nisu imali ispričnice

Stigle kazne za markiranje Sabora; rekorder za studeni HDZ-ov Franjo Lucić

  • Autor: Maja Šurina
  • Zadnja izmjena 07.12.2017 09:33
  • Objavljeno 07.12.2017 u 09:30
Franjo Lucić

Franjo Lucić

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Odbor za izbor i imenovanja utvrdio je listu zastupnika kojima će se zbog izostanaka u studenom umanjiti saborski paušal. Čini se da su novčane kazne ipak donekle dovele u red zastupnike, no još ima onih koji za svoje nedolaske nisu donijeli ispričnice

Zbog šest neopravdanih izostanaka HDZ-ovom Franji Luciću sa saborskog paušala, koji iznosi sveukupno 1.500 kuna, bit će skinuto 900 kuna, utvrdio je Odbor za izbor i imenovanja na svojoj sjednici.

Lucić je ujedino i rekorder za mjesec studeni u kojemu je uz njega 'zgriješilo još 13 zastupnika. Zbog tri dana izostanka SDP-ovom gradonačelniku Čakovca Stjepanu Kovaču paušal će biti umanjen za 450 kuna, a zbog dva dana izostanaka sa 300 kuna kazne suočit će se HDZ-ov Davor Miličević, nezavisni Tomislav Saucha i SDP-ov Mihael Zmajlović.

Ostali s liste 'markirali' su samo jedan dan pa će HDZ-ovi Dražen Barišić, Pero Ćosić, Željko Raguž, Marko Šimić i Petar Škorić, HSS-ova Ana-Marija Petin, GLAS-ova Anka Mrak Taritaš te SDP-ovi Marta Luc-Polac i Mirando Mrsić biti kažnjeni sa 150 kuna.

  • +22
  • +19

Sva lica Franje Lucića

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Hrvatski sabor je proljetos, na inicijativu Mosta NL, izmijenio Zakon o pravima i dužnostima zastupnika i time po prvi put omogućio novčano kažnjavanje zastupnika koji neopravdano izostaju sa plenarne sjednice na način da im se za svaki takav izostanak mjesečni paušal od 1500 kuna umanjuje za 150 kuna.

Zastupniku se izostanak opravdava ako je bio bolesan, što mora dokazati liječničkom potvrdom, ako je imao smrtni slučaj u obitelji, ako se morao odazvati sudu, nazočiti društvenim, političkim kulturnim i drugim skupovima na koje je pozvan.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!