velike materijalne štete

Čačić zbog mraza proglasio prirodnu nepogodu za Varaždinsku županiju

09.04.2020 u 13:31

Bionic
Reading

Varaždinski župan Radimir Čačić proglasio je prirodnu nepogodu za sve 22 općine i šest gradova u županiji, zbog mraza i niskih temperatura koje su uzrokovale štete na trajnim nasadima, vinogradima te nekim povrtlarskim i ratarskim kulturama

Zamjenik župana Tomislav Paljak rekao je u četvrtak na konferenciji za novinare da je prirodna nepogoda proglašena zbog vremenskih nepogoda uzrokovanih mrazom i niskim temperaturama u razdoblju od 2. do 8. travnja, kada su zabilježene temperature od -6 do -2 stupnja Celzijusa.

Čačić je u odluci naveo kako je ta nepogoda nanijela velike materijalne štete na poljoprivrednim trajnim nasadima, u vinogradima te na pojedinim povrtlarskim i ratarskim kulturama, zbog čega s očekuje da će ovogodišnji prinosi biti znatno umanjeni.

Paljak je istaknuo kako trenutno nije moguće procijeniti kolika su stvarne štete jer će biti vidljive u kasnijim fazama vegetacije, navodeći da su trenutno najveće štete u vinogradima na ranijim sortama vinove loze, u nižim predjelima koji su osjetljivi na niske temperature.

Dodao je kako se znatne štete bilježe i u voćnjacima koji su pred cvatnjom ili u samoj cvatnji, kada su najosjetljiviji na mraz. Najveće štete su na jabukama, kruškama, šljivama višnjama, trešnjama, breskvama, marelicama, jagodama, malinama, kupinama i drugim voćkama.

Sukladno Zakonu o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda, oštećeni trebaju štetu prijaviti u roku od osam dana od proglašenja prirodne nepogode, a gradska i općinska povjerenstva u roku od 15 dana trebaju izraditi prva izvješća s procjenom ukupne štete.

Konačnu procijenjenu štete Županijskom povjerenstvu trebaju dostaviti u roku od 50 dana.

Državno povjerenstvo za procjenu šteta od prirodnih nepogoda je zbog izvanrednih okolnosti donijelo zaključak da se podaci o štetama mogu unositi i izvan tih zakonom propisanih rokova, sve dok su u državi na snazi restriktivne mjere za suzbijanje epidemije koronavirusa.