cijepljenje odgođeno

Zbog koronavirusa milijuni pakistanske djece bez cjepiva za dječju paralizu

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 21.04.2020 13:57
  • Objavljeno 21.04.2020 u 13:57
Ilustracija

Ilustracija

Izvor: Profimedia / Autor: Saeed Ahmad / Avalon Editorial

Zbog mjera izolacije kako bi se spriječilo širenje koronavirusa, deseci milijuna djece u Pakistanu neće dobiti cjepivo protiv dječje paralize te postoji bojazan od porasta zaraze među djecom od te teške bolesti

Dječja paraliza (poliomijelitis) je akutno infektivno oboljenje uzrokovano poliovirusom, iz grupe enterovirusa, koje uglavnom zahvaća malu djecu.

Pakistan je 1994. pokrenuo program iskorjenjivanja polija i bio je vrlo blizu eliminacije te bolesti, ali zbog bojkota cjepljenja i napada na zdravstvene djelatnike 2019. bilježi rekordan broj novih zaraza.

'Zbog mjera karantene morali smo odgoditi akciju cjepljenje protiv polija koja je bila zakazana za travanj', kazao je djelatnik koji sudjeluje u programu suzbijanja bolesti.

Najmanje 40 milijuna djece ispod pet godina je propustilo cijepljenje. Sva su cijepljenja odgođena do lipnja.

'Propušteno cijepljenje će imati loš učinak jer smo jednu takvu akciju već propustili u travnju prošle godine te je u 2019. zabilježeno 146 slučajeva dječje paralize', kazao je pakistanski djelatnik.

U prva četiri mjeseca ove godine zabilježen je 41 slučaj zaraze poliovirusom. Otežavajuće je što je zemlja sve resurse svog krhkog zdravstva usmjerila u borbu protiv novog koronavirusa SARS-CoV-2.

Cjepljenju se u toj zemlji protive islamski militanti i vjerski tvrdolinijaši koji tvrde da je cilj kampanje učiniti muslimansku djecu sterilnim.

Pakistan i Afganistan se nalaze među šačicom zemalja u kojima je polio i dalje prisutan.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!