SURADNIK TAJNIH SLUŽBI

Bugarski mitropolit Kiril pronađen mrtav na plaži

09.07.2013 u 15:22

Bionic
Reading

Mitropolit Varne pronađen je mrtav na plaži na obali Crnog mora u blizini grada Varne, javio je bugarski državni radio, dodajući da policija istražuje njegovu smrt za koju se pretpostavlja da je bila nasilna. Forenzičari su identificirali tijelo, prenosi Blic

Kiril je rođen 8. lipnja 1954. godine. On je bio privremeni patrijarh, namjesnik, od studenoga 2012. godine, nakon smrti bugarskog patrijarha Maksima. Glavni pretendent na mjesto bugarskog patrijarha, mitropolit Varne Kiril Kovačev promijenio je prezime 1999. godine kako bi prikrio svoj rad za Državnu sigurnost, izvijestili su u ožujku bugarski mediji. To je potvrdio i njegov bivši tajnik Boris Borisov, rekavši da je mitropolitovo pravo ime Bogomil Petrov Hristov, a kao agent je koristio dva pseudonima - Kovačev i Vladislav. Ti navodi odgovaraju i arhivu Državne sigurnosti, prema kojem se mitropolit preziva Hristov.

Bugarska javnost, koja je još prije nekoliko mjeseci pokrenula priču o suradnji mitropolita i Državne sigurnosti, sada postavlja pitanje kako su matični organi dopustili ovu promjenu, ne obavljajući provjere motiva i prošlosti tražitelja, što predviđa Zakon o građanskoj registraciji, uz traženje mišljenja suda. Bivši tajnik je za sofijski list Dnevnik rekao da je on radio na pripremi dokumenata za promjenu imena mitropolita Kirila i to po nalogu arhijereja. On je dokumentaciju, kako kaže, predao nadležnim organima u Varni.

U dosjeu mitropolita, objavljenom u siječnju ove godine, piše da je on bio suradnik tajne službe još kao student teologije od 29. lipnja 1976. godine i to u prvom odjelu Državne sigurnosti. Komunistička Državna sigurnost u Bugarskoj je raspuštena u ljeto 1989. godine, kada je došlo do demokratskih promjena u zemlji. Poslije jednog špijunskog skandala u Grčkoj Državna sigurnost je, pripremajući Kirila za crkvenu karijeru, odlučila ga poslati na školovanje na Duhovnu akademiju u Moskvu.

Kiril je u ruskoj prijestolnici ostao do 1986. godine kao predstavnik bugarske crkve pri Moskovskoj patrijaršiji. Nakon toga je prebačen u zemlju na poziciju igumana Trojanskog manastira kako bi ispunio uvjet za episkopa. Brzo je napredovao, a posljednja funkcija mu je bila mitropolit Varne. U dosjeu piše da je uvijek obraćao pažnju i izvještavao o kritičarima režima, intelektualcima i mladima. Kao mitropolit Varne više puta bio je predmet pažnje javnosti zbog otuđivanja crkvenih nekretnina, nejasnih kontakata s biznismenima i sklonosti luksuzu, posebno skupim automobilima.

Tjedan dana nakon smrti patrijarha Maksima arhijereji su Kirila izabrali za namjesnika koji treba organizirati izbor sljedećeg patrijarha. Njegov izbor su kasnije osporili neki mitropoliti, a jedan od njih, koji je glasao za Kirila, kasnije je povukao svoj glas.