VELIKA ŠTETA I U ZAGREBU

Bura u stalnom jačanju, teško ozlijeđeni učenici u Opatiji

  • +16

Orkanski vjetar ruši po Hrvatskoj

Izvor: Cropix / Autor: Jure Miskovic / CROPIX

Bionic
Reading

Za područje Istre, Kvarnera i podvelebitskog kanala DHMZ je zbog orkanske bure izdao crveni, najveći stupanj upozorenja, dok je narančasto upozorenje zbog sjevernog vjetra izdano za Liku, splitsku i zagrebačku regiju. Crometeo javlja da je bura u stalnom jačanju: naime, zabilježen je udar od 226 km/h, a teško je ozlijeđeno troje učenika u Opatiji

Novi list javlja da su na tri učenika u Opatiji pala su stabla i teško su ozlijeđeni. Hitno su prevezeni u bolnicu Kantrida, a prema prvim informacijama radi se o ozljedama kuka, kralježnice i glave. Prije toga, u Marčeljevoj Dragi su stradala dva radnika koji su pali s osam metara visine. Također se radi o teškim ozljedama. Ozlijeđenih ima i u drugim dijelovima grada, a Hitna pomoć je non stop na terenu. U većini škola odgođena je nastava.

Najjača ovosezonska bura mogla bi imati udare i do 200 kilometara na sat, a HAK javlja da je zbog orkanske bure za sav promet već zatvorena dionica autoceste A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje, Jadranska magistrala od Bakra do Svete Marije Magdalene, riječka obilaznica između čvorova Orehovica i Škurinje, državna cesta D54 Maslenica - Zaton Obrovački te Krčki i Paški most.

Na Jadranu puše orkanska bura, a u unutrašnjosti zemlje jak sjeverac. Crometeo je noćas oko tri sata javljao kako je na otoku Susku zabilježen orkanski udar bure od gotovo 120 km/h. Negdje oko ponoći u Zagrebu su udari vjetra bili oko 60 km/h. Ceste u Zagrebu su pune granja i smeća, a vjetar je rušio i kontejnere i kante za smeće. Vatrogasci su imali veći broj intervencija.

U Rijeci su sve dežurne službe na terenu, vjetar je rušio stabla, prevrtao kontejnere i odnosio krovove. Nekoliko stabala srušeno je na Mlaci, a jedno je palo pored Dječje bolnice Kantrida. Zabilježeno je i nekoliko prometnih nesreća uzrokovanih nevremenom. Navodno je oštećen i jedan autobus. Dežurne službe zabilježile su više od 30 intervencija samo tijekom noći na riječkom području. Prema podacima iz riječke Javne vatrogasne postrojbe, oštećeno je dosta automobila i prozora, a ima i oštećenih krovova.

Građanima se preporuča da se po gradu ne kreću bez nužne potrebe, da ne otvaraju prozore te da strpljivo čekaju dolazak vatrogasaca.

Iz riječkoga Pomorskog meteorološkog ureda najavljuju da će jaka bura puhati tijekom dana, a da se njeno slabljenje očekuje tek večeras.

Ciklona Teodor u ponedjeljak ujutro pokazuje svu svoju snagu

Centar ciklone se premjestio nad Ligursko more, a sa sjeverozapada nad našim područjem jača ogranak snažne anticiklone. Golema razlika u tlaku zraka između ta dva sustava uzrokuje vjetrovito vrijeme u većem dijelu zemlje, a na sjevernom Jadranu i unutrašnjosti zemlje najvjetrovitiji je dan u dosadašnjem dijelu godine.

Iako je već zabilježena najjača bura u dosadašnjem tijeku godine, iz minute u minutu bura na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana stalno jača! Na Jadranu na sjevernom i dijelu srednjeg dijela puše jaka do olujna bura s orkanskim udarima. Na nekim dijelovima podvelebitskog primorja bura je dosegla orkanski prosjek, a u zadnjem satu bilježe se iznimno opasni udari preko 200km/h! Južnije od Šibenika puše lugo i lebić. U Splitu su zabilježeni udari juga od 72 km/h.

Vrlo vjetrovito je i u unutrašnjosti zemlje. U Krapini je zabilježen udar sjeverca od 97 km/h, a u Križevcima od 90 km/h.

U Zagrebu su zbog olujnog nevremena koje je noćas zahvatilo grad interventne ekipe na terenu. Javna vatrogasna postaja grada Zagreba tijekom noći i jutra odradila je oko 50 intervencija, a u tijeku je preko 40 intervencija.

Vjetar je jutros srušio dio glavne zgrade staroga zagrebačkog Paromlina, a urušavanjem prijeti i ostatak tog jednog od najvažnijih zagrebačkih spomenika industrijske arhitekture.

Zbog jakog vjetra odletio je dio limenog krova sa zgrade u kojoj se nalaze OŠ Ivana Gorana Kovačića i 18. gimnazija. Za učenike koji se nalaze u objektu nema opasnosti. Pozvana je policija da ogradi vanjski prostor, a na terenu su i službenici Ureda za upravljanje u hitnim situacijama.

