koronavirus

Čak polovica zaraženih u Istri sa sjeverozapada

06.04.2020 u 14:45

Bionic
Reading

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije Aleksandar Stojanović potvrdio je u ponedjeljak novinarima kako je čak 50 posto od 76 osoba pozitivnih na koronavirus u Istri na sjeverozapadu poluotoka, to jest u Umagu, Brtonigli i Novigradu

'Od početka epidemije u Istarskoj županiji testirano je ukupno 622 uzoraka, a u ovom trenutku u Istri imamo 870 osoba u samoizolaciji', rekao je Stojanović i dodao da mjere pokazuju dobre rezultate te kako je iznimno važno to što je zdravstveni sustav u Isti dobro čuvan jer se virus u nj nije probio pa još može normalno funkcionirati.

Troje skinuto s respiratora

'Nama zaraza može doći samo od osoba iz samoizolacije. Zato je sada naročito bitno da se sve kontakti s tim osobama, uključujući ukućane, svedu na najmanju moguću mjeru', poručio je Stojanović.

Ravnateljica pulske Opće bolnice dr. Irena Hrstić priopćila je da je sve troje pacijenata iz Istre koji su prevezeni u Rijeku na respirator u međuvremenu s njega skinuto.

'Oni su još u Rijeci jer ih se ne može odmah nakon skidanja s respiratora prebaciti u Pulu. Hoće li kasnije biti prebačeni ili će ostati u Rijeci do povratka kući, ovisi o njima i njihovim obiteljima', istaknula je Hrstić te potvrdila kako ostali pacijenti u pulskoj bolnici imaju od blagih do srednje teških simptoma, ali nitko ne naginje težoj slici.

Ponovivši kako je dosad u pulskoj bolnici izliječeno 11 pacijenata, ravnateljica Hrstić je potvrdila kako među zdravstvenim radnicima nema oboljelih.

Načelnik Županijskog stožera Civilne zaštite Dino Kozlevac je rekao kako se ovih dana iz raznih krajeva Europe u Istru vratilo 13 osoba koje su, nakon dolaska u Zagreb, uvedene u sustav, svima njima uzeti su uzorci i stavljene su u samoizolaciju, a rezultati svih testova su negativni.

U vezi s e-propusnicama Kozlevac je istaknuo kako je stajalište tog stožera da se na području Istarske županije građanima omogući kretanje bez propusnica.

'Dnevne migracije su iznimno jake, naročito u Puli, te ih treba omogućiti. Uvođenje e-propusnica je birokratska mjera koja nije bila potrebna u takvom obliku jer ona mora biti u službi građana. Apeliramo na Nacionalni stožer da se građanima Istre omogući slobodno kretanje bez propusnica na području sedam policijskih postaja', poručio je Kozlevac i pozvao Nacionalni stožer Civilne zažtite da poštuje procjenu županijskih stožera.