borisov odlazi s vlasti?

Bugarska ponovno na izborima, spremna za promjene

10.07.2021 u 08:29

Bionic
Reading

U Bugarskoj se u nedjelju održavaju parlamentarni izbori nakon što su prethodni proljetos završili neriješeno, ali sad više nije izvjesno ni da će stranka bivšeg premijera Bojka Borisova biti relativni pobjednik.

Unatoč svakodnevnim protuvladinim prosvjedima prošlog ljeta, nizom skandala i političkim zamorom njezinom gotovo desetogodišnjom vladavinom, stranka GERB bivšeg 62-godišnjeg tjelohranitelja s crnim pojasom u karateu uspjela je biti prva na izborima u travnju.

Ali druge stranke u jako fragmentiranom parlamentu odbile su vladati s njime, a nisu uspjele postići ni dogovor o alternativnoj koaliciji.Zbog toga je imenovan prijelazni kabinet i sazvani su novi prijevremeni izbori za nedjelju.

Izgleda da je jasno "tko neće vladati", jer će GERB ponovno biti izoliran, smatra Julius Pavloff, direktor Centra za analizu i marketing iz Sofije.

"Ali koga birači žele na vlasti? Pitanje ostaje otvoreno", rekao je za AFP.

Čini se da nema lakog odgovora budući da agencije za ispitivanje javnog mnijenja predviđaju još jedan fragmentirani parlament i vjerojatan prelazak šest političkih skupina preko praga od četiri posto glasova.

Protuestablišmentska stranka "Postoji takav narod" (ITN), koju je početkom prošle godine osnovao bivši televizijski voditelj i pjevač Slavi Trifonov (54), po zadnjoj anketi dobiva oko 21 posto glasova, gotovo jednako kao i GERB.

Treći ili četvrti izbori?

Već oslabljeni Borisov nedavno je pretrpio niz novih udaraca zbog otkrića o lošem upravljanju i optužbama za korupciju. Uz to, dogodile su se i nezapamćene američke sankcije protiv bugarskih oligarha koji su bili privilegirani tijekom njegove vladavine.

No hoće li njegovi protivnici uspjeti okupiti potrebnu većinu i postići dogovor o formiranju vlade?

Trifonova stranka ITN već je odbila surađivati i s GERB-om i s oporbenim socijalistima, tradicionalnim strankama.

Umjesto toga nada se da će okupiti koaliciju sa strankama koje su proizišle iz prosvjeda prošlo ljeto, krajnje desnom Demokratskom Bugarskom, koja u anketama dobiva 12 posto glasova, i ljevičarskom strankom "Ustanite! Mafija van!" koja ima potporu između pet i šest posto birača.

"Da bi se dobila stabilna vlada... ne možemo isključiti treće ili četvrte izbore", rekao je Toško Jordanov, zamjenik predsjednika ITN-a.

"Zemlja neće propasti, to je demokratski proces", dodao je u rijetkom javnom istupu na kraju nekonvencionalne izborne kampanje u kojoj je većina stranaka izbjegavala intervjue za medije.

Majice i autogrami

Trifonov je najmanje pričljiv od glavnih kandidata i komunicira samo putem Facebooka. Održao je samo jedan sastanak sa studentima koji su mu mogli postavljati pitanja.

Kazao je da ne želi biti premijer, ali spreman je preuzeti neku drugu funkciju.

Boriana Dimitrova, direktorica bugarske agencije za ispitivanje javnog mnijenja Alpha Research, očekuje "krhke većine i nestabilne koalicije".

Pavloff je također upozorio na posljedice još jednog eventualno propalog dogovora stranaka koje se protive Borisovu.

"Ako izazovu treće izbore, birači će ih jako kazniti", rekao je.

Borisov, koji vodi kampanju u prepunim sportskim dvoranama u ruralnim područjima, i dalje se nada da će se vratiti na vlast.

Ističe koliko je za svojeg mandata sagradio mnogo cesta i druge infrastrukture, hvali se diplomatskim uspjesima koji su "zaustavili migrantski val" iz susjedne Turske.

Pristaše GERB-a, noseći majice s likom svojeg vođe i gurajući se da dobiju njegov autogram na predizbornim skupovima, nadaju se da će stranka ponovno biti prva, ali smatraju da će ta pobjeda, ako se ostvari, biti tijesna.

"Nadamo se da će druge stranke biti odgovorne i formirati vladu, s nama ili bez nas", rekao je Krasimir Kjučukov, dok mu je Borisov, odjeven u traperice i ružičastu košulju, davao autogram.