča onoliko koliko je potrebno da zastupnici i javnost saznaju ono što je nepoznanica'.

12:12
I HNS-ov Goran Beus Richembergh i Stipe Petrina pobunili su se tvrdeći da je prekršen Poslovnik, a Petrina je podsjetio Reinera da je još jutros drugačije govorio i pozvao ga da prekine sjednicu na što mu je Reiner odvratio: 'Ja sam jutros rekao da ću ga prekršiti svjesno, i to upravo da se premijer može očitovati. Možete mi za to ne znam što učiniti.'

12:10
Za raspravu o opozivu premijera Tihomira Oreškovića za sad je prijavljeno 10 rasprava u ime klubova te sedam pojedinačnih rasprava. U ime Hrvatskih laburista govorit će Nansi Tireli, u ime Kluba SDSS-Reformisti govorit će i Milorad Pupovac i Radimir Čačić, u ime Kluba nacionalnih manjina Furio Radin i Šandor Juhas, u ime SDP-a Zoran Milanović, a u ime HNS-a Ivan Vrdoljak

U ime novoosnovanog kluba bivših Mostovaca govorit će Ivan Lovrinović, u ime IDS-a Boris Miletić, u ime kluba HSS-HDS Goran Dodig, u ime Mosta Miroslav Šimić, u ime HDZ-a Domagoj Ivan Milošević, u ime Bandićevog kluba BUZ-ov Milivoj Špika, te u ime Kluba HSU-Petrina govorit će Stipe Petrina. Za pojedinačnu raspravu javili su se HNS-ovci, Božo Ljubić iz HDZ-a te Ivan Vilibor Siničić iz Živog zida i HDSSB-ov Josip SalapićPoslovnik Sabora, podsjetimo, propisuje da se u ime kluba govori 15 minuta, a u pojedinačnoj raspravi 10 minuta, pa se pretpostavlja da će cijela rasprava o opozivu premijera Oreškovića trajati najmanje četiri sata.




12:08
Podsjetimo, 42 pravaša i HDZ-ovaca su pobrojali Oreškovićeve grijehe u šest točaka pa tako prozivaju za pokušaj 'kancelarske diktature uz pomoć represivnog aparata' i terete da je otkazujući sjednicu Vlade tajanstvenim sastankom u SOA-i, 'svjesno od te Agencije napravio politički faktor' u državi što se može tumačiti i kao uvod u pokušaj 'kancelarske diktature uz pomoć represivnog aparata'.

Prozivaju ga i za 'potpunu odsutnost volje' da surađuje s predstavnicima političkih snaga koje su mu dale povjerenje da vodi Vladu što dokazuju time da je tražio ostavke lidera HDZ- i Mosta Tomislava Karamarka i Bože Petrova o čijoj podršci ovisi njegov mandat, a to je, zaključuju, 'dovelo do nefunkcioniranja Vlade na čijem je čelu Orešković, a njegova odgovornost za to kao njezinog prvog čovjeka je najveća' te je 'zbog takvog neodgovornog političkog ponašanja, kao i činjenice da Orešković, kao osoba bez političkog legitimiteta traži ostavke ljudi koji su ga izabrali, ugroženo funkcioniranje države i njezina financijska stabilnost'.

12:07
Predsjednik Vlade, naime, može objasniti stav Vlade u svom izlaganju ukoliko je propustio sazvati sjednicu na kojoj se Vlada trebala očitovati o tom prijedlogu, naveo je Reiner i kazao da će Orešković imati 15 minuta za svoje izlaganje, a nakon toga će moći odgovarati u trajanju od pet minuta. Inače, za raspravu se može prijavljivati najkasnije sat vremena nakon početka rasprave.

11:58
Šef Sabora HDZ-ov Željko Reiner pozdravio je premijera Oreškovića koji je ušao u sabornicute kratko objasnio zastupnicima proceduru oko postupka opoziva. Istaknuo je da je Vlada s obzirom na to da se nije očitovala o Oreškovićevu opozivu, pokazala nepoštivanje Sabora, i to vladajućih i oporbenih zastupnika.Ipak, kako je najavio već ranije, dopustit će Oreškoviću da se obrati zastupnicima.

11:52
U Sabor je došao i vođa Mosta te potpredsjednik Vlade Božo Petrov, koji nije davao izjave.

11:45
Premijer Tihomir Orešković praćen Mostovim ministrima upravo je stigao u Sabor, a novinarima je putem od Vlade na drugu stranu Markova trga pri ulasku u parlament na pitanje što će reći i kako se osjeća kazao: 'Spremio sam svoj govor. Čekat ću do do kraja, a vi ćete to pratiti. Piše se povijest. Idemo završiti ovo što smo krenuli.' 'Poslije Sabora ću biti slobodan', kazao je novinarima Orešković oko upućenih mu pitanja.