Djelatnici poduzeća Zrinjevac pregledavaju i čiste javne zelene površine, a Ured za upravljanje u hitnim situacijama angažirao je ekipe Šumarije na čišćenju Sljemenske ceste koja je zatvorena zbog srušenog drveća. Na terenu su i ekipe Dobrovoljnih vatrogasnih društava.

Iz ureda građane mole za oprez i strpljenje, te ih pozivaju da sve dojave upute na broj 112.

Zbog jakog vjetra odletio je dio limenog krova sa zgrade u kojoj se nalaze OŠ Ivana Gorana Kovačića i 18. gimnazija. Za učenike koji se nalaze u objektu nema opasnosti. Pozvana je policija da ogradi vanjski prostor, a na terenu su i službenici Ureda za upravljanje u hitnim situacijama.

Snijeg je pao na Sljemenu, Zavižanu, Platku, Pargu, vrhu Učke i višim predjelima Gorskog kotara, a zabijelio se i Klek iznad Ogulina. Za sve je kriva ciklona koju su meteorolozi nazvali Teodor.

Teškoće u prometu

HAK je izvijestio da je samo za osobna vozila otvorena autocesta A6 Rijeka - Zagreb između čvorova Delnice i Kikovica u oba smjera (obilazak za ostala vozila je državnom cestom D3 kroz Gorski kotar).

Na autocesti A7 od čvora Draga do Šmrike (D8) zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina), a na autocesti A2 Zagreb - Macelj između čvorova Krapina i Đurmanec i na A7 između čvorova Vežica i Draga dodatno i za dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina).

Jak vjetar usporava promet i na autocesti A1 između tunela Male Kapele i čvora Otočac te čvorova Zadar 2 i Pirovac.

Kolnici su mokri i skliski u većem dijelu zemlje. Mogući su odroni zemlje i kamenja. Iz HAK-a upozoravaju vozače da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te održavaju sigurnosni razmak između vozila.

Zbog srušenih stabala zatvorena je za sav promet Sljemenska cesta u Zagrebu.

Izlazak teretnih vozila pojačan je na Bajakovu u Bregani.

U prekidu su trajektne linije Brestova - Porozina, Valbiska - Lopar, Prizna - Žigljen i Stinica - Mišnjak, te katamaranska Novalja - Rab - Rijeka, Ubli - Vela Luka - Hvar - Split i Korčula - Hvar - Split.

Zbog rekonstrukcije trajektnog pristaništa u luci Prizna, od 18. studenoga trajektni promet prema Pagu odvijat će se preko linije Stinica - Stara Novalja, dok će sadašnja linija Žigljen - Prizna biti u prekidu. Plovidbeni red odnosno vremena polaska trajekta bit će pravodobno objavljeni na službenim stranicama Jadrolinije.

Tramvajski promet redovit, u autobusnom poteškoće

Unatoč nevremenu, tramvajski promet u Zagrebu od jutra je redovit na svim linijama, a poteškoće se, uglavnom zbog srušenih stabala, javljaju u autobusnom prometu, izvijestio je Zagrebački električni tramvaj (ZET) nešto prije sedam sati.

ZET javlja kako je jako nevrijeme zahvatilo šire gradsko područje te prouzrokovalo poteškoće u autobusnom prometu. ZET je jutros javio kako autobusna linija 103 (Britanski trg - Kraljevec), koja je bila obustavljena zbog stabla koje se prepriječilo preko ceste, prometuje redovito cijelom dužinom trase.

Odlomljena grana koja je pala na žice gornjega voda na Maksimirskoj cesti skraćuje tramvajske linije 4, 7, 11 i 12 do zaokretnice u Maksimira, od kuda će putnike do Dubrave prevoziti autobusi.

Zbog poteškoća koje je nevrijeme izazvalo u prometu pojedine autobusne linije su SKRAĆENE:
129 (Vrhovec – Mandaličina) do starog okretišta na Vrhovcu
105 (Britanski trg – Kaptol) do Ilirskog trga
125 (Črnomerec - Gornje Vrapče) do crkve u Gornjem Vrapču
226 (Kaptol - Remete - Svetice) do Skenderice
PREUSMJERENE:
210 (Dubrava - Studentski grad - Klin) Grižanskom ulicom
205 (Dubrava - Markuševec - Bidrovec).
OBUSTAVLJENE:
203 (Svetice – Vinec – Krematorij)
226 (Kaptol – Remete – Svetice)
101 (Britanski trg - Gornje Prekrižje)
138 (Britanski trg - Zelengaj - Britanski trg)
140 (Izvanredna linija Mihaljevac – Sljeme)
102 (Britanski trg - Mihaljevac)
227 (Svetice –Gornji Bukovec – Jazbina – Bliznec)