PLANOVI i NADE

Čačić se nada kombinacijama, ali računa na fotelju župana

13.09.2016 u 15:20

Bionic
Reading

Jutro je obično pametnije od večeri, ali ono što je najavio još nedjelju, u slučaju Radimira Čačića potvrdilo se i u ponedjeljak kad smo razgovarali. Politički doajen nije uspio sedmi put ući Sabor. Štoviše, Čačić je poraz doživio na domaćem terenu u III. izbornoj jedinici. Njegovi Reformisti koji su bili u Koaliciji za premijera tek su peta politička opcija u njoj. Rezultatom od 4,71 posto bili su nadomak izbornog praga, ali za razliku od prošlih izbora kada su bili ispred Živog zida, sada su s pogledom uprtim u njihova leđa

Dan nakon izborne noći Čačić je kazaokako nije razočaran unatoč tome što su pobrali pet tisuća glasova manje (studeni 2015. - 13.314 glasova, rujan 2016. - 8.349). Smatra kako je razlozi za to leže i u činjenici da je i odaziv u III. izbornoj jedinici bio manji, ali i ne spori da je Živi zid rastao.

'Rastao je nešto malo i HDZ, a i HSS koji je u našoj jedinici prisutan sada je bio uz SDP pa je to i njih poguralo. Imali smo dakle rast velikih i pad Mosta i nas. Da je Most pao još samo 150 glasova, onda ne bismo ni ušli jer je kod nas D'Hondt takav da ni pet posto više nije dovoljno. Takva je koncentracija glasova da se morate kretati oko 5,5 da biste bili blizu ulaska', kazao je Čačić.

Dodao je da nije nezadovoljan rezultatom izbora jer su Reformisti ostali parlamentarna stranka, ali da nažalost nisu dobili drugi mandat jer im je ideja prije izbora bila ta da imaju između jedan i tri mandata.

'Sad ćemo vidjeti u kombinacijama koje su pred nama gdje je u tome mogućnost da osiguramo neki utjecaj Reformista', kazao je Čačić te dodao da su otvoreni za razgovore sa svima.

O svojoj političkoj budućnosti kaže da ne brine jer dolaze lokalni izbori u svibnju iduće godine, a oni su prvenstveno regionalna stranka.

'Ponovno ću biti kandidat za župana u Varaždinskoj županiji', zaključio je Čačić.

443248,443428,443513 ,443909