Uoči rasprave u Saboru daljnje korake Mosta pojasnio je predsjednik njihovog kluba Miroslav Šimić. 'Stvari, nažalost, idu u smjeru opoziva iako se Most od početka tome protivi, mi smo protiv opoziva premijera Oreškovića, odnosno protiv rušenja vlade u čijem je sastavljanju i Most sudjelovao. Dva su razloga za opoziv - da se zmagli teret koji nosi Karamarko od jučer posebno, i da se pokuša predstaviti kako se ovdje radi o nekom sukobu tri lidera u vladi. Ono što je istina je da imamo čovjeka kojeg je i Povjerenstvo označilo kao čovjeka koji je bio u sukobu interesa i jednostavno se pokazuje da smo u pravu kada govorimo da za njega nema mjesta u vladi. Druga stvar zašto se događa je pokušaj jednog dijela HDZ-a da sastavi novu vladu gdje će HDZ imati presudan utjecaj, a nama to nije prihvatljivo', rekao je Šimić.

Most će danas sudjelovati u raspravi, pojašnjava. 'Ako danas prođe odluka Most neće sudjelovati u nikakvim preslagivanjima, mi smo za nove izbore. Jučer je bio sastanak u klubu zastupnika gdje je svih 12 zastupnika potpisalo dokument da se slaže s raspuštanjem sabora, ako bude bilo potrebe, a to ćemo znati danas', rekao je Šimić

Sa SDP-om, koji prikuplja potpise za raspuštanje Sabora nisu kontaktirali. 'Nakon završetka današnjeg dana vidjet ćemo što dalje i kako dalje. Imamo dosta izjava od klubova i pojedinačno zastupnika koji su za to da idemo na prijevremene izbore i pretpostavljamo da će ostati dosljedni. Ako se stvari završe loše, kako to danas ide u tom smjeru, nadam se da će potpisati inicijativu', rekao je Šimić.

Upitan misli li da će predsjednik Sabora u tom slučaju otezati s procedurom, odnosno stavljanjem te točke na raspravu, Šimić je kazao: 'Ako se skupi većina od 76, na nama je da iskoordiniramo koji su termini najbolji za predaju same inicijative, međutim da se to dogodi bio bi skandal svjetskih razmjera da predsjednik sabora tako nešto oteže. Nitko ozbiljan si to ne bi dozvolio.'


Kako će se prema opozivu postaviti ostali?

Za opoziv će glasati i zastupnici manjina, a što će nakon toga tek će odlučiti. 'Mi zastupamo stajalište da se ova Vlada mora raspustiti što prije. Treba okončati procedura koja najvjerojatnije vodi do novih izbora. Moraju se iscrpiti sve mogućnosti koje vode do izbora. Pokušaj formiranja nove Vlade, a onda nakon toga se ide na izbore. Ja mislim da će to biti prirodan slijed', rekao je zastupnik talijanske manjine Furio Radin. Na pitanje hoće li sudjelovati u novoj Vladi Radin je odgovorio: 'Otkud vam to? Mi smo uvijek u manjini, kakva većina. Cijelo vrijeme tvrdim da smo za izbore, a vi ovako iz vedra neba. Za sada nećemo potpisati ništa. Ni za SDP ni za HDZ, ali dići ćemo ruku za rušenje Oreškovića.'

Ova Vlada mora otići, ali usmjeriti svu odgovornost na premijera je ljudski i politički nekorektno, rekao je novinarima u Saboru Radimir Čačić. Što se tiče preslagivanja, Čačić kaže: 'Preslagivanje je krivi termin. Odlaskom Vlade otvara se prostor od 30 dana za pokušaj formiranja nove Vlade. Sve opcije su otvorene. Ako se jedna potpuno druga Vlada uspije formirati, izuzev desne, možemo o tome razgovarati. Nakon 30 dana ako nema rezultata idemo na izbore. Tu nema odgoda'.

Među rijetkima koji neće podržati opoziv je i HDSSB. 'Nećemo glasovati ni za rušenje ni za očuvanje premijera Oreškovića. Dakle, bit ćemo suzdržani. To je sukob ljevice i desnice preko leđa čovjeka koji je imao dobru namjeru pomoći Hrvatskoj i obnašati dužnost premijera. Sada je iskorišten s jedne strane, s druge strane ljevici ide u prilog da se ta vlada raspadne. Mislim da premijer Orešković kao ugledni iseljenik neupitnih menadžerskih sposobnosti što Hrvatskoj treba i mogućnosti uspostave kvalitetnih kontakata diljem svijeta.. On Hrvatskoj treba, ali je postao žrva unutarstranačkih obračuna unutar HDZ-a i sada će morati platiti tu cijenu. Ne samo on, cijenu plaća i Hrvatska, jer nema vremena za agoniju u kojoj se ona nalazi', rekao je Branimir Glavaš.

