presuda

Vlada će Varaždinskoj županiji isplatiti dug od 25 milijuna kuna, ali bez zateznih kamata

30.10.2020 u 15:10

Bionic
Reading

Vlada Republike Hrvatske isplatit će Varaždinskoj županiji dug za sufinanciranje izgradnje škola i dvorana po modelu javno-privatnog partnerstva, uz nagodbu da se ne naplaćuju zatezne kamate od 5,5 milijuna, objavio je u petak župan Radimir Čačić

Naime, 2016. godine država je prestala isplaćivati svoj udio u sufinanciranju najamnine za škole i dvorane izgrađene po modelu javno-privatnog partnerstva, zbog čega je tadašnji župan Predrag Štromar podnio prvu tužbu protiv države, a kako dug nije vraćen, i župan Čačić nastavio je s tužbama.

Nepravomoćna presuda Trgovačkog suda u Varaždinu o isplati dugova donesena je u travnju 2019., a u prosincu je stigla i pravomoćna. U veljači 2020. Ministarstvo znanosti i obrazovanja podnijelo je prijedlog za dopuštenje revizije presude, no Vrhovni sud RH ga je odbio.

Župan Čačić je na konferenciji za novinare ustvrdio da su isplatu pokušavali spriječiti bivši potpredsjednik Vlade Predrag Štromar i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, a stvari u Vladi su se promijenile dolaskom dosadašnjeg zamjenika župana Tomislava Paljaka na dužnost državnog tajnika u Ministarstvo obrazovanja.

Vlada je, rekao je, prepoznala nužnost da se ne nanosi daljnja šteta građanima Varaždinske županije.

"Ova Vlada je donijela odluku, stavila je novac u rebalans i isplata će biti izvršena”, rekao je Čačić i dodao kako su iz Vlade zamolili da se, kao dio nagodbe, ne naplaćuju zatezne kamate za dio koji dosad nije plaćen.

Istaknuo je kako sam o tome ne želi odlučiti pa će se tekst nagodbe naći na idućoj sjednici Županijske skupštine.

„Želim da Skupština potvrdi da ćemo se odreći tih dodatnih otprilike 5,5 milijuna kuna zateznih kamata, a glavnicu će nam isplatiti odmah”, rekao je varaždinski župan te izrazio nadu da će se time konačno otvoriti prostor za mnogo kvalitetniju suradnju.

„I da budem iskren, mi se tih zateznih kamata, kad su nam već donosili štetu do dana današnjeg uz maksimalni angažman Divjak i Štromara, ne bismo odricali da nemamo jasnu poruku ministarstva da žele korektno surađivati”, istaknuo je Čačić.

Državni tajnik Tomislav Paljak izrazio je zadovoljstvo što „trakavici” konačno dolazi kraj te što je on jedan od aktera novih odnosa ministarstva i Vlade prema Varaždinskoj županiji.

„Što se tiče tih zateznih kamata, mislim da je to dobra podloga za daljnje odnose i suradnju”, dodao je.

Saborska zastupnica Natalija Martinčević istaknula je kako je sada potpuno jasno da se tu „radilo o čistom političkom, a ne pravnom pitanju”.

„Svega nekoliko mjeseci nakon što je HNS izgubio presudan utjecaj na Vladu i nakon što su Štromar i Divjak izašli iz Vlade, Varaždinska županija dobila je povrat svog novca”, rekla je Martinčević i dodala kako su bivša ministrica Blaženka Divjak i bivši potpredsjednik Vlade Predrag Štromar cijeli svoj mandat u Vladi potrošili na „opstruiranje Varaždinske županije”.

Inače, preostali dug Vlade Varaždinskoj županiji u glavnici je oko 25 milijuna kuna te 5,5 milijuna u zateznim kamatama.