KUBANSKI DISIDENT

Castrov režim oslobađa najpoznatijeg političkog zatvorenika

11.03.2011 u 16:31

Bionic
Reading

Katolička crkva u Havani na Kubi, koja posreduje u akciji oslobađanja političkih zatvorenika, objavila je, a prenosi agencija EFE, skori izlazak na slobodu dr. Oscara Elíasa Bisceta, glasovitog člana grupe 75, koji je najduže od svih bio u samici

Tzv. grupa 75 je uhićena u akciji koja je započeta 18. ožujka 2003, a čija je prva faza okončana 8. travnja kada su završili montirani sudski procesi u kojima je 75 disidenata, opozicijskih političara, ekonomista, novinara, pisaca, mirotvornih aktivista i volontera ljudsko-pravaških organizacija osuđeno na ukupno 1.852 godine i dva mjeseca zatvora.

Suđenja su trajala u prosjeku između šest i osam sati, nije bilo moguće žaliti se presude i kazne u trajanju od šest do 28 godina zatvora, niti u jednom slučaju obrana nije mogla pozvati svjedoke koji bi govorili u korist optuženika, a odvjetnici bi dobili svega petnaestak minuta prije početka suđenja da pripreme obranu.

Posebna je priča liječnika Oscara Elíasa Bisceta Gonzáleza. On je od svih najduže bio u samici, bez ikakva kontakta s vanjskim svijetom, u kojoj je sjedio samo u donjem rublju jer je odbijao obući zatvoreničku odjeću. Svi ga smatraju uzorom cijele političke zatvoreničke populacije.

Prije montiranog suđenja na kojem je dobio 25 godina robije, zatvoren je tridesetak puta i odslužio tri godine zatvora jer je na razini svojega kvarta u Havani organizirao manju nevladinu organizaciju za promociju kvalitete života.

Sugovornici iz Katoličke crkve i diplomatskih krugova koje smo kontaktirali (ovaj novinar redovito održava kontakte s tamošnjom crkvom i s obiteljima zatvorenika) vjeruju da je Oscar posebno kažnjen jer je crnac. Strogoća je preventivna jer Fidel Castro (u trenutku poduzimanja tako široke akcije, ali i danas) strahuje od pobune crnačke populacije. Ona pak čini 60 posto stanovništva Kube i društveno je jako diskriminirana.

Inače, crnca na Kubi ne nalazite, kao ni u drugim latinoameričkim zemljama, primjerice u Brazilu, mada se službeno niječe svaka pojava rasne diskriminacije, ni na kakvom višem političkom, gospodarskom ili društvenom položaju.

Oslobađanjem dr. Bisceta, u zatvoru iz te grupe ostaju još trojica, koji, kao i on, odbijaju otići u Španjolsku, što je na početku posredovanja Crkve bilo uvjet da ih se oslobodi.

Dosad je, osim zatvorenika iz grupe 75 (dakle, njih 71), još 54 onih koji su izabrali izlazak iz zatvora u zamjenu za kartu do Madrida u jednome smjeru.