Ne vjeruje u uspjeh preslagivanja. 'Hrvatska pred sobom ima nužne izvanredne izbore, hoće li oni biti 15. rujna, 1. listopada, u svakom slučaju dogodit će se u ranoj jeseni', rekao je Glavaš.

Upitan hoće li HDSSB potpisati za samoraspuštanje Sabora, kazao je da se još mora koordinirati s drugim HDSSB-ovim zastupnikom Josipom Salapićem.

Ivan Tepeš iz HSP AS-a ponovio je da se njegova stranka, kao članica Domoljubne koalicije, zalaže za preslagivanje. 'Naš stav je poznat - SDSS u Vladi ne. Pozivamo sve koji žele poduprijeti Vladu, ja očekujem i kolege iz Mosta da to bude što veća potpora novoj Vladi ', kazao je Tepeš.

Što je dovelo do opoziva premijera?

Podsjetimo, nakon što prije dva tjedna premijer Orešković pozvao potpredsjednike Vlade Tomislava Karamarka i božu Petrova da se povuku, stigao je promptni odgovor iz HDZ-a da je Orešković izgubio povjerenje te stranke.

Prijedlog da se Oreškoviću izglasa nepovjerenje HDZ je u saborsku proceduru uputio 8. lipnja, nakon čega je Vlada imala osam dana da se očituje o prijedlogu, no to do sada nije učinila.

Orešković, prema poslovniku, u raspravi zbog toga ne bi mogao govoriti u ime Vlade, no prema tumačenju mogao bi se osobno očitovati na prijedlog da ga se razriješi i zatražiti riječ kada procijeni da treba dodatno objasniti svoj stav.

Da će dobiti riječ već je sinoć najavio i predsjednik Sabora Željko Reiner, a bit će zanimljivo čuti što će premijer odgovoriti, s obzirom da nije prethodnih dana nije konkretno rekao što misli o HDZ-ovim optužbama.

'Stav predlagatelja ovog postupka pokretanja povjerenja predsjedniku vlade određen je činjenicom da se gospodin Orešković, suprotno obećanju koje je dao nama, saborskim zastupnicima koji smo ga birali, kao i građanima RH, nije bavio gospodarstvom, socijalnim pitanjima, otvaranjem novih radnih mjesta, zaustavljanjem iseljavanja mladih i drugim poslovima od prioritetnog interesa za RH. Umjesto toga on se bavio kadroviranjem u represivnom aparatu, držao je političku napetost u državi u interesu stjecanja osobne političke moći, a kada je trebalo održavati važne sjednice Vlade, odlazio je u SOA-u na razgovore o kojima nije ništa želio reći svojim potpredsjednicima i ministrima', stoji u obrazloženju zahtjeva za opoziv.

U HDZ-u su mu zamjerili i otkazivanje sjednice Vlade prije dva tjedna, čime je, kažu, pokazao nevjerojatnu razinu političke neodgovornosti, ali i pokazao da ne razumije ustavni poredak RH, odnosno da predsjednik Vlade nije kancelar.

'Otkazujući sjednicu Vlade tajanstvenim sastankom u SOA-i, gospodin Orešković je svjesno od te agencije napravio politički faktor u RH što je nevjerojatno za jedno demokratsko društvo. Ovaj potez se može tumačiti i kao uvod u pokušaj uspostave kancelarske diktature uz pomoć represivnog aparata', stoji u obrazloženju.

Odluku o opozivu premijera Sabor donosi većinom glasova svih zastupnika, odnosno njih 76, što je prilično izvjesno nakon što su gotovo svi osim Mosta i HDSSB-a najavili da će glasati za opoziv.

Izglasa li Sabor nepovjerenje Oreškoviću, s njim pada i Vlada, a premijer i ministri nastavit će raditi svoj posao do izbora nove vlade.

Nakon pada Vlade, parlamentarne stranke imaju 30 dana da formiraju novu većinu i imenuju novog premijera i vladu, a HDZ je kao novog mandatara istaknuo sadašnjeg ministra financija Zdravka Marića.

Ne skupi li se u roku od 30 dana nova većina, predsjednik Sabora o tome će obavijestiti predsjednicu RH koja će donijeti odluku o raspuštanju Sabora i raspisati nove izbore.