PRESICA STOŽERA

Beroš objasnio kako će funkcionirati vraćanje zdravstva u normalu: Prioritet je skresati liste čekanja

21.04.2020 u 14:16

Bionic
Reading

U proteklih 24 sata detektirano je 27 dijagnosticiranih osoba s koronavirusom, dakle ukupno je 1908 oboljelih u Hrvatskoj. Dosad je provedeno 26.274 testiranja, a 664 u protekla 24 sata, uz postotak od 7,26 pozitivnih među testiranima. Prosječna dob oboljelih je 50,58 godina. Od jučer je preminula jedna bolesnica u KB Dubrava, rođena 1932. godine, sa značajnim kroničnim bolestima, što znači da je ukupno 48 preminulih građana RH. Oporavljena je ukupno 801 osoba, na respiratoru je 18 bolesnika, izvijestio je ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite u 14 sati

Beroš je pojasnio da se podaci na razini države analiziraju i objedinjuju u 12,45 sati, a dolaze iz svih ustanova koje liječe, te HZJZ-a i HZZO-a. 'Imamo određeno vrijeme za analizu i prezentiramo ih na konferenciji u 14 sati', dodao je.

Pojedini stožeri imaju svoja vremenska razdoblja kada prikupljaju podatke, pa se razlike u brojevima oboljelih između županijske i državne razine odnose na te vremenske razlike. 'Od početka želimo biti jasni, transparentni, točni i egzaktni', naglasio je ministar.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, odgovarajući na pitanje o misama u crkvama, rekao je da će se nakon ovog tjedna moći nešto konkretnije reći o popuštanju mjera.

'Važno nam je da kad krenemo s popuštanjem to bude dobro usklađeno, s potrebama raznih dionika u društvu i da se napravi procjena epidemiološkog rizika u tom trenutku', kazao je Božinović.

Preporučio je da svim poslodavcima da se prilagode, jer 'ova situacija će potrajati'.

'Svako ulaganje koje povećava sigurnost, bez obzira za koju djelatnost, je dobrodošlo', kazao je Božinović.

Odgovorio je i na pitanje o otvaranju granica sa susjednim državama, s obzirom na to da puno građana ima obitelj u susjednim državama.

'Kao što znate, mi smo prije nekoliko dana produžili odluku o zabrani prelaska državne granice, koja je usklađena na razini Europske unije. Hrvatska granica je i unutarnja i vanjska granica EU i u tom smislu ćemo pratiti ono što se zaključi na razini Europe. Ali kad govorimo o spajanju obitelji, to je jedan od onih izuzetaka kada granična policija omogućuje da se obitelji spoje, a ima još nekih izuzetaka u kojima se granice mogu prijeći', rekao je Božinović.

  • +10
Nacionalni stožer civilne zaštite Izvor: Cropix / Autor: Davor Pongračić

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), kazao je da sve daljnje odluke, pa i o nastavi u školama, ovise o epidemiološkoj situaciji.

'Napravit ćemo procjenu rizika i reći što pojedina situacija znači za broj novooboljelih u Hrvatskoj u idućih nekoliko dana. Odluke o tome donosit će Vlada u suradnji sa Stožerom. Znam da e-nastava teče dobro i da nema potrebe, što se fakulteta tiče, da se akademska godina ne završi online', kazao je Capak.

'Bitan je trend: imamo blagi silazni trend, manje oscilacije nisu toliko bitne. Nadamo se da će pad biti veći. Epidemiološku situaciju procjenjujemo i na temelju cijelog niza drugih parametara', kazao je Capak.

Po pitanju dijagnostike u zdravstvu i očekivanih duljih listi čekanja, ministar Vili Beroš rekao je da u fazi epidemije sustav funkcionira na drukčiji način.

'Polako se vraćamo, uvest ćemo redovite liste čekanja i voditi računa da se zaostaci na neki način nadoknade. Menadžiranje listi čekanja je moj prioritet, svjestan sam problema. Moći ćemo komparirati između zdravstvenih ustanova', odgovorio je ministar.