ispunjen dan u sofiji

Plenković održao niz bilateralnih sastanka na rubu samita u Sofiji: Sastao se s bugarskim predsjednikom, estonskom predsjednicom, ali i predstavnicima Amazona

09.07.2021 u 15:28

Bionic
Reading

Hrvatski premijer Andrej Plenković održao je nekoliko bilateralnih susreta u Sofiji, na rubu samita Inicijative triju mora, foruma osmišljenog radi jačanja gospodarske, osobito infrastrukturne i energetske suradnje na prostoru od Baltika do Jadrana i Crnog mora

S bugarskim predsjednikom Rumenom Radevom premijer je razgovarao o daljnjoj gospodarskoj suradnji i suradnji u okviru same Inicijative, migracijama, borbi protiv covida-19, napisao je na Twitteru Plenković.

Razgovarali su i o zajedničkoj ambiciji za pristupanje šengenskom prostoru i eurozoni, stoji u Plenkovićevoj objavi.

U rezoluciji Europskog parlamenta usvojenoj ovaj tjedan potvrđeno je da je Hrvatska ispunila sve uvjete za pristupanje Schengenu.

Ranije ovaj tjedan europska povjerenica za unutarnje poslove Ylva Johansson poručila je da je potrebno obnoviti Schengen ukidanjem internih graničnih kontrola uvedenih tijekom pandemije te ga "dovršiti" primanjem Hrvatske, Bugarske i Rumunjske.

Dio šengenskog prostora su sve države članice EU-a osim Hrvatske, Bugarske, Rumunjske, Cipra i Irske s time da prve tri zemlje ispunjavaju sve tehničke kriterije.

Potporu hrvatskom ulasku u Schengen pružila je i estonska predsjednica Kerstil Kaljulaid s kojom je Plenković održao bilateralni sastanak.

"Cijenimo potporu Estonije u ambiciji Hrvatske da postane članica šengenske i eurozone", napisao je Plenković o sastanku s estonskom predsjednicom s kojom je razgovarao i o gospodarskoj suradnji, napose u energetici i digitalizaciji, kao i naporima EU u borbi protiv covida-19 te klimatskim izazovima.

Premijer se na rubu samita u Sofiji sastao i s predstavnicima globalne tehnološke kompanije Amazon Web Service.

Razgovarali su o procesu digitalizacije u Hrvatskoj i o namjeri otvaranja regionalnog centra u Zagrebu te suradnji u digitalnoj transformaciji, što će kreirati i nova radna mjesta, napisao je premijer.

Samit u Sofiji okuplja čelnike država članica Inicijative triju mora koju su zajednički potaknule Hrvatska i Poljska u ljeto 2016. na sastanku u Dubrovniku.

Svrha je inicijative jačanje trgovinske, infrastrukturne, energetske i političke suradnje na prostoru između Jadranskog, Baltičkog i Crnog mora.

Plenković je ranije u petak rekao da će Hrvatska kao sudionica Inicijative nastojati iskoristiti okupljanje sredstava i fondova za projekte koji su korisni za sve zemlje na tom području.

Inicijativa triju mora danas povezuje 12 zemalja članica EU-a - Austriju, Bugarsku, Hrvatsku, Češku, Estoniju, Mađarsku, Latviju, Litvu, Poljsku, Rumunjsku, Slovačku i Sloveniju.