AKTIVNO OD JUTRA

HDZ-ovac Borić spustio Marasu: Vi ste glavni palanački hejter!

08.12.2017 u 09:42

Bionic
Reading

Tradicija traženja stanku na početku saborskog zasjedanja nastavila se i jutros. Netransparentnost u radu vlade, aktualna politička situacija, zbrinjavanje mulja u Međimurju, strukovno obrazovanje i poštivanje ljudskih prava samo su dio tema o kojima su zastupnici htjeli govoriti

'Hrvatska je u nikad goroj situaciji, država se svaki dan suočava s nekom aferom, a HDZ je bahatiji nego za vrijeme Ive Sanadera. Imamo blokirane, ljude tjeraju s nekretnina, a vlada kupuje dva blindirana Mercedesa. Vlada diže povlaštene mirovine za 500 do 600 kuna, a minimalac diže samo za 130 kuna i šalje poruku da je važnije dići povlaštene mirovine. Nakon toga Kujundžić kaže da nema novca za liječiti naše građane, a u isto vrijeme imamo milijarde kuna za  borbene avione. Stoje EU projekti zbog ministrice Žalac, a ministrica Murganić dijeli paketiće, ali umjesto da direktno ministarstvo transferira djeci kojoj je to namijenjeno i trebalo bi biti namijenjeno potrebitoj djeci, ona to radi u svom aranžmanu preko privatnog vrtića u kojem po informacijama koje su dostupne u medijima idu djeca njenih zaposlenika', pobrojao je SDP-ov Gordan Maras nakon stanke, dodavši da Murganić promovira samu sebe kupujući poklon paketiće da djecu u privatnim vrtićima.

'Svaki dan imamo neku nepravdu, neku aferu, a s druge strane imamo HDZ koji je bahatiji. Plenković se smije građanima u lice.To je ta bahata HDZ-ova vlast koja nema osjećaja za hrvatske građane u trenutku kada nam se država po šavovima raspada', rekao je Maras.

'Stvarno se nekad pitam tko nas proziva. Gospodin Maras, glavni hejter ove Vlade, hejter i to sa nekakvom razinom palanačke politike, bez cilja, bez rezultata, bez ikakve vizije samo da uvrijedim', odgovorio je HDZ-ov Josip Borić. 'Pokušao sam shvatiti smisao ovoga što je rekao, ali nisam uspio', dodao je.

'Čija se vlada raspala u aferama? SDP-ova. Sjetimo se, afera Spačva, Mali biskviti. To je bila samo jedna afera u nizu', poručio je Borić, spočitnuvši da je SDP u posljednjih godina izgubio sedam puta od HDZ-a.

'Otišli ste u Las Vegas i potrošili 100 tisuća kuna i sad govorite o nekim paketićima', poručio je Borić Marasu.

'Ja mislim da hrvatski građani zaslužuju puno više i od ove oporbe jer bojim se da ćete ostati samo uspomena na sljedećim parlamentarnim izborima ako se ne zbrojite, ne postanete malo konstruktivniji i počmete nuditi neka rješenja ne zaboravljajući to što ste radili i kako ste se ponašali dok ste bili na vlasti. A samo jedan čovjek se zvao el bahati', rekao je Borić.

Maras je zatražio opomenu za Borića. 'Gospodin Borić je sposoban za mnoge stvari, vjerno je pljeskao i Sanaderu i za Kosoricu je rekao da bi snimao sjednice HDZ-a ukoliko bi bilo potrebno, sada to radi za Plenkovića, on je sposoban za sve', rekao je Maras.

Nakon što je jučer SDP-ov Stjepan Kovač jučer tražio stanku zbog zbrinjavanja mulja, 24 sata kasnije odlučio mu je odgovoriti Kažimir Varda iz Bandićeve stranke. 'To je uzbunjivanje javnosti. Ne radi se opasnom otpadu koji je štetan za zdravlje. Nije točno da tvrtka s kojom je potpisan ugovor o zbrinjavanju mulja nema dozvole. Što se tiče odlaganja mulja za poljorivredne svrhe, radi se temeljem ugovora s vlasnicima zemlje. Ne radi se o mulju koji spada u kategoriju otpada nego se radi o mulju koji se koristi u poljoprivredne svrhe', poručio je Varda.

  • +24
Saborski zastupnici raspravljali o izmjenama Zakona o socijalnoj skrbi Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

'Ako gospodin smatra da je to zdravi mulj, ja ću mu platiti dva kamiona mulja da mu dođu i da si zasadi travu. Drago mi je da Bandić ima glasnogovornika ovdje', odgovorio mu je Stjepan Kovač.

Najviše diskriminiramo dijasporu, poručio je nakon stanke Željko Glasnović. 'Cijeli trust mozgova čeka da dođe u Hrvatsku, a ne mogu. Lakše je biti astronaut nego dobiti hrvatsko državljanstvo', rekao je je Glasnović.

Ne mogu se, dodaje, vratiti zbog starih kadrova. 'Hrvati izvan domovine tretirani su kao društveni gubavci', rekao je Glasnović.

Na temu dijaspore stanku je zatražio Željko Glasnović, a o zbrinjavanju mulja Kažimir Varda iz Stranke rada i solidarnosti. SDP je stanku zatražio na temu 'netransparentnosti u radu Vlade', a Most na temu 'poštivanja ljudskih prava'. Strukovno obrazovanje tema je na koju je stanku zatražio HNS, dok su HDS i HDZ željeli govoriti o aktualno-političkoj situaciji.