NAPETO nakon izbora

Zaiskrilo između Dalije Orešković i Vesne Vučemilović: 'Nemojte moralizirati'

23.04.2024 u 11:42

Bionic
Reading

Nakon neformalnih, počinju formalni razgovori o novoj većini i Vladi. Tko će popustiti, tko će prije doći do 76 glasova, komu bi odgovarali novi izbori? O tim temama u emisiji 'Studio 4' govorile su Dalija Orešković iz stranke 'Dalija Orešković i ljudi s imenom i prezimenom' te Vesna Vučemilović iz Hrvatskih suverenista

Dalija Orešković rekla je da ne treba prejudicirati je li sve gotovo.

'Meni se čini da i sam čin upuštanja u pregovore s HDZ-om predstavlja na neki način izdaju ne samo određenog biračkog tijela, nego izdaju nacionalnih interesa. Ovog trena je prioritet broj jedan to da se HDZ odvoji od vlasti i da se spriječi dalje urušavanje države, potkopavanje i porobljavanje i pravosuđa i drugih nezavisnih institucija i tijela. I sprječavanje toga da se na teret svih naših građana i poreznih obveznika kupuju čitave skupine birača i glasača', kazala je.

Vesna Vučemilović rekla je da će pregovori danas početi, trajat će jedno vrijeme i vjerojatno će tu doći do određenog dogovora te dodala da se mora poštivati volja birača jer 'da su birači htjeli stranke ljevice na vlasti onda bi glasali za njih. 'Matematika je vrlo jasna, stranke desno od centra su osvojile većinu, HDZ je relativni pobjednik izbora(...) normalno je da onaj tko je relativni pobjednik pokuša prvi i dobije mandat za sastavljanje vlade', rekla je.

Vučemilović: Ljevica treba kriviti Možemo za izborni poraz

Dodala je da je platforma Možemo donijela odluku o samostalnom izlasku na izbore, vjerojatno bi ta postizborna matematika bila drugačija. - Jer bi kroz sinergiju i matematički gledano po D'Hondt-u ta koalicija osvojila ipak nešto više mandata. Tako da ako na ljevici žele nekoga kriviti za svoj izborni poraz, onda je to definitivno stranka Možemo koja je svoje partikularne stranačke interese stavila iznad interesa općeg, kazala je.

Orešković je rekla da nikoga ne krive za izborni rezultat i ne smatraju da je došlo do poraza. - Do poraza može doći samo ako se netko tko je dosad bio u opoziciji prikloni HDZ-u. A uz HDZ mogu stati samo one političke grupacije kojima Hrvatska nije, niti je ikada bila, niti će ikada biti na prvom mjestu, istaknula je. - Birači su se na ovim izborima izjasnili da traže promjene. Dvije trećine biračkog tijela tražilo je i htjelo je i glasalo je za smjenu HDZ-a s vlasti. Postavlja se pitanje koje će to dojučerašnje oporbene političke grupacije prijeći u redove HDZ-a i to iz isključivo osobnih, partikularnih ili nekih drugih interesa koji su u ovog trena suprotni s potrebama i interesima Republike Hrvatske i svih njezinih građana, dodala je.

Opozicija nije jedinstveno tijelo

Vučemilović je ponovila da opozicija nije jedno tijelo koje je unisono.

'Mi smo ideološki na potpuno suprotnim stranama. Ja sam cijelo vrijeme, ne samo u kampanji nego i prije toga, rekla da neću ja osobno podržati vladu koju sastavlja Zoran Milanović. Tako da podržati to što sad Zoran Milanović pokušava složiti, u mom konkretnom slučaju, bi bila izdaja birača koji su preferencijalno zaokružili mene, jer ja sam, podsjetit ću vas, preferencijalno osvojila svoj drugi mandat', pojasnila je.

'Mi znamo tko je bio opozicija u prošlom mandatu, ali tko će biti opozicija u sljedećem mandatu, to ćemo tek vidjeti. Dakle, ljevica mora priznati svoj poraz na ovim izborima, sami su se krivi', dodala je.

