varaždinska županija

Čačić traži da se obrtima i trgovinama odobri rad

21.04.2020 u 14:25

Bionic
Reading

Varaždinski župan Radimir Čačić u utorak je kritički komentirao neke odluke Nacionalnog stožera Civilne zaštite, Vlade i ministarstava u borbi s pandemijom koronavirusa, najavivši da će uputiti zahtjev da se zatvorenim obrtima i trgovinama odobri rad

Na konferenciji za novinare u Županijskoj palači u Varaždinu, Čačić je rekao da želi 'upozoriti na nekoliko činjenica da spriječi samozadovoljstvo i samozavaravanje'.

Najprije je komentirao e-Propusnice, odnosno ukidanje za pojedine županije, rekavši da je „odluka donesena bez ikakve analize“. 'Da je rađena ne bi isti tretman imala Općina Civljane sa 137 stanovnika i Grad Zagreb s 800.000 stanovnika. Tada bi prostor cijele županije bio definiran kao prostor bez propusnica uz izdvajanje pojedinih jedinica lokalne samouprave ili naselja kao žarišta zaraze', ustvrdio je Čačić.

Dodao je kako su upozoravali da izdavatelji propusnica o njima obavijeste policijske uprave. Ustvrdio je i da je trebalo desetak dana da Nacionalni stožer korigira svoje odluke, a do tada su građane zbunjivali i informacijama da jedinice lokalne samouprave mogu potpisati sporazume pa ih onda nisu odobravali.

'Nakon 7, 8, 10 dana lutanja konačno su se odlučili da daju tu mogućnost županijama. Nadam se da će daljnje odluke imati rep i glavu', rekao je Čačić.

Smatra da se područje zdravstva vodilo puno kompetentnije i da je zato epidemiološki rezultat 'relativno pristojan'.

'Sad se tek vidi koliko je bilo važno da smo spriječili tadašnjeg ministra Kujundžića u realizaciji njegovog zakonskog teksta o privatizaciji primarnog zdravstva. Taj udar koji bi uništio javno zdravstvo, bio je, nema ni godinu dana. Župani su jednoglasno stali protiv takve nesuvisle i neodgovorne odluke i sad se vidi da bi bez javnog zdravstva bili u problemu', kazao je župan Čačić.

Kritizirao je i postupanje s domovima za starije za koje, kako je rekao, županije nemaju nikakve ovlasti osim izdavanja građevinskih i uporabnih dozvola.

'Nakon što je došlo do proboja virusa u neke domove, Split, Dubrovnik, itd., ne u ovoj županiji, pokušaj prebacivanja odgovornosti na županije i Grad Zagreb, što je već jednom učinjeno za vrijeme požara u Krapinsko-zagorskoj županiji..., prizemno je traženje alibija', rekao je Čačić.

Napomenuo je da su sve ovlasti i kontrole u rukama centralne vlasti.

Varaždinski župan kazao je da su, bez obzira što nemaju ovlasti, prije tri tjedna tražili da Vlada pošalje inspekcije - ili resornog ministarstva ili sanitarne.

'Što su nam odgovorili? Ne samo da neće to radit, nego smatraju da je taj naš zahtjev opasan. Prošlo je još 15 dana, u međuvremenu su se dogodile sve ove eksplozije zaraza i smrti, da bi pred tri dana dobili od Stožer i Vlade odluku u kojoj se to što smo tražili prije tri tjedna naređuje svima u Hrvatskoj', kazao je Čačić.

Osvrnuo se i na djelatnosti koje, zbog preventivne mjere širenja epidemije, trenutno ne rade.

Čačić smatra kako bi analiza pokazala da je 'razina rasta epidemiološkog rizika u drastičnom smanjenju broja propusnica i povećanju mogućnosti kretanja, neusporedivo veća od porasta rizika koji bi bio posljedica povratka prava na radu i obrtu i trgovini'.

Poručio je da daljnja zabrana nema opravdanja.

'U ime pet tisuća ljudi u Varaždinskoj županiji, a mi smo samo 4 posto Hrvatske pa pomnožite, koji s pravom očekuju da im se vrati ustavno pravo na rad, tražimo da se te odluke promijene0, rekao je Čačić.

Najavio je da će zahtjev za otvaranje obrta i trgovina uputiti Nacionalnom stožeru.