šef reformista

Čačić podržavanje koalicije uvjetuje dvjema stvarima. Evo kojima

  • Autor: V. B.
  • Zadnja izmjena 18.01.2022 19:28
  • Objavljeno 18.01.2022 u 19:28
Radimir Čačić

Radimir Čačić

Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Hladika/PIXSELL

Sabor će sutra raspraviti i premijerovo izvješće o sastancima EU vijeća, a već ovog tjedna znat ćemo i kako stoji oporba koja se sastaje na inicijativu Anke Mrak-Taritaš kako bi dogovorili taktiku oko opoziva ministra Darka Horvata kojeg podržava vladajuća koalicija koja se danas okupila u Banskim dvorima

A i za aktualac sutra vladajuća većina se pripremala na sastanku koalicije. Jedan od njezinih predstavnika šef Reformista Radimir Čačić bio je gost RTL-a Danas.

Čačić je na početku komentirao najavljenu akciju oporbe koja traži odgovor ministra Horvata ali i premijera Andreja Plenkovića zbog obnove, te komentirao tko je kriv zbog sporosti čitavog procesa.

"Najodgovornija osoba je premijer. U stvarnom životu, odgovornost je na ministru koji vodi resor. Da su građani zadovoljni, nisu, opravdano nisu zadovoljni. Brzina obnove, bez obzira na ponovljeni potres u Zagrebu, prije dvije godine prvi pa drugi, dvije godine je prošlo i rezultati ni blizu dovoljni. Sustav nije čisto postavljen kao ni vertikala, to treba mijenjati. Premijer će odgovarati za to hoće li odraditi svoj posao. Novac iz EU fonda? To su dvije teme. Ovo nije dovoljno dobro, odgovornost je na premijeru, Vladi i resornom ministru. Ako stanemo iza ministra kao Reformisti očekujemo da se kažu dvije jasne stvari. Prva - da nitko od ljudi koji su u kontejnerima neće iduću zimu dočekati u kontejnerima, da će svi biti u kućama. To je zadatak koji nije mogao biti izvršen u godinu dana, to je jasno, ali do 1.12. može biti. To je obveza koju ministar mora reći, iza nje stati i odgovarati", kazao je Čačić.

Na pitanje može li u tom slučaju Horvat očekivati njihovu potporu, Čačić je kazao: "Tako je", te nastavio:

"Drugo - u povratu novca, jasno je da dvostruki potres je dobar argument za razgovor s EU. To je na premijeru, ministru, Vladi, da obrazloži produženje roka i kad se to riješi mora se jasno reći da mi nećemo vraćati novac. Ne postoje tu alibiji. Mi smo ga izgubili", kazao je Čačić.

Kazao je i da je to odgovornost premijera i drugih ministarstava. Komentirao je i da postoji dogovor da će se Horvata braniti u Saboru.

"Očekujem dva jasna stava. Ima puno tema. Grad Zagreb nije odradio svoj posao. Taj dio infrastrukture, voda, kanalizacija, to je milijarda štete za dobar dan da ih je Grad prikazao, ali nisu počeli na tome raditi. Pustimo priče tko je još kriv", kazao je.

Komentirao je i slučaj sa stanom u kojem je Zvonimir Frka Petešić i izjavu Darka Horvata da se po pitanju tog stana "dogodila samoobnova".

"Dobro je rekao, porazgovarao sam i s Frkom Petešićem koji je korektan, ozbiljan i pošten čovjek. Ne radi se o njegovom stanu nego stanu u vlasništvu Državnih nekretnina u kojem on živi. U toj kući su igrom slučaja stanari građevinski poduzetnici koji su okupili druge stanare, ponudili da to obnove i da to prezentiraju kad dođe Zakon i dobije povrat novca. Država nije smetala, rekla je ako ste se složili i to je sve", kazao je Čačić.

Komentirao je i navode o nekima koji demontiraju državu.

"Ne slažem se s tom tezom. U politici i opoziciji ćete naći ljude koji funkcioniraju po principu ubij mi kavu, susjedu dvije. Bez obzira što je šteta za državu, ali da bi prikupili poenčić... Mislim da je premijer malo previše osjetljiv na tu temu", kazao je Čačić.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!