bit će važan svaki glas

Bugari izlaze na izbore drugi put u dva mjeseca, bitka se vodi između stranke dugogodišnjeg premijera Borisova i protusistemske oporbe

11.07.2021 u 08:39

Bionic
Reading

Bugari u nedjelju na parlamentarnim izborima odlučuju hoće li protestne stranke preuzeti vlast nakon desetljeća političke dominacije premijera Bojka Borisova.

Glasanje će biti drugo u samo tri mjeseca, nakon što su izbori u travnju rezultirali fragmentiranim parlamentom koji se nije uspio dogovoriti o formiranju vlade i pokazali duboke podjele u Bugarskoj oko ostavštine vlasti Borisova.

Njegova stranka GERB desnog centra u anketama je izjednačena s protusistemskom strankom „Postoji takav narod“ (ITN) televizijskog voditelja i glazbenika Slavija Trifonova.

Čak i ako GERB uspije dobiti više glasova, 62-godišnji Borisov, nekadašnji tjelohranitelj komunističkog diktatora Todora Živkova, teško će skupiti dovoljno saveznika za formiranje vlasti u vrijeme dok ga Bugari optužuju za raširenu korupciju, piše agencija Reuters.

„Mislim da svjedočimo kraju ere Borisova“, smatra Parvan Simeonov, politolog iz sofijskog Gallup Internationala.

„Ljudima je dosta njegovog arogantnog načina vladanja i pristupa 'čovjeka iz naroda'. A posebno im je dosta tih optužbi o korupciji“.

Podrška ITN-u i dvjema manjim antikoruptivnim strankama narasla je od travnja, no nedovoljno da njih tri same formiraju vlast bez podrške tradicionalnijih političkih grupacija.

Protestne stranke žele bliskije odnose s bugarskim saveznicima u NATO savezu i Europskoj uniji, reformirati pravosuđe i sigurnosne službe kako bi učvrstili vladavinu prava i osigurali pravilno trošenje novca koji će stići iz europskog paketa za oporavak ekonomije.

Bugarska kao najsiromašnija članica EU-a ima dugu povijest korupcije, a nekoliko nedavnih skandala i prošlomjesečno uvođenje američkih sankcija nad pojedincima zbog navodne korupcije dominirale su aktualnom predizbornom kampanjom.

Privremena vlada, koju je imenovao predsjednik Rumen Radev, protivnik dugogodišnjeg premijera, optužuje Borisova za trošenje milijardi leva poreznih obveznika bez transparentne javne nabave.

Borisov tvrdi da se ministar unutarnjih poslova protiv GERB-a koristi „represivnim“ metodama iz doba komunizma te da su izbori u nedjelju već „namješteni“.