VISOKA STOPA SMRTNOSTI

Bugarska uvodi oštre mjere protiv pandemije covida-19, zatvaraju škole, lokale, prodajne centre

27.11.2020 u 21:43

Bionic
Reading

Zatvaranje škola, ugostiteljskih objekata i trgovačkih centara mjere su koje stupaju na snagu u ponoć s petka na subotu u Bugarskoj suočenoj s eksplozijom zaraženih i visokom stopom smrtnosti, javlja tiskovna agencija BTA.

Sve obrazovne ustanove prelaze na nastavu na daljinu. Barovi i restorani zatvaraju se i moći će jedino pripremati obroke za dostavu. Trgovački centri bit će zatvoreni, a jedino će raditi supermarketi, trgovine s hranom, banke i trgovine za kućne ljubimce.

Sve sportske aktivnosti zabranjuju se mlađima od 18 godina, a sportska natjecanja za odrasle održavat će se bez publike. Kulturne ustanove također će se zatvoriti osim kazališta koja mogu raditi s 30 posto kapaciteta, piše BTA.

Dodaje da će osobe starije od 65 godina moći kupovati u supermarketima ujutro od 8:30 do 10:30.

Bugarska vlada do sad je oklijevala uvesti ograničenja u borbi protiv koronavirusa, no u srijedu je odlučila uvesti strože mjere jer su bolnice preopterećene eksplozijom zaraženih.

Donesene mjere trebale bi suzbiti drugi val pandemije i biti na snazi od subote do 21. prosinca, objavio je ministar zdravstva Kostadin Angelov.

Cilj je prepoloviti broj zaraženih, objavio je krizni stožer, a prenosi agencija France presse.

U zadnjih sedam dana vlasti su potvrdile 813 novih smrti povezanih s covidom-19, čime se Bugarska svrstava među zemlje najviše zahvaćene pandemijom u odnosu na broj stanovnika pa stopa smrtnosti iznosi 11,7 na 100.000 u tjedan dana. 

Bugarska je bila među prvima koja je nametnula zatvaranje u ožujku, no ta najsiromašnija zemlja Europske unije bila je potresena ljetos valom prosvjeda protiv vlade, pa je premijer Bojko Borisov mjere sveo na jednostavno nošenje maske. 

Zemlja je suočena s nedostatkom medicinskog osoblja jer medicinski kadar stari, pa a u pomoć priskaču studenti medicine i vojska.

Premijer Borisov je obećao pomoć poduzećima u iznosu od 400 milijuna leva (200 milijuna eura) u tri iduća tjedna i pozvao Bugare da budu solidarni i tako pomognu medicinarima. 

Unatoč tome, 300 osoba je u srijedu ujutro prosvjedovalo pred sjedištem vlade izvikivajući "Ubojice" te "Ostavka" i pritom su se neki sukobili s policijom.

Do danas je potvrđeno 3.226 umrlih povezanih s pandemijom u zemlji od 7 milijuna stanovnika.