'PROTUSISTEMSKI' ITN

Stranka TV voditelja i pjevača izjednačena s vladajućim GERB-om uoči izbora u Bugarskoj

05.07.2021 u 15:26

Bionic
Reading

Nova bugarska 'protusistemska' stranka 'Postoji takav narod' (ITN) uoči prijevremenih parlamentarnih izbora 11. srpnja u anketama je gotovo izjednačena sa strankom GERB desnog centra koja vlada tom zemljom proteklo desetljeće, pokazalo je istraživanje objavljeno u ponedjeljak

ITN je osnovao popularni televizijski voditelj i pjevač Slavi Trifonov, uz obećanje protjerivanja tradicionalnih političkih stranaka koje krivi za to što je Bugarska najsiromašnija i najkorumpiranija članica Europske unije.

Anketa sofijske agencije Market Links pokazuje da je podrška ITN-u narasla na 18,8 posto, sa 17,7 koliko je dobila na izborima u travnju.

Time je protusistemska stranka stigla na samo 0,9 posto zaostatka od GERB-a čija je popularnost dodatno pala prošli mjesec nakon što su Sjedinjene Države uvele sankcije nad tri Bugara zbog navodne korupcije.

GERB je na izborima u travnju osvojio 26,2 posto glasova, najviše od svih stranaka, no nedovoljno da formira novu vlast. Druge političke grupacije odbile su sudjelovati u novoj vladi s njom.

Izbori u nedjelju stoga se održavaju kako bi se riješio politički zastoj nakon što ni ITN nije uspio osigurati parlamentarnu većinu.

GERB je pogođen i optužbama da su tijekom prošlogodišnjih prosvjeda protiv korupcije prisluškivao političare i aktiviste, kao i da je bez kontrole javnosti potrošio milijarde javnog novca na javne nabave.

Podrška dvjema manjim strankama, potencijalnim koalicijskim partnerima, također je narasla. Demokratska Bugarska narasla je na 12,5, a Ustanite! Van s mafijom! Na 5,4 posto podrške.

Treća najpopularnija stranka i dalje su socijalisti s 16,9 posto, a etnički turski MRF ima 9,5 posto podrške.

Savez nacionalističkih stranaka koji je bio koalicijski partner GERB-a neće prijeći prag, predviđa anketa.