opasan za zdravlje

Bulj: Čim prije zabraniti upotrebu glifosata

13.03.2020 u 11:42

Bionic
Reading

Mostov zastupnik Miro Bulj zauzeo se u petak da se u Hrvatskoj čim prije zabrani upotreba glifosata, herbicida koji 'ozbiljno može narušiti zdravlje ljudi'

Glifosat je namijenjen uništavanju korova, intenzivno se koristi, no pokazao se vrlo kontroverzan, može ozbiljno narušiti zdravlje ljudi, opasan je i za biljke i životinje, rekao je Bulj predstavljajući Saboru svoj zakonski prijedlog o zabrani korištenja glifosata.

Austrija je, kaže, donijela odluku o njegovoj zabrani pa ne vidi razlog da isto ne učini i Hrvatska. Dodatni mu je argument i zahtjev koji je Europska komisija 2017. uputila članicama EU da samo na pet, umjesto 15 godina, produže uporabu glifosata.

Cilj rasprave koju sam otvorio je da zaštitimo zdravlje i sigurnost građana, rekao je zastupnik i pozvao kolege, ali i građane, da kupuju domaće, lokalne proizvode. Ustvrdio je i kako su GMO proizvodnja i glifosat dvije strane iste medalje.

Buljev prijedlog podržavaju 'mostovci', ne i HDZ-ovi zastupnici.

'Poznati ste kao političar opće prakse, sada tražite apsolutnu zabranu, a ne nudite alternativu', poručio mu je Domagoj Mikulić, pitajući ga s kojim je poljoprivrednicima i znanstvenicima komunicirao?

Ivan Ćelić (HDZ) proziva ga da je najveći PR-ovac za promociju tvrtke Monsanto, jer da nije njega nitko je ne bi spominjao. Tema o glifosatu pokrenta je 2015. nakon što je utvrđeno da je možda kancerogen, odgovorio mu je Ćelić te naglasio kako Vlada vodi odgovornu politiku i zauzima se za hrvatsku poljoprivredu.

Bulj odbija prozivke da je Monsantov zastupnik. 'Govorim o njemu najnegativnije, ova Vlada je lobist te tvrtke jer želite upotrebu njihovih štetnih sredstava", ustrajao je Bulj.