provode se znanstvena istraživanja

Vučković: U Hrvatskoj se zasad neće zabraniti upotreba glifosata

03.11.2019 u 17:03

Bionic
Reading

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković rekla je u nedjelju da se u Hrvatskoj zasad neće zabraniti upotreba glifosata.

Pojasnila je kako je riječ o aktivnoj tvari, herbicidu koji se pokazao najučinkovitijim u borbi protiv korova i o tvari za koju se sumnjalo i sumnja da je potencijalno kancerogena.

Zbog toga je Europska agencija za sigurnost hrane provela niz istraživanja koja nisu dokazala kancerogenost takve tvari pa je Europska komisija produžila njegovu upotrebu do 2022., rekla je ministrica Vučković i dodala da će Hrvatska sudjelovati u svim raspravama i, ustreba li, naručiti dodatna znanstvena istraživanja.

No, rekla je, zasada nemamo razloga da naškodimo konkurentnosti naših poljoprivednika i trenutačno zabranimo glifosat.

O pčelarskom sektoru: Uvijek može bolje

Na pitanje novinara kakvo je stanje u pčelarstvu i povećava li se uvoz meda, ministrica Vučković odgovorila je da "uvijek može biti bolje".

Navela je da Ministarstvo poljoprivrede godinu i pol intenzivnije prati pčelarski sektor i da su nedavno promijenili Pravilnik o medu radi potrebe drugačijeg deklariranja hrvatskog meda i bolje razlikovanje mješavine meda i inozemnog meda, da su uveli i školske dane meda te je podsjetila da je u prvih šest mjeseci ove godine 57 posto smanjen uvoz meda.

Ministrica Vučković rekla je i da će se, zahvaljujući nacionalnom programu pomoći u sektoru pčelarstva s više od 14 milijuna kuna godišnje, u narednom razdoblju poticati nabavka opreme, suradnja s laboratorijima, prepoznavanje kvalitete i drugo kako bi se održala vitalnost pčelarskih zajednica i povećala konkurentnost pčelarskog sektora.

  • +8
Marija Vučković Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL