OPROŠTAJNI INTERVJU

'Buldožer' Azimov o Milanoviću, pokvarenom avionu i velikoj ljubavi prema Hrvatskoj: Bit ću vaš drugi veleposlanik u Moskvi

05.09.2020 u 09:23

Bionic
Reading

Ruski veleposlanik u Hrvatskoj Anvar Azimov uoči odlaska s dužnosti u Zagrebu rekao je da se može očekivati posjet ruskog predsjednika Vladimira Putina. U intervju za RTL komentirao je i svoga nasljednika te otkrio tko je zapravo 'Putinov buldožer'

Azimov je za RTL poručio da je cijela njegova obitelj jako zavoljela Hrvatsku tijekom petogodišnjeg veleposlaničkog mandata koji se bliži kraju. 'Drago mi je i ponosan sam na zadnjih 5 godina moje diplomatske karijere koja je trajala 50 godina i na to što je završavam u vašoj zemlji', rekao je Azimov.

Komentirajući slučaj Agrokor, podsjetio je da je bio jedan od prvih koji je došao do zaključka da je kompanija na rubu krize, vrlo teškog perioda svoga rada. 'Moja zadaća kao veleposlanika bila je da uz pomoć ruskih banaka izvučemo Agrokor iz krize, da stabiliziramo situaciju, stvorimo novu kompaniju Fortenovu koja uspješno funkcionira', kazao je veleposlanik.

Poručio je da je posjet ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova Hrvatskoj odgođen zbog pandemije, no on se nada da će doći krajem listopada. Upitan hoće li doći i predsjednik Vladimir Putin, odgovorio je: 'Posjet našeg predsjednika stoji u agendi i ja sam siguran da će prije ili kasnije doći.'

Je li bilo razočarenja u Moskvi što predsjednik Milanović nije na kraju došao na proslavu Dana pobjede?

'Znam da je gospodin Milanović htio posjetiti Rusiju i dva dana prije odlaska on je poslao poruku mom predsjedniku u kojoj je potvrdio spremnost dolaska u Moskvu. Nažalost, zbog kvara aviona, on to nije uspio napraviti. Naravno, žao nam je što predsjednik nije sudjelovao na paradi povodom vrlo značajne obljetnice 75 godina od završetka Drugoga svjetskog rata, ali visoko cijenimo i samu iskrenu Milanovićevu namjeru da dođe u Rusiju', poručio je Azimov.

  • +29
Šest mjeseci od inauguracije Zorana Milanovića Izvor: Pixsell / Autor: Damir Sencar

Na pitanje kako vidi situaciju u regiji, pogotovo nakon izbora u Crnoj Gori, odgovorio je da se Rusija nikada ne miješa u unutarnje poslove drugih zemalja, osobito u vrijeme predizbornih kampanja, ni u SAD-u ni Velikoj Britaniji ni tijekom izbora u Hrvatskoj, a pogotovo ne u Crnoj Gori. Nikakve ruske ruke nije bilo, kazao je.

Njegov nasljednik u Zagrebu, međutim, dolazi upravo iz Crne Gore, a to je Andrej Nesterenko s nadimkom 'Putinov buldožer'.

'Andrej Nesterenko je vrlo iskusan i dostojanstven diplomat, on je bio glavni pomoćnik mog ministra Lavrova, sjajno je odradio posao kao veleposlanik na Cipru i u Crnoj Gori. Uvjeravam vas da on nije buldožer ni ruski tenk, pravi buldožer i tenk je Azimov. Ja sam apsolutno siguran da će moj nasljednik raditi bolje od mene i pridonijeti poboljšanju naših odnosa, ali neće biti osobne, iskrene diplomacije Azimova. To, nažalost, postaje povijest', kazao je ruski veleposlanik uoči odlaska.

Cijeli svoj mandat intervjue je davao na engleskom. Za oproštajni je odabrao ruski, ali dosta dobro govori i hrvatski.

'Ja govorim hrvatski jer volim vašu zemlju, volim vaš narod, imate puno bogatstva, i more i hrana i vino i nafta i plin, ali najbitnije bogatstvo je hrvatski narod. Jedinstveni, gostoljubivi, otvoreni, časni, i ja sam se zaljubio u vašu zemlju. Odlazim, ali dio moje duše i srca ostaje u Hrvatskoj i ja ću raditi za Hrvatsku u Moskvi, ja ću biti drugi hrvatski veleposlanik u Moskvi.'