Napomenula je da je s Marijanom Pavličekom bilo neformalnih razgovora.

'Naša dva mandata u principu, ako pogledate neku postizbornu matematiku, nisu presudna ni u jednoj križaljci koja se slaže, osim u nekakvim čudnim akrobacijama i kombinacijama koje dolaze s ljevice, uistinu ne bih željela ni komentirati, jer vode prema destabilizaciji države i u konkretnom slučaju to mislim da nijedan odgovorni političar u ovom trenutku i u ovoj geopolitičkoj situaciji ne bi trebao podržati', ustvrdila je Vučemilović. Orešković je pak rekla da ni dojučerašnja opozicija nije bila jedinstvena.

Orešković: Nema ničeg stabilnog u korupciji

'Kako će tko sebi i biračima, građanima objasniti, kako će si pogledati u ogledalo u oči, zašto je stao na stranu HDZ-a, to stvarno neka svatko sam sa sobom raščisti. Ja sam rekla: Svatko tko HDZ-u kaže Guten tag, sam i sebi rekao Auf Wiedersehen na političkoj sceni. Činjenica je da dojučerašnja opozicija nije bila jedinstvena. Da smo imali različite političke grupacije i po programima, i po svjetonazorima, desne, lijeve, centrističke. Ali niti jedan svjetonazor ne može biti iznad ideje države. A to je ono što je ovog trena urušeno praktički do samoga kraja', rekla je Orešković.

Dodala je da nema ničeg stabilnog u korupciji. 'Proteklih osam godina vladavine Andreja Plenkovića nabujala je korupcija gora nego u razdoblju Ive Sanadera. Paralelno s tom rastućom korupcijom išlo je i potkopavanje neovisnih institucija i porobljavanje pravosuđa. I mi smo sada došli do točke da ono što u stvarnosti imamo u svakodnevnom političkom i pravnom životu dovodi u pitanje doslovno temeljne pravne i državne postulate. U ovakvom trenutku, ovom povijesnom trenutku, kada su se građani ipak izjasnili za promjenu, ja čak vjerujem i da je dobar dio birača, pa i ovih koji su preferencijalno zaokružili za kolegicu Vučemilović, nisu računali na to da će se pravdati s nekakvom ideologijom kako bi dala daljnju podršku trećem mandatu', rekla je.

Vučemilović se osvrnula na komentar Orešković te rekla da su iznesene neosnovane optužbe na njezin račun. 'Ali to je moraliziranje i dijeljenje lekcija od strane političara na ljevici, koji smatraju da svi oni koji se s njima ne slažu su automatski za nešto krivi(...) Ja imam svoj svjetonazor i ja smatram da politike bez ideologije nema', kazala je.

Dodala je da bi se Frankenstein vlada koju bi oni složili prije raspala nego što bi se sastala. 'Izborna matematika je jasna. Ako vam je netko kriv, gospođice Orešković, što niste pobijedili, to je Sandra Benčić i Tomislav Tomašević, stranka Možemo koja je odlučila samostalno izaći na izbore. Obratite se njima, a nemojte držati lekcije, moralizirati i vi konkretno, i svi vi na ljevici, glumiti nekakve moralne vertikale.

Svi znamo kakva je bila i vlada Zorana Milanovića koja je također imala cijeli niz korupcijskih afera. Samo ću vam spomenuti gospodina Jakovinu, tadašnjeg ministra poljoprivrede, zbog kojeg je Hrvatska izgubila milijarde iz europskih fondova, zbog njegovih malverzacija. Nemojte glumiti proročicu koja će sada odmah mene optužiti ako se s vama ne slažem da ću ja podržati vladu HDZ. Što vi znate što ćemo napraviti?, odgovorila je Vučemilović.

'Kada se govori o Frankenstein vladi, mislim da nema većeg Frankensteina od onog koji bi se mogao formirati ako HDZ ponovno bude predstavljao vlast i većinu', rekla je Orešković.